Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unul dintre ei va fi preşedintele SUA: Cine sunt Hillary Clinton şi Donald Trump

Candidata democrată, Hillary Clinton

Primă doamnă a SUA (1993-2001), avocat şi profesor de drept, Hillary Diane Clinton (născută Hillary Diane Rodham), s-a născut la 26 octombrie 1947, la Chicago, Illinois. A absolvit Facultatea de Drept, la Yale University (1973).

În tinereţe, Hillary a activat în grupul de tineri al Partidului Republican şi s-a implicat în campania prezidenţialelor pentru candidatul republicanilor, Barry Goldwater (1964). A devenit membră a Partidului Democrat în 1968, scrie site-ul biography.com.

Citește și: Știai motivele pentru care unii par mai SEXY decât alții? / VIDEO

În perioada studenţiei, a activat în zona politică, lucrând pentru senatorul Walter Mondale (1971), implicându-se în campania electorală pentru candidatul democrat la prezidenţiale George McGovern (1972) şi fiind avocat al comitetului parlamentar de punere sub acuzare a preşedintelui Nixon, în timpul scandalului Watergate (1973-1974), potrivit site-ului hillaryclinton.com.

După absolvirea facultăţii a început să profeseze ca avocat, specializat în Dreptul copiilor. A devenit membră a Facultăţii de Drept a Universităţii din Arkansas, unde preda şi Bill Clinton (1975). La scurt timp, Hillary Clinton avea să se căsătorească cu acesta (11 oct. 1975), având împreună o fiică, Chelsea Victoria (27 febr. 1980).

Citește și: Asta e legătura dintre kilogramele în plus și memorie

A continuat să lucreze ca avocat pentru Rose Law Firm, în cadrul căreia a fost prima femeie asociat şi prima femeie partener. S-a implicat şi în campania electorală câştigătoare a lui Jimmy Carter (1976), timp în care Bill Clinton devenea procuror general. În 1977, a fost numită de către preşedintele Carter preşedinte al Legal Services Corporation.

A condus Comitetul Standardelor Educaţionale din Arkansas, în perioada 1979-1992, a fost fondator al "Avocaţii copiilor şi familiilor din Arkansas" (Arkansas Advocates for Children and Families) şi a făcut parte din board-urile Spitalului de copii din Arkansas, Fondului pentru protecţia copiilor din Arkansas etc.

Citește și: Lady Gaga va juca rolul Donatellei Versace în serialul „American Crime Story”

În anii 1988 şi 1991, "Jurnalul Naţional de Drept" ("The National Law Journal") a numit-o unul dintre 100 cei mai de succes avocaţi din SUA. A devenit, odată cu alegerea soţului său în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, prima doamnă a ţării (1993-2001), implicându-se în campania electorală din 1992. După alegerea în funcţia de preşedinte, Bill Clinton a numit-o şef al Planului de îngrijiri medicale Clinton (1993-1994), pachet legislativ care însă nu a fost aprobat de Congres. A mai iniţiat Programul de asigurări de sănătate pentru copii şi Actul de adopţiuni ale copiilor, menţionează site-ul www.whitehouse.gov.

A obţinut două mandate de senator pe listele Partidului Democrat (2001-2009). În 2001, prin câştigarea primului mandat de senator, a devenit prima soţie a unui preşedinte care a obţinut o funcţie publică în timpul mandatului.

Citește și: Manny Pacquiao anunță un nou MECI AL SECOLULUI cu Floyd Mayweather

În 2007, şi-a anunţat intenţia de a candida din partea democraţilor la alegerile prezidenţiale din 2008. În cadrul competiţiei interne de partid, care a avut loc în acelaşi an, candidatul democraţilor a fost ales Barack Obama. La scurt timp, după ce Obama a devenit preşedinte, Hillary Clinton a fost numită secretar de stat (21 ian. 2009). În această calitate, a fost susţinătoarea mai multor iniţiative care au avut în centru drepturile omului, în general, şi drepturile femeilor, în special. Pe partea de politică externă, a condus eforturile diplomatice americane referitoare la Primăvara Arabă şi la intervenţia militară în Libia.

În cadrul Convenţiei Partidului Democrat din 27 iulie 2016, Hillary Clinton a fost desemnată oficial candidata partidului pentru alegerile prezidenţiale din 2016, fiind astfel prima femeie care candidează pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite din partea unui partid mare. Hillary Clinton s-a aflat în competiţie internă de partid cu senatorul Bernie Sanders, pe care l-a învins însă în cadrul alegerilor primare din 2 martie 2016.

