Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vasile Dîncu: 'Rusia este o amenințare pentru România. Există planuri pentru toate situațiile'

gov.ro
Vasile Dîncu

Ministrul apărării, Vasile Dîncu (PSD), a declarat vineri seară la Digi24 că Rusia reprezintă o amenințare pentru flancul estic al NATO, inclusiv pentru România.

Despre probabilitatea unui război în Ucraina:

- „Nimeni nu știe asta. Citim zilnic sute de analize pe care le fac analiști militari, politici. Este clar că sunt masate trupe și asta este dovedit. Și nu numai trupe, ci și material de aprovizionare, furnituri pentru un posibil conflict în această zonă. Analiștii militari spun că ar exista posibilitatea unui anumit tip de conflict, deocamdată suntem într-o perioadă hibridă, de conflict hibrid, în care avem dezinformări, se încearcă crearea unor conflicte etnice locale în această zonă, pentru a fi probabil un pretext de intervenție. Deși în mass-media internaționale se vorbește de o dată, după 20 ianuarie, pentru o intervenție, e un nivel de alarmare, dar nu este sigur că ar putea să fie așa ceva. A spus și președintele Biden, a spus și președintele României, costurile unei intervenții militare pentru a ocupa o parte din Ucraina ar fi foarte mari pentru Rusia și este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple. Însă NATO trebuie să fie pregătită, mai ales că vedem ceea ce se întâmplă la granița Poloniei, alerta care există în cazul țărilor baltice legate de un fenomen de „push migrațional”, care nu este unul firesc, natural. Se vede că sunt direcționate mișcări care să inducă o stare de conflict într-o anumită zonă”

- „Este o situație complicată din punct de vedere strategic, însă dincolo de faptul că trebuie să fii mereu pregătit pentru o situație de criză, pentru o surpriză strategică pe care o poate face Rusia, de exemplu, dincolo de aceste lucruri, nivelul de alarmă, să zicem, este unul coborât, din perspectiva asta. Sunt mișcări strategice și aici analizele sunt de multe tipuri. Ieri, de pildă, George Friedman avea un articol interesant în care vorbea despre faptul că este o mișcare mai degrabă de impresionare pe care o face Rusia în acest moment - încearcă să câștige teren în următoarea negociere cu Statele Unite. Există un pachet de negociere în acest moment între Statele Unite și Rusia”

Despre ce ar face România în cazul unui conflict în Ucraina:

- „România este parte a NATO și face parte din strategia generală a NATO pentru această zonă. Există planuri pentru toate situațiile, NATO are planuri pentru orice situație, sunt codificate, sunt procedurate. Sigur că deocamdată, ceea ce realizează NATO pe acest flanc estic este să întărească o prezență avansată a trupelor - avem trupe în Polonia, în țările baltice sunt batalioane internaționale. Sigur că vor fi și alte măsuri pe care le va lua NATO în această perioadă. Se intensifică supravegherea spațiului aerian, maritim. În această perioadă de alarmă se caută cât mai multe informații despre asta și este pregătit până la urmă un anumit plan. În funcție de scenarii se va activa acest plan. Planul nu este public și nu poate fi comunicat în detaliu la televiziune”.

Dacă Vladimir Putin este un pericol pentru România:

- „Nu știu Vladimir Putin, pentru că noi în armată și în politicile de apărare nu ne referim la personaje, chiar dacă sunt personaje politice cu o mare forță decizională. În orice caz, Rusia este în acest moment o amenințare pentru tot spațiul acesta al nostru și probabil că următorul concept strategic al NATO va defini mult mai clar acest lucru, faptul că Rusia prin acțiunile din ultima vreme este o amenințare la adresa țărilor din zonă, cel puțin, și care sunt țări NATO. Evident, există și un plan care va fi pus în practică legat de aceasta și sigur, există și un plan de măsuri pe care politicul le poate gândi în acest sens, în cazul în care amenințările devin realitate și sunt puse în practică, pornind de la strategii de îndiguire economică, de blocaje și alte lucruri care se întâmplă în general în aceste situații. Să sperăm să nu ajungem la această situație.

- „Până la urmă, NATO și conceptul din 2010 al NATO avea două cuvinte-cheie: „dialog” și „descurajare”. Iar acum, ideea pe care o avansează NATO continuu - l-am auzit recent pe secretarul general-adjunct al NATO, dl. Mircea Geoană, aici, la București, spunând - este că dialogul este principala țintă cu care merge în acest moment NATO către Rusia, încercarea de a întări dialogul și de a încerca să se intre în niște cadre raționale, în proceduri internaționale, pentru a nu mai avea fenomene precum anexarea Crimeei sau, în această situație, amenințările la adresa independenței Ucrainei”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.