Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană nu va elimina complet pesticidele chimice

capital.ro
pesticide

Uniunea Europeană nu va elimina complet pesticidele chimice

Comisia Europeană nu va propune o nouă reglementare a pesticidelor pentru salvarea albinelor, în ciuda unei Inițiative a Cetățenilor Europeni (ICE) semnată de peste un milion de oameni din cele 27 de țări ale Uniunii, relatează Euronews citat de Rador.

Susținătorii inițiativei cer eliminarea treptată a pesticidelor sintetice până în 2035, refacerea biodiversității și o reformă a sectorului agricol pentru a favoriza culturile la scară mică, diversificate și durabile, aşa cum explică pentru Euronews inițiatorul ei, Martin Dermine.

"Există o corelație puternică între starea de sănătate a albinelor, cea a mediului, expunerea cetățenilor la pesticide și sănătatea fermierilor. Așa că această inițiativă cetățenească va ajuta cu siguranță albinele, deoarece sunt primele afectate de pesticide. Reducerea pesticidelor va fi bună atât pentru oamenii care locuiesc în zonele rurale cât şi pentru cetățenii care le ingerează în alimentele pe care le cumpără și le mănâncă", explică Martin Dermine.

O treime din speciile de insecte polenizatoare sunt pe cale de dispariţie în Europa: o problemă majoră pentru ecosistem, având în vedere că 80% din culturi și flora sălbatică depind de aceste animale.

Comisia este de acord cu scopul inițiativei, însă nu va propune nicio legislație nouă, concentrându-se în schimb pe cea deja prezentată și aflată în curs de negociere între statele membre, care urmărește ca până în 2030 să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor chimice.

Cea privind protecția albinelor este a șaptea inițiativă cetățenească europeană examinată de Comisie, care are obligația de a răspunde fiecărei cereri cu cel puțin un milion de semnături din șapte state membre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.