Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UniCredit şi-a îmbunătăţit estimările pentru 2022 după creşterea surpinzătoare a profitului în trimestrul al doilea

unicredit

Grupul bancar italian UniCredit SpA a raportat miercuri un profit net trimestrial dublu faţă de estimările analiştilor, ceea ce a determinat grupul prezent şi pe piaţa din România să îşi îmbunătăţească estimările pentru întregul an 2022, în condiţiile în care se aşteaptă la noi câştiguri de pe urma majorării dobânzilor în Europa, transmite Bloomberg.

În perioada aprilie-iunie, profitul net al UniCredit a fost de două miliarde de euro, comparativ cu 1,02 miliarde de euro cât estimau analiştii. Veniturile peste aşteptări, absenţa unor noi provizioane pentru pierderi şi performanţa subsidiarei din Rusia au contribuit la acest rezultat. În aceste condiţii, UniCredit prognozează că pe ansamblul acestui an profitul său, excluzând Rusia, va fi de aproximativ patru miliarde de euro, faţă de 3,3 miliarde de euro cât estima anterior, potrivit Agerpres.

"Ca urmare a performanţelor noastre excelente şi a unui context mai favorabil cu privire la dobânzi, am decis să ne îmbunătăţim estimările pentru 2022", a declarat Andrea Orcel.

Afacerile UniCredit în Europa, inclusiv în Germania şi pe piaţa din Italia, urmează să beneficieze de pe urma deciziei Băncii Centrale Europene de a majora dobânzilor ca răspuns la inflaţia accelerată. În plus, spre deosebire de rivalii de la Societe Generale SA, care au decis să iasă complet de pe piaţa din Rusia, directorul general de la UniCredit, Andrea Orcel, a preferat să îşi reducă expunerea pe Rusia dar a amânat o ieşire completă de pe această piaţă.

Potrivit unor surse citate de Bloomberg, UniCredit analizează vânzarea subsidiarei din Rusia prin intermediul unei structuri care ar permite băncii italiene să îşi răscumpere fosta subsidiara dacă situaţia geopolitică se va stabiliza. Subsidiara UniCredit este a 14-a cea mai mare bancă din Rusia, o instituţie financiară cu 4.000 de angajaţi şi care deserveşte peste 1.500 de companii, dintre care 1.250 sunt firme europene.

UniCredit, Raiffeisen Bank International şi Societe Generale erau cele mai importante bănci occidentale din Rusia înainte de invazia Ucrainei. În primul trimestru al acestui an, UniCredit a depreciat valoarea activelor subsidiarei sale ruseşti cu două miliarde de euro pentru a evita o pierdere completă a afacerilor de pe piaţa din Rusia. Însă, între timp, plecare rivalilor şi acţiunile luate pentru a limita efectele sancţiunilor stimulează activităţile UniCredit din Rusia. În al doilea trimestru al acestui an, profitul realizat de subsidiara din Rusia a crescut până la 346 milioane de euro, pe fondul creşterii veniturilor şi diminuării provizioanelor.

Separat, UniCredit a anunţat că intenţionează să continue programul de răscumpărare de acţiuni în valoare de un miliarde de euro din veniturile pe 2021 şi a trimis o solicitare către Banca Centrală Europeană pentru a primi autorizaţiile necesare. UniCredit intenţionează să organizeze o reuniune extraordinară în data de 14 septembrie pentru a obţine aprobarea acţionarilor pentru răscumpărarea de acţiuni.

Grupul UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, Grupul UniCredit este prezent prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.