Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană amână pentru săptămâna viitoare discuţiile privind plafonarea preţului petrolului rusesc

uniunea europeana

O reuniune a reprezentanţilor statelor membre UE, care era programată a avea loc vineri seara, pentru a discuta propunerea G7 privind plafonarea preţului pentru exporturile de petrol ale Rusiei, a fost anulată, au declarat pentru Reuters mai mulţi diplomaţi europeni.

"Nu s-a ajuns la o suficientă convergenţă de viziuni", a dezvăluit un diplomat european, potrivit Agerpres.

"Nu va avea loc o reuniune în seara aceasta sau în week-end", a adăugat un al doilea diplomat european.

Joi, miniştrii europeni ai Energiei nu au reuşit să pună capăt diviziunilor cu privire la nivelul de preţ la care ar trebui plafonat petrolul rusesc, în ideea de a limita capacitatea Moscovei de a plăti pentru războiul său din Ucraina, fără a provoca însă un şoc asupra aprovizionării mondiale cu petrol. Plafonul de preţ ar urma să intre în vigoare în data de 5 decembrie.

Ideea plafonului este aceea de a împiedica companiile de shipping, asigurări şi reasigurări să îşi ofere serviciile pentru navele care transportă ţiţei rusesc la nivel global, dacă acest ţiţei nu este vândut la un preţ mai mic decât cel stabilit de statele din G7 şi aliaţii săi.

Pentru că cele mai importante firme din industriile de shipping şi asigurări au sediul în ţările G7, un plafon de preţ ar face foarte dificil pentru Moscova să îşi vândă petrolul, cel mai important articol de export al Rusiei, la un preţ mai mare.

Ţări precum Polonia, Estonia şi Lituania militează pentru un plafon de preţ mult mai redus decât cel cuprins între 65 şi 70 de dolari propus de G7. Pe de altă parte, Grecia, Cipru şi Malta fac presiuni pentru un plafon de preţ mai mare, sau o formă de compensare pentru că se aşteaptă la diminuarea afacerilor firmele lor de shipping.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.