Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Variante pentru depăşirea blocajului în negocieri - Patru scenarii-surpriză (surse)

pnl usr plus udmr

Negocierile între PNL, USR-PLUS şi UDMR au intrat într-un blocaj, potenţialii parteneri nereuşind să ajungă la un acord cu privire la cele trei mari funcţii: prim-ministru, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al Senatului. Ludovic Orban şi Dan Barna, concurenţi pentru şefia Camerei, îşi joacă destinul politic în aceste negocieri. Luni, la consultările de la Cotroceni, fiecare formaţiune îşi va susţine propria variantă de premier.

În acest condiţii, liderii liberali au avut sâmbătă seara o întâlnire informală, urmată de mai multe discuţii şi duminică. În acest moment, potrivit surselor participante la negocieri, liberalii au patru scenarii considerate de rezervă, în cazul în care USR-PLUS nu acceptă ca PNL să ia şi premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

1. A doua "fugă" a lui Cîţu. Liberalii au discutat posibilitatea de a-l retrage pe Florin Cîţu, însă nu direct, ci printr-o procedură internă. Potrivit acestui scenariu, liberalii ar alege o "săgeată" care să acţioneze aparent împotriva conducerii partidului. Decizia Biroului Politic Naţional al PNL de a-l desemna pe Florin Cîţu candidat de prim-ministru ar urma să fie contestată la forul superior - Consiliul Naţional al PNL. Astfel, Cîţu ar fi invalidat de Consiliul Naţional, for care ar fi adoptat în trecut o decizie potrivit căreia preşedintele partidului trebuie să fie şi propunerea de premier. Ulterior, Biroul Politic Naţional al PNL ar reveni şi l-ar desemna de Ludovic Orban candidat de prim-ministru. Ulterior, liberalii ar putea să-i cedeze lui Dan Barna funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi să ia preşedinţia Senatului. Florin Cîţu ar fi deja de acord cu această variantă, singura problemă fiind obţinerea acordului lui Klaus Iohannis.

2. Manevră anti-USR în Parlament. O a doua variantă ar fi ca PNL să aştepte toată săptămâna fără să finalizeze negocierile. Ulterior, după 21 decembrie, când noii parlamentari depun jurământul şi se împart funcţiile de conducere, PNL să forţeze alegerea lui Ludovic Orban în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Fără nicio altă înţelegere, alegerile pentru şefia Camerei ar intra în turul 2, cu un candidat PSD şi unul PNL (partidele cu cel mai mare număr de deputaţi). În turul 2, Ludovic Orban ar fi ales preşedinte. Problema acestui scenariu este că USR-PLUS ameninţă că nu mai intră la guvernare.

3. Cheia la Iohannis. Al treilea scenariu ar fi o mutare strategică a preşedintelui Klaus Iohannis. Pentru a se depăşi blocajul, preşedintele ar putea să refuze variantele propuse de partide şi să desemneze un premier tehnocrat. Cu funcţia de prim-ministru eliminată din schema negocierilor, PNL ar lua preşedinţia Camerei Deputaţilor, iar USR ar lua preşedinţia Senatului. Reuşita acestui scenariu, pentru PNL, depinde însă şi de USR-PLUS, care practic l-ar sacrifica pe Dan Barna. Este puţin probabil ca Dan Barna să-şi păstreze autoritatea în partid dacă pierde preşedinţia Camerei şi, în acelaşi timp, un coleg ar deţine preşedinţia Senatului, a doua funcţie în stat.

4. PNL înghite broasca. Ultima variantă, cea mai puţin probabilă, dar deloc exclusă din calcule, este cea a unei înţelegeri PNL-PSD. Există lideri importanţi în PNL care ar susţine o asemenea variantă. Acest lucru ar însemna practic o continuare a status quo-ului, cu PNL care să controleze Guvernul şi PSD care să controleze Parlamentul. Ar fi posibilă fie un Guvern PNL minoritar, susţinut din Parlament din PSD, fie un Guvern PNL-PSD, dar cu premier de la PNL Acesta este însă un scenariu al PNL şi este puţin probabil ca PSD să adere la o asemenea manevră.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.