Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uniunea Europeană va condiționa fondurile europene de respectarea statului de drept. Cum ar putea fi afectată România

justitie ue europa

Polonia risca sa piarda miliarde din fondurile europene in cazul in care va fi gasita vinovata de incalcarea regulilor statului de drept si va fi introdus un mecanism special, scrie presa poloneza. Daca informatiile furnizate pe surse din randul diplomatiei se vor adeveri, si Romania ar risca sa fie vizata de Bruxelles, relatează Rador.

Lovitură dură a lui Mihai Tudose pentru Liviu Dragnea: 'Eu AM ÎNCREDERE în OLAF'

"Oficialii UE lucreaza la un plan de disciplinare a statelor membre. Conform unor informatii neoficiale citate de surse ale diplomatiei de la Bruxelles, ideea legarii fondurilor europene de respectarea regulilor statului de drept este una concreta. Spania, Italia si statele din Benelux sunt cele in care sporeste ingrijorarea cu privire la situatia din Polonia, ne-a declarat un diplomat de rang inalt", scrie publicatia poloneza Rzeczpospolita.

Planul porneste de la bugetul multianual dupa 2020, pe care Comisia Europeana se pregateste sa il lanseze vara viitoare. Intr-un scenariu optimist, deciziile vor fi luate pana in primavara lui 2019, inainte de alegerile pentru Parlamentul European, scrie sursa citata.

Mecanismul care va fi introdus pentru sanctionarea statelor in care este incalcat statul de drept evita situatiile in care este nevoie de adoptarea unor decizii prin vot in unanimitate. Mai exact, conform scenariului relatat de respectivul interlocutor bine documentat, constatarea ca o tara membra a UE nu respecta statul de drept va fi confirmata prin vot majoritar in Consiliul UE si s-ar putea baza, de exemplu, pe un raport al Comisiei de la Venetia, precizeaza publicatia poloneza.

In acest fel, procedura complicata prevazuta la art. 7 din Tratatul UE, care prevede unanimitate pentru sanctiuni, ar fi evitata.

Totodata, un raport prezentat miercuri la Bruxelles de reprezentati ai London Center for European Reform arata ca "este logic" sa se lege fondurile europene de respectarea democratiei, pentru ca "existenta unui sistem judiciar independent este cruciala pentru eficienta cu care sunt cheltuiti banii publici".

Carl Dolan, unul dintre autorii raportului citat, a dat ca exemplu Ungaria, unde fonduri uriase merg catre companii si proiecte legate direct de premierul Viktor Orban. Si Polonia ar fi vizata, sustine Dolan, concluzia raportului fiind aceea ca "banii platitorilor europeni de taxe nu ar trebui cheltuiti in tari in care statul de drept nu este respectat".

De altfel, acest argument a starnit interesul interlocutorilor din cercurile diplomatice. "Cum sa le explici votantilor francezi sau germani ca miliarde de euro din banii lor ajung in Polonia, unde nu se respecta principii ale statului de drept?", scrie publicatia poloneza.

Cu toate ca asemenea sanctiuni nu conduc cu certitudine la o schimbare de atitudine din partea guvernelor din Polonia sau Ungaria, totusi ceva trebuie facut, afirma autorii raportului citat.

"Am trecut de faza dialogului si a scrisorilor, care nu au dus la niciun rezultat, la faza consecintelor", mai explica Dolan.

Introducerea unui astfel de mecanism ar putea afecta si Romania. In ultimele doua rapoarte MCV, tara noastra a primit mai multe recomandari privind consultarea Comisiei de la Venetia in timpul procesului de modificare a legilor Justitiei, insa deputatul PSD Florin Iordache, presedintele comisiei parlamentare speciale care gestioneaza acest proces, a declarat in repetate randuri ca nu intentioneaza sa intreprinda acest demers oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.