Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Uraganul Harvey a făcut doi morți și zeci de răniți în Texas

uragan

Două persoane şi-au pierdut viaţa, sâmbătă, după ce uraganul Harvey, considerat cel mai puternic fenomen de acest fel care a lovit Texas în ultimii 50 de ani, a ajuns pe uscat întrerupând alimentarea cu energie electrică în locuinţele a peste 230.000 de persoane şi ameninţând cu inundaţii catastrofale, informează duminică Reuters, transmite agerpres.ro

Vineri, o persoană neidentificată şi-a pierdut viaţa într-un incendiu declanşat în oraşul Rockport, la 48 km nord de Corpus Christi. 

Cea de-a doua victimă a fost identificată drept o femeie care şi-a pierdut viaţa în timp ce conducea pe străzile inundate din vestul Houston, conform unui reprezentant al poliţiei din acest stat. 

Alte zeci de persoane au suferit răni precum fracturi, a anunţat un alt oficial. 

Harvey, cea mai puternică furtună care a lovit Texas din 1961 până în prezent, a ajuns pe uscat vineri seară, fiind clasificat drept uragan de categoria 4 pe scara Saffir-Simpson. Acesta a adus rafale de vânt de până la 209 km pe oră. 

Sâmbătă noaptea, furtuna a desprins mai multe acoperişuri, a desţelenit copaci, a declanşat tornade şi inundaţii şi a întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru circa 232.000 de locuitori, majoritatea din zona Houston, al patrulea cel mai populat oraş din Statele Unite. 

De asemenea, Harvey a întrerupt aproximativ 25% din producţia de petrol din Golful Mexic, după cum a anunţat sâmbătă Biroul pentru Aplicarea Legislaţiei de Siguranţă şi de Mediu al Departamentului de Interne al SUA. Agenţia Reuters a precizat că este vorba de o scădere de circa 428.568 de barili a producţiei zilnice de 1,75 milioane de barili. De vineri până sâmbătă, s-a întrerupt funcţionarea altor instalaţii de extracţie. Şi producţia de gaz a scăzut cu aproximativ 2,36 milioane de metri cubi pe zi. 

Harvey a fost retrogradat, sâmbătă, la nivelul de furtună tropicală, însă meteorologii de aşteaptă ca fenomenul să stagneze în zona Texas timp de mai multe zile producând peste 100 de cm de precipitaţii, potrivit Centrului Naţional al Uraganelor care a fost descris de specialişti drept fenomen potenţial "catastrofal" pentru acest stat american. 

Sâmbătă, guvernatorul statului Texas, Greg Abbott a declarat starea de urgenţă în încă 20 de comitate pe lângă cele 50 din cele 254 de comitate texane în care fusese emisă această alertă. Abbott a adăgat că au fost activaţi 1.800 de soldaţi pentru a ajuta la îndepărtarea urmărilor uraganului, iar 1.000 de persoane vor conduce operaţiunile de căutare şi salvare. 

Rockport a fost puternic afectat de furtuna care a provocat inundaţii pe străzile acestui oraş pe care au căzut cabluri de electricitate şi numeroase obiecte purtate de vântul puternic. 

Lucrători de la serviciile de urgenţă au fost trimişi în cele mai afectate zone pentru a evalua pagubele produse de uragan, informează duminică BBC. 

Garda de Coastă americană a anunţat că a salvat, sâmbătă, 20 de persoane aflate în ambarcaţiuni şi monitoriza două nave de croazieră ale Carnival Corp care transportă mii de persoane şi se află în Golful Mexic. 

Preşedintele american Donald Trump, care se confruntă cu primul dezastru natural de amploare din mandatul său, a semnat vineri o declaraţie de dezastru pentru a facilita ajutorul federal şi s-a întâlnit, sâmbătă, cu membrii cabinetului său pentru a stabili reacţia federală la această furtună, se arată într-un comunicat al Casei Albe, citat de Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.