Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR cere Avocatului Poporului să atace la CCR suprataxarea concediilor medicale

Inquam Photos/ Octav Ganea
USR sigla

USR solicită Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe ordonanța de urgență prin care, de la 1 ianuarie 2024, Guvernul Ciolacu ia 10% din banii pe care îi primesc bolnavii și mamele care de abia au născut.

„În calitate de Avocatul Poporului, Renate Weber trebuie să sesizeze Curtea Constituțională pe OUG 115/2023 prin care sunt incluse în categoria veniturilor la care se plătește CASS de 10% și . Or, potrivit OUG 158/2005, concediile medicale și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate sunt a) concedii medicale și indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii, b) concedii medicale și indemnizații pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situațiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale, c) concedii medicale și indemnizații pentru maternitate, d) concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav, d^1) concedii medicale și indemnizații pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice și e) concedii medicale și indemnizații de risc maternal care se acordă persoanelor asigurate în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit unui comunicat de presă.

Oana Țoiu, deputat USR, cere Avocatului Poporului „să oprească ordonanța prin care Guvernul PSD-PNL a instaurat taxa pe boală”.

„Angajații din România vor avea, începând cu această lună, venituri mai mici cu 10%, dacă au avut concediu medical. Inclusiv părinții copiilor sau rudele adulților cu tratament oncologic, care au nevoie de îngrijire continuă”, adaugă Țoiu.

USR consideră că OUG-ul pentru suprataxarea concediilor medicale încalcă mai multe prevederi constituționale, începând cu cele privind dreptul la protecția socială.

„Avocatul Poporului ar trebui să nu uite că este singura instituție ce are dreptul de a sesiza CCR referitor la ordonanțe de urgență. Iar reținerea contribuției de asigurări de sănătate din plata concediilor medicale nu are cum să fie constituțională. E ca și cum ar reține pensionarilor 25% din valoarea pensiei contribuție la fondul de pensii. Este absurd”, precizează deputatul USR Cristian Seidler.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.