Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria se plânge că în Bazinul Carpatic există exemple negative privind respectarea drepturilor minorităţii maghiare

Titter TRT World Now
protest Ungaria legea sclaviei

Ungaria sprijină ferm eforturile ONU de a proteja drepturile lingvistice ale minorităţilor naţionale, a declarat miercuri ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, după ce a participat la un eveniment organizat de ONU la New York, transmite agenţia MTI.

Într-o declaraţie acordată telefonic agenţiei ungare de presă, el a amintit că frontierele Ungariei nu sunt aceleaşi cu frontierele naţiunii ungare. ''Prin urmare, considerăm că este în mod special important ca ONU să acţioneze ca protector al drepturilor minorităţilor naţionale şi grupurilor indigene'', a apreciat Szijjarto, informează agerpres.ro.

Citește și: Vești de ultimă oră- Toți românii cu credite sunt vizați

''Etnicii unguri care trăiesc dincolo de frontiere sunt acolo nu pentru că au migrat, ci pentru că au trăit acolo dintotdeauna. Este una din consecinţele istoriei că ei trăiesc acum pe teritoriul unei alte ţări şi drepturile lor trebuie într-adevăr protejate'', a explicat şeful diplomaţiei ungare, adăugând că Ungaria acţionează cu hotărâre pentru a proteja drepturile etnicilor maghiari.

Limba este categoric cel mai important mijloc de prezervare a identităţii şi culturii minorităţilor naţionale, iar o atenţie specială trebuie acordată respectării drepturilor minorităţilor etnice maghiare, a continuat Szijjarto.

Citește și: Florin Cîțu a vorbit despre creșterea economiei României- Cum va fi posibil acest lucru

El a apreciat că ''la acest capitol există deopotrivă exemple pozitive şi negative în Bazinul Carpatic şi, mai general, în Europa Centrală''. ''Serbia trebuie evidenţiată ca exemplu pozitiv, unde comunitatea etnică maghiară se bucură de cele mai multe drepturi în rândul celor din ţările vecine'', consideră şeful diplomaţiei ungare, menţionând că minoritatea etnică maghiară din Vojvodina a fost implicată în luarea de decizii la nivel naţional şi este văzută ca o resursă importantă pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Ungaria şi Serbia.

Un exemplu negativ este Ucraina, ţară unde, spune Szijjarto, drepturile etnicilor maghiari au fost încălcate sistematic în ultima vreme, inclusiv dreptul la educaţie în limba maternă. ''Comunitatea internaţională nu trebuie să tolereze asemenea încălcări sistematice ale drepturilor şi noi nu putem tolera introducerea în ultimii ani de către Ucraina a unor legi care au restrâns drepturile de care beneficiau etnicii maghiari, privitoare la educaţie şi la folosirea generală a limbii materne'', a insistat ministrul de externe ungar.

Citește și: Mihai Fifor recționează după ce Guvernul și-a angajat răspunderea pe Buget: ‘Avem nevoie de buget dezbătut în Parlament și nu de unul făcut pe genunchi’

''Aşteptăm ca actualul leadership ucrainean să respecte angajamentele internaţionale ale Ucrainei, drepturile ungurilor din Transcarpatia (...) şi să preia recomandările Comisiei de la Veneţia care afirmă clar că Ucraina nu trebuie să implementeze noua lege privind limbile minorităţilor înaintea aprobării legislaţiei generale privind minorităţile'', a conchis Peter Szijjarto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.