Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria crede că cererea PE de invocare a articolului 7 este un atac al 'reţelei lui George Soros'

soros

Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, a declarat că rezoluţia prin care Parlamentul European (PE) a cerut miercuri suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE este în opinia sa un atac al 'reţelei lui George Soros', relatează agenţiile MTI şi EFE. 'Instituţiile europene nu sunt capabile să accepte că Ungaria, în pofida tuturor presiunilor, aplică în chestiunea migraţiei politici care au în vedere securitatea Ungariei şi a poporului ungar', a afirmat şeful diplomaţiei de la Budapesta.

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie în favoarea invocării Articolului 7 împotriva Ungariei, pentru "încălcarea gravă a valorilor" europene. Aplicarea acestui articol a mai fost cerută în trecut pentru a sancţiona politicile premierului Viktor Orban, dar nu s-a ajuns niciodată la suspendarea dreptului de vot, măsură pentru care este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre ale UE.

Amintind de raportul elaborat în anul 2013 de către eurodeputatul portughez Rui Tavares, Szijjarto a spus miercuri că 'în locul raportului Tavares' acum avem practic un 'raport Soros'. El a asigurat că indiferent de presiunile care vor fi puse pe guvernul ungar şi indiferent câte rapoarte va aproba Parlamentul European, 'niciun imigrant ilegal nu va putea intra în Ungaria'. Instituţiile europene sunt nemulţumite de unele politici promovate de premierul Orban, respectiv modificările legislative ce privesc politica de azil pentru refugiaţi, organizaţiile nonguvernamentale şi educaţia.

La sfârşitul lunii martie în Ungaria a intrat în vigoare o lege care prevede că migranţii care sosesc la graniţele ţării trebuie să înainteze cererile de azil în aşa-numitele zone de tranzit, unde vor rămâne în regim închis până când vor primi un răspuns la cererea formulată. De asemenea, parlamentul de la Budapesta a adoptat la începutul lunii aprilie o lege care vizează Universitatea Central-Europeană (Central European University - CEU), creată la Budapesta de magnatul George Soros. Această instituţie riscă să fie închisă sau mutată într-o altă ţară, întrucât nu îndeplineşte condiţiile de funcţionare prevăzute în actul normativ.

La trei zile după adoptarea acestei legi, partidul de guvernământ, Fidesz, a prezentat parlamentului un proiect de lege care prevede că ONG-urile ce beneficiază de finanţare din afara ţării trebuie să se înregistreze ca 'organizaţii susţinute din străinătate', iar acest proiect se află în prezent în dezbaterea legislativului, conform Agerpres.

Guvernul de la Budapesta a iniţiat la începutul lunii aprilie şi o consultare populară în care cere cetăţenilor maghiari opinia despre politicile Uniunii Europene, campanie considerată la Bruxelles drept una antieuropeană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.