Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unui soldat rus rănit i s-a refuzat despăgubirea pentru rănile de război pentru că a fost aruncat în aer de proprii camarazi, nu de Ucraina

pravda.com.ua
soldati rusi raniti

Unui caporal rus rănit în Ucraina i s-a refuzat o compensație standard pentru rănile sale de război, deoarece acestea au fost provocate de proprii camarazi și nu de forțele ucrainene, arată documentele judiciare, potrivit Insider.

Cazul lui Khizri Kurazov, caporal al unității militare 3737 a Gărzii Ruse, a fost detaliat într-o hotărâre din 8 septembrie a tribunalului militar din districtul de sud al Rusiei. Hotărârea împotriva lui Kurazov a fost raportată anterior de presa rusă independentă. Kurazov, un soldat sub contract, a fost rănit în Ucraina de o mină detonată accidental de colegii săi ruși, potrivit deciziei din 8 septembrie. Rănile sale au fost certificate de un spital militar rus la 14 martie, iar cauza rănilor sale a fost catalogată ca fiind manipularea necorespunzătoare a muniției de către cineva din unitatea sa, se arată în hotărâre.

Caporalul a solicitat o despăgubire de 3 milioane de ruble, adică 30.000 de dolari, potrivit deciziei. Rusia a efectuat aceste plăți de la începutul anului 2022 pentru soldații răniți în timpul invaziei din Ucraina. Însă, la 25 mai, o anchetă condusă de unitatea de luptă a lui Kurazov a constatat că rănile caporalului nu au fost direct asociate cu nicio misiune sau sarcină de luptă, ci au fost provocate de greșelile unui alt militar.

Kurazov a decis că nu existau motive pentru caporal să primească plata forfetară, iar comandantul lui Kurazov a ordonat respingerea cererii, se arată în decizia judiciară.

O instanță militară din garnizoana Nalchik a refuzat, de asemenea, să acorde plata lui Kurazov la 27 iunie, conform dosarului judiciar. Kurazov a susținut că plata unică pentru trupele rănite ar trebui să fie acordată oricărui soldat rus rănit în Ucraina, inclusiv în regiunile Donețk și Luhansk, se arată în dosar. El a făcut apel la decizia instanței militare din garnizoana Nalchik, aducându-și cazul la tribunalul militar districtual de sud din Rostov pe Don în luna august.

Însă un grup de trei judecători ai tribunalului militar - Viktor Alekseevici Kostin, Dmitri Viktorovici Merkulov și Magomedbasir Gapurovici Șuaipov - a decis, la 8 septembrie, că decizia inițială trebuie menținută. Aceștia au fost de acord că printre cerințele pentru plata sumei de 30.000 de dolari se numără faptul că soldatul a fost rănit în luptă directă. Cu toate acestea, ei au adăugat că Kurazov are dreptul de a solicita alte tipuri de compensații.

Cererea refuzată a lui Kurazov este una dintre cele câteva care au fost contestate de soldații ruși răniți, cum ar fi soldatul sub contract Aziz Magomedov, căruia i s-a refuzat plata după ce a primit tratamentul inițial în aprilie 2022 la un spital din oraș în loc de unul militar, a relatat Radio Free Liberty. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la solicitarea de comentarii trimisă de Insider în afara orelor obișnuite de lucru.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.