Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unde au dus alegerile locale din 2012, organizate într-un singur tur de scrutin

alegeri_2012_cabina_vot_44790400

alegeri_2012_cabina_vot_44790400Pentru a ajunge primar în alegerile cu un singur tur, un candidat trebuie să facă două lucruri: să atragă de partea sa o minoritate bine închegată care să iasă la vot  și să spere că per total, prezența la urne nu va fi foarte mare (ceea ce se întâmplă în România de cele mai multe ori). Odată ajuns primar, acesta va fi și mai puțin impulsionat să-și respecte promisiunile pentru că le-a făcut doar unei minorități. Iar dacă nu-și respectă promisiunile, nu va dezamăgi decât minoritatea care l-a votat, restul neconsiderându-se trădați pentru că ori nu l-au votat, ori nu s-au prezentat la vot.

Este și cazul lui Iulian Bădescu, cel care a câștigat în 2012 primăria Ploiești, cu promisiunea că va acorda pensii municipale de circa 200 de lei lunar. A reușit să câștige, strângând 49.728 voturi. Transpus în procente, Bădescu a fost preferat doar de aproximativ 24% din cetățenii cu drept de vot. Vârstnicii, direct interesați de subiect, l-au votat, bineînțeles, pe acesta. La doar o lună de la preluarea mandatului, proaspătul primar declara următoarele:

„Sunt încă în stadiul de evaluare a bugetului local, primele semne nu sunt tocmai favorabile oricărei investiţii la nivelul municipiului Ploieşti”.

Bineînțeles că pensiile municipale nu le-a acordat niciodată. La o adică, nici presiunea de la nivelul societății, menită să-l oblige să-și respecte promisiunea, nu putea atinge punctul maxim din simplul motiv că cei care l-au crezut, votat și ulterior s-au simțit trași pe sfoară, reprezentau doar o minoritate de 24%. Observăm astfel cum o promisiune aruncată în vânt are mult mai multe șanse de a schimba soarta alegerilor, dacă acestea se desfășoară într-un singur tur, din simplul motiv că e nevoie de mai puțini oameni care să o creadă. Trebuie specificat că diferența dintre Bădescu și principalul său contracandidat, Volosevici Liviu, a fost de aproximativ 1.700 de voturi, putând presupune că promisiunea pensiilor municipale a cântărit în mod decisiv în desemnarea noului primar. Ce a reușit să facă Iulian Bădescu după învestirea sa în funcție?

„Iulian Bădescu a fost trimis în judecată în luna mai, el fiind acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, luare de mită, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite”, notează Agerpres.

Un alt exemplu elocvent poate fi regăsit în București. Rareș Mănescu a câștigat Primăria Sectorului 6 cu 76.662 voturi. În procente, acest lucru înseamnă că a fost preferat de doar 22% din cetățenii cu drept de vot din sector. Cum arătau lucrurile în decembrie 2015? Un sondaj  INSCOP relevă faptul că doar 18,4% din locuitorii sectorului 6 consideră că lucrurile s-au schimbat în bine. Lipsa reprezentativității îngroapă premisele creșterii presiunii sociale asupra primarului în funcție. Cei 78% care nu l-au votat pe Mănescu  rămân pasivi la nerespectarea promisiunilor din campanie deoarece, așa cum spuneam mai sus,  neacordându-i votul înseamnă că nu au crezut în ele de la început.

În Timișoara, Nicolae Robu a câștigat primăria cu  55.422 voturi, fiind votat de aproximativ 19% din cei înscriși pe listele electorale. Haideți să ne uităm la una dintre cele mai importante investiții din Timișoara, sub mandatul primarului Robu:

„Anul 2014 se anunță un an plin pentru Timișoara și pentru primarul liberal Nicolae Robu, care plănuiește să tăie multe panglici. Primăvara va aduce și o nouă tură de palmieri, după cum edilul anunța încă din toamna lui 2013. Locul unde vor fi puși nu a fost însă ales. Vă reamintim că vara trecută, muncitorii Horticultura au așezat 40 de palmieri, a câte 140 de euro bucata, în centrul Timișoarei, pe bulevardul care duce spre Modex. Timișorenii au reacționat imediat și chiar au făcut haz de necaz, după declarațiile primarului Nicolae Robu, care a spus că nu i se par nici 10.000 de euro mulți pentru o asemenea investiție”, relatau cei de la Opinia Timișoarei.

