Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ungaria vorbește, din inima Transilvaniei, despre 'formarea ţării noastre în următoarele decenii': campanie puternică dusă de Budapesta în România

Facebook.com
Szijjártó Péter

Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a vizitat, luni, biserica franciscană de la Şumuleu şi a depus o coroană de flori la monumentul de la Siculeni, în cadrul scurtei vizite pe care a efectuat-o în judeţul Harghita. Péter Szijjártó a fost primit, la Şumuleu, de arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács, şi de părintele Urbán Erik, directorul Bisericii Franciscane, după care a vizitat lăcaşul de cult şi s-a recules câteva momente la statuia făcătoare de minuni a Maicii Domnului, informează Agerpres.

Ministrul de Externe al Ungariei a fost însoţit de vicepremierul Kelemen Hunor şi nu a făcut declaraţii de presă.

După vizita de la Şumuleu, Péter Szijjártó a mers la monumentul Siculicidium, din localitatea Siculeni, ridicat în memoria secuilor ucişi în anul 1764 pentru că au refuzat să se înroleze în trupele imperiale austriece. El a fost primit cu aplauze de aproximativ 200 de persoane, unele îmbrăcate în costume populare şi purtând în mâini steagul Ungariei.

Acesta a rostit un discurs şi a depus, apoi, o coroană de flori la monument. Szijjártó a vorbit, în discursul său, de faptul că Siculeniul reprezintă un simbol pentru maghiari din care aceştia pot învăţa că "împotriva voinţei imperiale" se poate face opoziţie cu succes doar dacă sunt suficient de mulţi şi de organizaţi.

"De aceea, sarcina noastră este acum ca, învăţând din evenimentele din 1764, din nou şi din nou să consolidăm şi să organizăm naţiunea noastră, această alianţă naţională, în aşa fel încât acele tendinţe imperialiste să nu ne dea deoparte", a spus ministrul de Externe, conform traducerii oficiale.

El a mai amintit că maghiarii au putut supravieţui peste o mie de ani în Europa Centrală şi în Bazinul Carpatic pentru că au fost capabili să se solidarizeze în momentele importante ale istoriei.

Szijjártó a vorbit şi de politica naţională maghiară, potrivit căreia "fiecare maghiar este responsabil pentru fiecare maghiar".

"În urmă cu puţin peste un deceniu am început să reunim din nou naţiunea maghiară şi dincolo de hotare. Şi atunci am clarificat că fiecare maghiar răspunde pentru fiecare maghiar. Acest lucru a fost reflectat şi în decizia privind acordarea dublei cetăţenii şi acest lucru se oglindeşte şi în acea abordare a politicii naţionale maghiare potrivit căreia nu noi vrem să vă spunem de la Budapesta dumneavoastră, comunităţilor maghiare din afara graniţelor, ce anume este bun pentru dumneavoastră, ci vă întrebăm cum putem să vă ajutăm, cu ce vă putem îmbunătăţi viaţa şi dacă dumneavoastră ne răspundeţi, şi ne răspundeţi, atunci încercăm să acţionăm conform acestui răspuns", a afirmat ministrul ungar de Externe.

Szijjártó i-a îndemnat pe maghiarii din România să participe la alegerile parlamentare din Ungaria, cei care au dobândit cetăţenia ungară putând să-şi exprime opţiunea electorală prin corespondenţă.

"Peste câteva săptămâni, naţiunea maghiară stă în faţa unei decizii importante. Peste câteva săptămâni (...), se va decide dacă revine acea epocă în care suntem deserviţi voinţei imperiale sau continuăm această manifestare a interesului naţional, pe care am început-o acum 12 ani. Deci, situaţia decizională este clară, ori una, ori alta, o cale de mijloc e greu de imaginat, poate pentru că nici nu există. Această decizie pe care, peste câteva săptămâni, noi, maghiarii, o vom lua, în ţara mamă, în Bazinul Carpatic şi în întreaga lume, va stabili şi va determina următoarele decenii ale naţiunii maghiare. Următoarele decenii în ţara mamă şi deceniile următoare şi în cazul maghiarilor de peste hotare. De aceea, cu mare respect vă solicit celor care trăiţi aici, în Ardeal şi în Ţinutul Secuiesc, să participaţi la această decizie comună. Să participaţi în formarea ţării noastre în următoarele decenii", a mai declarat ministrul de Externe de la Budapesta.

Scurta manifestare s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei.

Péter Szijjártó ar fi trebuit să participe la comemorarea de la Siculeni în luna ianuarie, dar şi-a anulat vizita în ultimul moment, din cauză că a participat la o reuniune extraordinară a miniştrilor de Externe NATO.

După vizita la monumentul de la Siculeni, demnitarul de la Budapesta a mers în localitatea Remetea, unde se construieşte o fabrică de prelucrare a cartofilor.

În cursul zilei de luni, Péter Szijjártó s-a aflat şi la Sfântu Gheorghe, unde s-a întâlnit cu autorităţile locale, a vizitat biserica reformată din localitate, pe lângă care se construieşte un centru pentru vârstnici şi pentru persoane cu dizabilităţi, precum şi noul stadion al clubului Sepsi OSK.

"Domnul Szijjártó Péter este ministru de Externe şi al Comerţului Exterior, iar în această ultimă calitate l-am rugat să facă demersuri să vină cât mai mulţi investitori în zona noastră, pentru că avem parcuri industriale, se construieşte infrastructură, se pot construi şi parcuri logistice. Acesta a fost cel mai important mesaj al nostru către domnia sa, venirea de investitori care să creeze cât mai multe locuri de muncă în zonă", a declarat primarul Antal Árpád.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.