Citește și: Alegerile prezidențiale din SUA, văzute de președintele AEP

Candidatul republican, Donald Trump

Omul de afaceri american Donald Trump s-a născut la 14 iunie 1946, în Queens, New York. Fiul lui Fred Trump, un bogat investitor imobiliar stabilit în New York City, Donald Trump a absolvit New York Military Academy (NYMA) din New York (1964) şi Şcoala de business Wharton a Universităţii Pennsylvania (1968). După terminarea studiilor, s-a alăturat companiei imobiliare a tatălui său, The Trump Organization. 

În anii '80, şi-a continuat cariera de om de afaceri, prin dezvoltarea de afaceri imobiliare, investind mai ales în industria hotelieră şi a cazinourilor. A construit primul său zgârie-nori, Trump Tower, o clădire cu 58 de etaje, din New York (1983). A cumpărat proprietatea Mar-a-lago din Palm Beach (Florida), a renovat Hotelul Barbizon şi 100 Central Park South (1985) şi a cumpărat Plaza Hotel din New York (1988), potrivit site-ului thefamouspeople.com.

Citește și: Robert De Niro a făcut scandal cu Arnold Schwarzenegger: Ce s-a întâmplat între cei doi actori


S-a remarcat, în anii '90, şi în domeniul transporturilor aeriene prin cumpărarea rutelor Eastern Shuttle, dar şi prin investiţii în cazinouri (Atlantic City, Taj Mahal Casino). Criza imobiliară din această perioadă l-a condus însă la faliment. 

În anii 2000, afacerile sale se revigorează, relevante în acest sens fiind finalizarea turnului rezidenţial de 72 de etaje, Trump World Tower (2001), şi începerea construcţiei Trump Palace, un complex de clădiri de-a lungul râului Hudson. În paralel, a dezvoltat o serie de afaceri şi în industria modei sau în formare profesională (Trump University sau The Trump Entrepreneur Initiative; 2010).

Citește și: Usain Bolt dă cărțile pe față: Ce spune despre Lionel Messi și Cristiano Ronaldo

În prezent, Donald Trump, deţine proprietăţi în Manhattan şi este un nume important în domeniul imobiliar din SUA. Cu o avere, estimată la circa 3,7 miliarde de dolari, ocupa poziţia 156 în topul Forbes 400. 

S-a remarcat şi în zona media, omul de afaceri devenind co-partener al postului de televiziune NBC (2003) şi fiind producătorul reality show-ului, "The Apprentice" (2004), mai menţionează sursa citată mai sus. 

A scris, de asemenea, o serie de cărţi de literatură motivaţională: "Trump: The Art of the Deal", "Trump: The Art of Survival", "Trump: The Art of the Comeback" "Trump: Surviving at the Top", "Trump: How to Get Rich", "Trump: Think Like a Billionaire: Everything You Need to Know About Success, Real Estate, and Life", potrivit site-ului https://www.donaldjtrump.com/. 

Donald Trump a fost căsătorit de trei ori. În 1977, s-a căsătorit cu Ivana Zelnickova, cu care a avut trei copii: Donald Trump Jr. (născut în 1977), Ivanka (născută în 1981) şi Erik (născut în 1984). În 1992 a divorţat de Ivana Zelnickova, recăsătorindu-se cu Marla Maples (1993), cu care are o fiică: Tiffany (născută în 1993). A divorţat de cea de-a doua soţie în 1999. Din 2005 este căsătorit cu manechina slovenă Melania Knauss, cu care are un fiu (născut în 2006). Donald Trump are, de asemenea, şapte nepoţi. 

S-a implicat în politică, de-a lungul timpului, atât prin activarea în cele două mari partide din SUA, cât şi prin finanţarea campaniilor celor două formaţiuni. A făcut parte din Partidul Republican până în 2001, şi după ce în perioada 2001-2008 a fost membru al Partidului Democrat, s-a reînscris în Partidul Republican, în 2009. 

Este candidatul Partidului Republican la alegerile prezidenţiale americane din 2016, pentru care şi-a anunţat candidatura în iunie 2015 şi a fost nominalizat oficial de partid, în iulie 2016. Donald Trump a câştigat alegerile primare din cadrul partidului, la 2 martie 2016, acesta aflându-se în competiţie internă de partid cu alţi patru candidaţi: Marco Rubio (senator de Florida), Ted Cruz (senator de Texas), John Kasich (guvernator Ohio) şi Ben Carson (chirurg).

Material realizat cu sprijinul agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.