Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valoarea obligaţiunilor guvernamentale cu randamente negative a ajuns la un nivel record de 15.000 de miliarde de dolari, la nivel global

Wall-Street.ro
obligatiuni bani

Valoarea obligaţiunilor guvernamentale cu randamente negative a ajuns la un nivel record de 15.000 de miliarde de dolari, la nivel global, din cauza incertitudinilor economice care îi fac pe investitori să se îngrijoreze în privinţa viitorului, potrivit datelor Deutsche Bank, relatează CNBC, potrivit News.ro.

Obligaţiunile de 15.000 de miliarde de dolari reprezintă 25% din piaţa globală a obligaţiunilor guvernamentale, iar valoarea lor s-a triplat comparativ cu octombrie 2018.

Pe măsură ce băncile centrale din întreaga lume iau măsuri de relaxare monetară fără precedent, randamentele negative ale obligaţiunilor cresc, punând în pericol modul în care economia mondială ar trebui să funcţioneze. Lista motivelor care stau la baza acestui fenomen este lungă, investitorii dând vina pe băncile centrale, războiul comercial dintre SUA şi China, deflaţia, schimbările demografice şi multe altele.

Valoarea obligaţiunilor cu randamente negative este în continuă creştere şi eforturile băncilor centrale care încearcă să reacţioneze la încetinirea activităţilor economice par să amplifice declinul randamentelor. Băncile centrale din India, Noua Zeelandă şi Thailanda tocmai au surprins investitorii cu reduceri ale dobânzilor, alăturându-se măsurilor globale de relaxare a politicilor monetare.

Banca Rezervelor din Noua Zeelandă a redus agresiv dobânda de referinţă cu 0,5 puncte procentuale, la 1%, în timp ce piaţa anticipa o reducere de doar 0,25 puncte.

În Germania, randamentul obligaţiunilor guvernamentale pe termen de 30 de ani a devenit negativ săptămâna trecută, pentru prima oară în istorie.

Şi alte bănci centrale au relaxat politica monetară la niveluri fără precedent, obligaţiunile din Europa şi Japonia având dobânzi zero sau negative, în timp ce datele economice sunt tot negative.

Luna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a semnalat că BCE ar urma să reducă dobânzile înainte de sfârşitul acestui an, ”deoarece sunt necesare în continuare măsuri de stimulare monetară semnificative”.

Din punct de vedere istoric, oamenii îşi încredinţează banii guvernului, în loc să îi cheltuiască, cu promisiunea de a primi o dobândă. În prezent, guvernele sunt plătite pentru a împrumuta bani, oamenii fiind tot mai disperaţi să îşi pună averile la adăpost.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.