Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR, supărat că nu și-a impus omul la CCR: 'Ce se întâmplă astăzi este un atac deosebit de grav la democraţia românească'

sigla USR
USR

Liderul grupului USR din Senat, Radu Mihail, a criticat marţi, în plen, respingerea propunerii sale de reluare a dezbaterilor din comisia de specialitate asupra candidaţilor propuşi pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională, afirmând că numirea pe care o susţine majoritatea parlamentară, Iulia Scântei, este una politică.

"Ce se întâmplă astăzi în plenul Senatului este un atac deosebit de grav la democraţia românească. (...) Ceea ce aţi votat dumneavoastră astăzi, Senatul României, care are menirea să numească pe cineva, o persoană competentă, meritorie în această instanţă, care este cea mai înaltă instanţă a democraţiei româneşti, (...) aţi votat să băgaţi pumnul în gură cetăţenilor. Acest lucru este de neimaginat în democraţie. Numim un om care va interpreta Constituţia României. Numirea pe care o propuneţi este o numire politică, v-aţi obişnuit să o politizaţi", a susţinut Mihail, referindu-se la candidatul propus de PNL - Iulia Scântei.

Plenul Senatului a numit-o marţi, prin vot secret cu buletine, pe Iulia Scântei ca judecător la Curtea Constituţională. Ea îi va lua locul Monei Pivniceru, căreia i se încheie mandatul la CCR în luna iunie.

Candidaţii care au primit aviz favorabil săptămâna trecută în comisia de specialitate a Senatului au fost Iulia Scântei, preşedintele Comisiei juridice, propusă de PNL; Peter Eckstein-Kovacs, fost senator UDMR - propus de USR şi Radu Ghidău, fost deputat PNŢCD - propus de AUR.

Liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu, preciza, după audieri, că votul acordat fiecăruia dintre cei trei a fost în unanimitate pentru că aceştia îndeplinesc condiţiile, iar plenul urmează să decidă care dintre candidaţi va fi ales.

Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători, numiţi pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau înnoit. Dintre aceştia, trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.