Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană este în FIERBERE: Italia anunță exercitarea dreptului de VETO

uniunea-europeana

Italia va începe procesul prin care se va opune viitorului buget al Uniunii Europene, după ce statele membre nu au respectat un acord convenit în luna iunie pentru gestionarea fluxului de migranţi, a afirmat vicepremierul italian Luigi Di Maio, citat de Reuters.

Citește și: Stelian Tănase, analiză DURĂ, după marea nuntă de la Palatul Snagov: Parcă am revăzut filmul Nașul

”Vom analiza toate măsurile, în discuţiile referitoare la bugetul european, şi vom bloca ceea ce nu este potrivit pentru noi. Celelalte state nu fac ceea ce nu este potrivit pentru ele”, a afirmat Di Maio într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook. El a făcut referire la refuzul altor ţări de a accepta migranţi care sosesc în Italia pe mare.

Guvernul italian a intrat în conflict cu UE pe tema migraţiei,problema fiind adusă în centrul atenţiei de viitorul a 177 de migranţi aflaţi la bordul unei nave a gărzii de coastă, Diciotti, care a acostat în portul sicialian Catania în urmă cu o săptămână.

Reprezentanţii statelor membre nu au reuşit să ajungă la un acord în timpul unei întâlniri care a avut loc la Bruxelles, pe 24 august, care a fost convocată pentru a discuta o abordare comună în domeniul migraţiei.

Premierul italian Giuseppe Conte a procedat bine, duminică, atunci când a afirmat că ţara nu poate respecta regulile bugetare ale UE atâta timp cât problema rămâne nerezolvată, a spus Di Maio. Migraţia este ”numai una dintre bătăliile” pe care guvernul de la Roma este pregătit să le poarte cu Bruxelles-ul, a arătat vicepremierul italian.

Italia este pregătită ”să respingă prin veto bugetul şi oricare alt dosar, atunci când va fi posibil. Între 2020 şi 2027 sunt în joc 1.1140 miliarde de euro”, a afirmat luni Di Maio, într-un interviu acordat publicaţiei La Stampa.

Ministrul de Interne Matteo Salvini, care deţine la rândul său funcţie de viepremier, a declarat că guvernul nu are intenţia să scoată Italia din UE.

”Suntem acolo, dar dorim să rediscutăm costurile de a fi acolo, având în vedere că serviciile sunt mai limitate”, a afirmat Salvini într-un interviu acordat publicaţiei Il Messaggero.

Discuţiile referitoare la viitorul buget pe termen lung al UE, aferent perioadei 2021-2027, sunt încă în faza de început, iar Italia nu ar fi singura ţară care ar obiecta asupra propunerilor Comisiei Europene. Dezacordurile privind aşa-numitul cadru financiar multi-anual nu ar avea nicio implicaţie în momentul actual.

În privinţa bugetului anului 2019, Italia nu îl poate bloca singură, întrucât deciziile se iau de către majoritatea statelor membre. Dacă Italia nu ar efectua plăţile lunare pentru execuţţia bugetului acestui an, acest fapt ar constitui o încălcare a legislaţiei comunitate şi ar rezulta într-o acţiune juridică a Comisiei Europene.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.