Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unicul centru din ţară de îngrijire preoperatorie a nou-născuţilor cu malformaţii congenitale cardiace, inclus în reţeaua de telemedicină

stiri.md
bebelusi

Secţia de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, care este unicul centru din ţară de îngrijire preoperatorie a nou-născuţilor cu malformaţii congenitale cardiace, va fi inclusă în reţeaua de Telemedicină, potrivit Agerpres.

"Proiectul Asociaţiei Cristi Vasiliu (ACV), finanţat de BCR, vizează integrarea Secţiei de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în reţeaua de Telemedicină existentă azi în România, începând din luna iunie. Din reţeaua naţională de Telemedicină fac deja parte 8 centre de Terapie Intensivă Neonatală: Marie Curie Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Braşov, Cluj, Timişoara, Craiova, Piteşti. Secţia de Neonatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş este unitate de nivel III, adică cea mai specializată secţie din toată ţara, cu cele mai înalte competenţe clinice în zona de Terapie Intensivă Neonatală (TINN) şi unul din cele 16 centre de excelenţă din ţară. De asemenea, este singurul centru TINN din România care îngrijeşte preoperatoriu nou-născuţii cu malformaţii congenitale cardiace critice înaintea admiterii pentru intervenţiile chirugicale", a informat SCJU Târgu Mureş într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Potrivit SCJU Târgu Mureş, Secţia de Terapie Intensivă Neonatală oferă servicii medicale copiilor nou-născuţi în clinica de Obstetrică Ginecologie a spitalului, copiilor nou-născuţi cu afecţiuni grave în alte unităţi de tip Maternitate din judeţ sau din judeţele din regiune, copiilor care sunt internaţi aici prin transfer, dar şi pacienţilor cardiaci critici din toată ţara.

"În anul 2020 au fost internaţi aici peste 2000 de nou-născuţi, dintre care 268 la Secţia de Terapie Intensivă Neonatală. România se menţine încă, din păcate, pe primele locuri în Uniunea Europeană cu o rată a mortalităţii infantile de 5,8%. Mai mult de 10% dintre naşterile din România provin de la mame adolescente, ceea ce se traduce direct într-o rată mare a naşterilor premature cu complicaţii", a precizat şefa Secţiei Clinice Neonatologie din cadrul SCJU Târgu Mureş, Manuela Cucerea.

În urma implementării proiectului, medicii de la Secţia de Terapie Intensivă Neonatală a SCJU Târgu Mureş vor fi în contact rapid cu toţi colegii lor din celelalte centre din ţară şi se pot consulta atunci când e nevoie.

"Este un gest extraordinar, un gest nobil şi lăudabil, acela de a te implica activ în sprijinirea posibilităţii de a oferi pacienţilor, şi aici vorbim de nou-născuţi cu afecţiuni grave, servicii medicale la standarde de înaltă calitate. Un astfel de sistem modern de telemedicină va permite transmiterea securizată de imagini şi parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanţă a semnelor vitale ale pacienţilor, precum şi scurtarea timpilor de decizie şi intervenţie pentru micuţii pacienţi", a subliniat managerul SCJU Târgu Mureş, Mariana Cernat.

Conducerea spitalului mureşean a menţionat că telemedicina are numeroase beneficii, precum obţinerea într-un interval scurt de timp a unei doua opinii medicale, schimbul rapid de informaţii între medicii care se consultă cu privire la un pacient, scurtarea timpului de intervenţie şi a deciziei pentru transferarea anumitor pacienţi, iar echipele medicale către care se face transferul pacientului au acces la toate investigaţiile efectuate.

Şeful secţiei de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul "Marie Curie", Cătălin Cârstoveanu, a spus că visul său este să existe şi în România aceleaşi standarde în îngrijirea postnatală pentru bebeluşii născuţi cu probleme grave ca în Statele Unite ale Americii, de exemplu.

"Am avut şansa să merg în America în anul 2000, un moment definitoriu pentru cariera mea şi pentru tot ce am reuşit să facem apoi aici, în România. În SUA am văzut că e nevoie să te inspiri, să încerci să rezolvi lucrurile aşa cum colegi mai deştepţi decât tine au făcut-o. Te inspiri de la cei mai buni, colaborezi, vezi că, de fapt, sunt multe lucruri simple care trebuie repetate şi repetate şi repetate. Şi, după ele, pacientul pleacă acasă. Dar în spatele acestor lucruri aparent simple sunt ani şi ani de experienţă şi atitudini, de colaborare între medici, de eficienţă în luarea deciziilor. Acest sistem de telemedicină creşte încrederea, colaborarea multidisciplinară, facilitează schimbul de informaţii între medici şi ajută la decizia de transfer sau de instituire a tratamentului", a declarat doctor Cătălin Cârstoveanu.

Proiectul Telemedicină la secţia de TINN din Târgu Mureş costă 10.000 de euro şi presupune cumpărarea de aparatură necesară conectării secţiei la reţeaua naţională de telemedicină, precum şi trainingul personalului.

"Proiectul de Telemedicină va contribui la diminuarea ratei mortalităţii infantile, la eficientizarea transferurilor cazurilor critice şi la scurtarea timpului de diagnostic corect şi intervenţie. (...) Ştim că mai sunt încă multe lucruri de făcut, iar implicarea şi susţinerea comunităţii e importantă. Fiecare dintre noi poate să contribuie la numărul de vieţi salvate. Pentru cei care doresc să ne ajute, pe site-ul www.acvonline.ro sunt prezentate modalităţile prin care pot fi parte din schimbare", a precizat fondatorul ACV, Delia Vasiliu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.