Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, acuzații GRAVE după adoptarea în Senat a unei legi importante: România riscă să devină un paradis al banilor din activități ilicite

usr uniunea salvati romania

USR a anunțat că au votat împotriva transpunerii a directivei europene de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, adoptată luni de Senat, deoarece varianta propusă de Guvern a scos din directivă interzicerea acțiunilor la purtător, potrivit Mediafax.

"În loc să descurajeze spălarea banilor, asa cum cere UE, legea PSD-ALDE în domeniu, transformă România într-un paradis fiscal, Directiva europeană trebuia transpusă până în anul 2017, dar proiectul de lege a fost aprobat cu întârziere de Guvern, în mai 2018. Comisia Europeană a luat deja decizia de a da România în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru că nu a transpus în legislația românească directiva, iar în urmă cu aproape o lună, Comisia a depus efectiv acțiunea împotriva României la CJUE", se arată într-un comunicat de presă al USR.

Citește și Carmen Dan, despre acuzațiile Gabrielei Firea: Mă aștept ca în momentul în care se fac afirmații să se aducă și probe, argumente măcar

Senatorul USR, George Dîrcă, membru în Comisia juridică a Forului superior al Parlamentului explică faptul că "amendamentele propuse de PSD-ALDE scot, însă, din directiva europeană obligația de eliminare a acțiunilor la purtător și transformarea lor în acțiuni nominative, astfel încât să putem cunoaște beneficiarii reali ai acțiunilor la purtător și ai banilor pe care ele le aduc. România este singura țară din Uniunea Europeană care nu a implementat directiva în totalitatea ei, riscând să devină un paradis al banilor proveniți din activități ilicite. PSD a mutilat complet legea".

Totodată, senatorii USR au depus mai multe amendamente, în spiritul directivei europene, astfel încât banii proveniți din activități ilicite să poată fi ușor identificați, însă acestea au fost respinse deoarece guvernul a insistat ca România să devină un paradis fiscal. USR acuză coaliția PSD-ALDE că nu respectă directivele europene ca să nu îl supere pe Liviu Dragnea și baronii locali care își atribuie fondurile publice prin firme cu acțiuni la purtător.

În cazul în care va fi condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), România va fi nevoită să plătească amenzi de milioane de euro, iar țara noastră va fi pusă în situația rușinoasă de a fi condamnată de CJUE în timpul Președinției Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019, potrivit sursei citate.

USR reamintește că a depus de un an de zile un proiect de lege pentru interzicerea firmelor cu acțiuni la purtător, dar acesta a fost pus la sertar de PSD-ALDE. Proiectul USR înseamnă falimentul baronilor locali care prin astfel de firme cu acționariat secret căpușează instituțiile de stat și fondurile publice.

Formațiunea mai susține că transpunerea directivei europene ar fi adus mai multă transparență cu privire la acționariatul companiilor și ar fi eliminat circuite prin care banii negri intră și ies din economie, însă PSD continuă să facă legi și să implementeze directive europene doar în interes propriu, în funcție de cum le convin baronilor abonați la banii publici, conchide sursa menționată.

Senatul a adoptat, luni, proiectul pentru prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei UE privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Inițiativa prevede că Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, respectiv Unitatea de informații ginanciară a României, are ca scop coordonarea realizării riscurilor de spălare de bani și finanțare a terorismului la nivel național. Propunerea legislativă prevede, de asemenea, că identitatea persoanei fizice care informează Oficiul nu poate fi dezvăluită.

Potrivit proiectului de lege, Oficiul este condus de un președinte și un vicepreledinte, numiți prin Hotărâre de Guvern, având un mandat de 4 ani. Inițiativa a fost adoptată de Senat, ca primă Cameră sesizată, urmând să se ducă la Camera Deputaților, care va avea rol de for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.