DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Vanghelie AFLĂ în CEASUL al 12-LEA verdictul privind ARESTAREA sau ELIBERAREA sa - Judecarea propunerilor DNA s-a încheiat la Tribunal

vanghelie ene

Judecarea propunerilor de arestare preventivă a lotului cu funcționari din Sectorul 5, între care se află și fostul edil Marian Vanghelie, și a administratorilor de firme s-a încheiat iar deciziile în cele două ședințe de judecată paralele se vor da la ora 22.00 respectiv 00.00.

Surse judiciare precizează pentru STIRIPESURSE că Marian Vanghelie a făcut parte din lotul pentru care instanța se va pronunța la ora 00.00.

Citește și: AUTODETONAREA primarului din Bratovoești îl BAGĂ în CORZI pe Claudiu Manda

În raport de acest aspect este lesne de observat că fostul edil ar putea părăsi sediul instanței în contextul în care ordonanța de reținere pentru 24 de ore a acestuia a fost emisă joi noapte la ora 22.20. Astfel masura reținerii pentru 24 de ore a fostului edil expiră vineri seara la 22.20.

După expirarea măsurii Vanghelie este liber, dar judecătorul de drepturi și libertăți poate da noi dispoziții în contextul în care magistratul este și polițist al ședinței de judecată.

Surse judiciare informează pentru STIRIPESURSE că la Tribunalul București s-au format două dosare în cadrul cărora va fi analizat de către doi judecători propunerea arestării preventive în cazul lui Marian Vanghelie și a celorlalte 12 persoane reținute joi seară pentru fapte de mare corupție.

Concret, începând cu ora 13.30 cei 13 inculpați vor fi aduși în fața judecătorilor, un lot fiind cel mai probabil reprezentat de funcționari iar al doilea lot de către cei șapte oameni de afaceri, precizează aceleași surse.

Măsura are legătura cu judecarea cu celeritate a unui număr mare de persoane propuse pentru arestare.

Procurorii DNA au emis, joi noapte, ordonanțe de reținere pentru fostul edil al Sectorului 5, Marian Vanghelie, patru șefi de structură din Sectorul cinci, fratele fostului edil și pentru șapte administratori.

Citește și: Cum s-a SCUZAT `ȘEFU`` și `BOSSU``Claudiu Manda în fața anchetatorilor DNA

Astfel la Tribunalul București vor fi duși de polițiști Marian Vanghelie, consilier în cadrul Consiliului Local Sector 5 București, Leonard Marin Petre, director general al S.C. Economat Sector 5 S.R.L, fratele fostului edil, care este administrator de societate comercială, Carmen Floricica Râmulescu, director Achiziții în cadrul S.C. Economat Sector 5 S.R.L, Marian Lupașcu, director general la S.C. Amenajare Edilitară și Salubrizare S.A, Loredana Ionela Zidărescu, șefă Direcției Investiții și Achiziții Publice la societatea anterior menționată și șapte persoane fizice, administratori de societăți comerciale implicate in lanțul de fraudare a banilor publici.

Ce făceau funcționarii de la 5

La finele anului 2018, arată DNA, Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, suspectul Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și un om de afaceri, ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior și alte persoane (administratori ai unor societăți comerciale), și care ar fi avut ca scop obținerea de foloase de către firmele controlate de Vanghelie Marian Daniel și implicit de persoanele care au sprijinit grupul, prin prejudicierea bugetului S.C. Economat Sector 5 S.R.L (unde acționar majoritar este Consiliul Local sector 5).

Obținerea acestor foloase s-ar fi realizat prin efectuarea de către SC Economat Sector 5 SRL a unor achiziții de bunuri nelegale și la preturi supraevaluate (produse alimentare și nealimentare între care patinoare artificiale, tarabe, nebulizatoare, agende, bomboane și dulciuri, cântare comerciale, măști FFP2 și geluri dezinfectante, etc), de la societățile controlate de aceștia.

Grupul a acționat în perioada 2018 - 2020 și ar fi avut o structură bine determinată, ierarhia în cadrul acestuia fiind dată de rolul pe care fiecare membru îl avea în desfășurarea activității infracționale.

Citește și: AUTORITATEA și INFLUENȚA lui Claudiu Manda erau ENORME în județ - Vorbele lui erau COMENZI...

La vârful ierarhiei, s-ar fi aflat suspectul Vanghelie Marian Daniel – la data faptelor consilier în cadrul Consiliului Local sector 5, urmat de Petre Marian Leonard – la data faptelor directorul general al S.C. Economat sector 5 S.R.L. și un om de afaceri, suspect în prezenta cauză.

Mecanismul de acționare al grupului era unul complex. Astfel, după achiziția bunurilor respective de către societățile controlate de oamenii de afaceri de la diverși furnizori, acestea erau revândute la suprapreț către S.C. Economat Sector 5 S.R.L., în mod direct, dar și prin crearea mai multor lanțuri comerciale în care erau interpuse aceleași societăți, controlate de membrii grupării.

Mai departe, această societate ar fi revândut produsele respective la prețuri supraevaluate către aproape toate entitățile din subordinea Primăriei sectorului 5 sau a Consiliului Local sector 5 (Administrația Domeniului public, Administrația Piețelor sector 5, Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, Direcția de Impozite și Taxe Locale sector 5, școli, grădinițe, etc.).

Cu titlu de exemplu precizăm că au existat creșteri de prețuri chiar și de 31 de ori mai mari față de prețul practicat de furnizorul inițial (capsator plastic mediu - S.C. Economat sector 5 S.R.L. a achiziționat produsul respectiv cu prețul de 81,6 lei în condițiile în care prețul inițial a fost de 2,59 lei).

Citește și: PEDEAPSĂ DURĂ cerută de procurorii DNA în cazul ex-secretarului de stat Mihnea Costoiu

Prin demersurile menționate mai sus ar fi fost produs un prejudiciu estimat în valoare totală de peste 256 milioane lei.

Într-un context asemănător, în perioada 2016-2019, suspectul Vanghelie Marian Daniel ar fi pretins de la un om de afaceri un procentaj de 50% din profitul pe care societatea acestuia urma să îl realizeze din vânzarea de mărfuri supraevaluate către S.C. Economat sector 5 S.R.L. și ar fi primit suma totală de 80.463.800 lei, pentru a-și exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra directorului general, Petre Marian Leonard, în scopul determinării acestuia să efectueze achizițiile respective și să asigure plata integrală, cu celeritate, a facturilor de vânzare.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.