Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vandalul mașinilor din cartierul politicienilor din Constanța, prins: Adolescentul s-a inspirat dintr-un documentar

Mașini vandalizate în Constanța

Mai multe mașini au fost vandalizate, în urmă cu aproape o lună, în cartierul Consilieri,  din Constanța, considerat „cartierul politicienilor“. Deși inițial s-a crezut că daunele au fost cauzate de activiști de mediu, polițiștii au constatat că mesajele lăsate în ștergătoare proprietarilor - precum ,,Consumatorul tău de benzină ucide” - erau scrise de un adolescent, care se inspirase dintr-un documentar.


Peste 40 mașini au fost vandalizate în cursul nopții de joi spre vineri, 8 spre 9 februarie 2024 în cartierul Consilieri, din zona Faleză Nord. Un bob de năut ar fi fost introdus în capul de la ventil, iar astfel a fost dezumflat cauciucul.

Autorul faptelor a fost descoperit întâmplător de polițiști pe o stradă din Constanța și a fost prins. Asupra sa s-au găsit pliante similare celor lăsate în parbrizele mașinilor. El le-a spus polițiștilor că că a vandalizat 42 de maşini, însă proprietarii nu au depus plângere la poliție. Pe numele său fost deschis un dosar penal pentru distrugere.

Adolescentul de 16 ani le-a mai spus oamenilor legii că, în luna decembrie, a văzut un documentar difuzat în Marea Britanie, prin care se atrăgea atenţia că SUV-urile poluează, astfel că a decis să ia măsuri și să lea șoferilor o lecție.

„La data de 2 martie a.c., în jurul orei 02.30, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 1 Poliție au depistat, pe strada Mihai Eminescu, o persoană cu un comportament suspect.

S-a procedat la legitimarea și identificarea acesteia, stabilindu-se că este vorba de un minor, de 16 ani. Cu ocazia efectuării controlului corporal, asupra acestuia au fost descoperite mai multe pliante ce conțineau informații cu privire la motivele pentru care sunt dezumflate pneurile vehiculelor de tiv S.U.V. și 4x4. În urma cercetărilor efectuate, a rezultat că, în luna februarie a.c., minorul ar fi dezumflat pneurile mai multor vehicule parcate în municipiul Constanța, cu scopul de a reduce poluarea. Cercetările în cauză continuă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere", au transmis reprezentanţii IPJ Constanţa.

Mesajul, lăsat la ștergătoare: Nu este despre tine, este despre mașina ta

 

În urmă cu o lună, când aproximativ 10 proprietari de mașini au cerut ajutorul oamenilor legii când și-au găsit mașinile vandalizate, se credea că responsabili pentru aceste fapt ar fi activiști de mediu, după ce autorul lăsase mesaje șoferilor, pe care scria: ,,Atenție! Consumul tău de benzină ucide!

Am dezumflat una sau mai multe dintre roțile dumneavoastră. Ești furios, dar nu o lua personal. Nu este despre tine, este despre mașina ta. Am făcut asta pentru că traversarea în zonă urbană cu vehiculul tău masiv are multe consecințe pentru ceilalți. Companiile auto încearcă să ne convingă că avem nevoie de mașini mari. Dar SUV-urile și 4x4-urile sunt un dezastru pentru climat. SUV-urile sunt a doua cea mai mare cauză a măririi globale în emisii de dioxid de carbon în ultimul deceniu - mai mult decât industria de aviație.

Lumea este într-o poziție de urgență climatică. Potrivit ONU, milioane de oameni deja mor din cauza schimbării climate în inundații, uragane, secete, foamete. Până acum, asupra ta, impacturile au fost minime. Avem nevoie de acțiuni urgente să reducem emisiile imediat. Luăm măsuri proprii pentru că guvernul și politicienii nu vor. Chiar dacă nu-ți pasă de oamenii la distanță de tine, există consecințe și pentru vecini. SUV-urile poluează aerul mai mult decât mașinile mai mici. SUV-urile omoară oameni mai mult în ciocniri. SUV-urile nu sunt necesare, dar sunt pură vanitate. De aceea am luat această acțiune. Nu vei avea nicio dificultate traversând prin mers, ciclism sau transport public. Ai hibrid sau electric? Și acestea poluează, sunt periculoase și creează congestie în trafic!”, se arată în mesajul lăsat în parbriz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.