Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Valorile liberale și calea occidentală sau bocancul rus?

Una dintre cele mai importante modalități de intervenție a Rusiei în statele-țintă ale expansionismului rusesc e susținerea extremismelor politice (comuniste, fasciste, populiste, anarhiste) și a instabilității politice, care aduce după sine lipsă de credibilitate internă și externă, instabilitate socială și economică. Indiferent de ceea ce susțin sau declară public, forțele politice extremiste sau care produc instabilitate politică fac jocul Rusiei și acționează împotriva interesului național al României.

De multe ori antipatia cu care ortodocșii români privesc catolicismul și protestantismul se transformă în antioccidentalism și rusofilie, chiar dacă nedeclarată. Pentru aceștia Rusia devine reduta ortodoxă în fața decadenței moderne occidentale. Dealtfel, toate formele de antioccidentalism, antimodernitate, anticapitalism, mai devreme sau mai tîrziu sînt utilizate de Rusia pentru a-și extinde influența culturală și politică.

Orice formă de populism și autohtonism antioccidental, de excepționalism românesc sau est-european e o modalitate de a îndepărta România de Occident și de a o readuce în sfera de influență a Rusiei, indiferent de ce susțin promotorii acestor curente antioccidentale. Unii dintre acești populiști vor juca pentru voturi chiar cartea rusofobiei însă rezultatul e același: reintrarea României în sfera de influență rusă.

România are nevoie de legături politice, economice, comerciale, comunicaționale, de infrastructură și sociale cu Occidentul european. Aceste legături presupun schimburi libere de capital, informații și cetățeni.

România susține fără rezerve valorile liberale și calea occidentală și este parte a structurilor politice, economice și militare occidentale sau dispare sub bocancul rus. Nu există cale de mijloc.

Rusia poate deveni frecventabilă pentru România doar atunci cînd aderă necondiționat la valorile occidentale, stat de drept, piață liberă, libertățile și drepturile individuale indiferent de considerente rasiale, etnice, religioase sau sexuale, separația puterilor în stat, egalitate în fața legii, pluralism politic, garantarea proprietății, libertatea de expresie și asociere șamd. Pînă atunci n-ar strica nici României să adere necondiționat la aceste valori. Nu de altceva dar timpul nu mai are răbdare cu noi și riscăm să pierdem și ultimul tren al civilizării.

După mai mult de un sfert de secol, occidentalii au rămas cu banii dați iar sudul și estul Europei nu au făcut niciun pas spre civilizație și integrarea în modernitatea occidentală. Integrare care se tot amînă de vreo două sute de ani.

Uniunea Europeană arată acum ca după o lună la Vaslui și va intra în damage control. Iar atunci primele state est-europene scuipate afară vor fi România și Bulgaria. E cel mai simplu. Cele două nu fac parte nici din zona euro, nici din zona Schengen.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.