La Botoșani, alegerile locale din 2012 au fost câștigate de tânărul Ovidiu Portariuc. Votat de 22.597 de oameni, acesta este reprezentativ pentru aproximativ 21% din populația matură a orașului. Cu ce promisiuni a câștigat și ce a reușit el să facă ulterior?

„Tânărul primar PSD se luptă de mama focului cu tainele administraţiei publice, fiind în faţa primei funcţii administrative importante. Portariuc promisese în campania electorală că va face 10.000 de locuri de muncă, va construi 2000 de locuinţe şi, culmea culmilor, va rezolva problema câinilor maidanezi din Botoşani. Evident că după un an şi jumătate de mandat, PSD-istul Portariuc n-a ridicat nicio locuinţă, nu a adus niciun investitor în oraş, iar câinii maidanezi zburdă fericiţi prin oraş”, notează realitatea.net.

Nici în Tulcea lucrurile nu stau mai bine. Constantin Hogea a câștigat primăria cu 18.592 de voturi, fiind preferat de aproximativ 23% din cei cu drept de vot. Haideți să vedem ce nota Hotnews în data de 24 august 2015:

„Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe primarul municipiului Tulcea, Constantin Hogea, pe soția și pe fiica acestuia. Primarul este acuzat, între altele, că a acordat ilegal o autorizație de construire a unui bloc de locuințe, primind în schimb un apartament de trei camere.”

Vedem cum primarii aleși într-un singur tur, declarați câștigători cu aportul direct a maxim 25% din electorat, reușesc pe parcursul mandatului să se delimiteze chiar și de minoritatea care i-a votat. Încetează  în a-și onora promisiunile din campanie fără să riște crearea unei mase critice de nemulțumiți. Acest lucru nu înseamnă că alegerile în două tururi îi transformă pe primari în vreun fel, dar le crează măcar o obligație în plus, față de un număr cât mai mare de oameni.

În continuare, un punct de vedere transmis de o cititoare PoliticScan:

„Din păcate nu aud prea des discutându-se despre impactul pe care votul dintr-un singur tur îl are în Harghita, Covasna, Mureș ba chiar și în județele care au un număr ridicat de etnici maghiari ( Satu Mare, Bistrita, Cluj, Sălaj, Bihor, cam toată Transilvania.) Să luam spre exemplu județul Harghita, cu 15 % români și 9 localități ( 7 comune și 2 orașe ) în care romanii constituie o majoritate de peste 50 % reușind să fie reprezentanți de un primar român și câțiva consilieri ai partidelor românești . Ce înseamnă un singur tur ? Nimic mai simplu, șanse mult mai mari pentru UDMR. Partidele românești își trimit fiecare în cursa candidați care împart între ei voturile românilor, etnicii maghiari au întotdeauna, dar întotdeauna, un comportament electoral disciplinat votând etnic atunci când au ocazia indiferent de circumstanță așadar,votul etnicilor maghiari va fi acordat candidatului maghiar. În general, în turul doi în localitățile cu un astfel de specific etnic, ajungeau candidatul UDMR cu unul din candidații partidelor romanești, abia atunci votul devenea etnic din ambele sensuri, maghiarii votând UDMR iar românii votând reprezentantul partidului românesc, tot o tradiție fiind și participarea într-un număr mai mare de alegători în turul doi. Trebuie analizat cu atenție și acest aspect deoarece românii din aceste zone trebuie să fie reprezentați măcar la nivel de administrații locale, Consiliile Județene fiind oricum o certitudine a UDMR că și alegerile parlamentare - unde dacă luăm tot cazul Harghitei - există un singur deputat român și nici un senator. Închei cu vorba unui politician maghiar : „Există partide romanești ca să aibă UDMR cu cine guverna”. Mă gândesc că bine ar fi să subliniem si acest aspect, sunt foarte multe localități in Ardeal care , datorită acestui unic tur vor avea primar UDMR chiar dacă locuitorii sunt poate 60% romani, aici nefiind vorba de politica ci de România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.