Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vești bune din economie. Premiera ultimului deceniu

educatie bani

Ziarul Financiar:

Angajatorii au făcut aproape 170.000 de noi angajări pe parcursul acestui an, acesta fiind cel mai ridicat ritm al noilor angajări din ultimul deceniu, iar anul 2016 va rămâne drept primul an cu deficit istoric de candidaţi de pe piaţa muncii. Goana după angajaţi a condus şi la cea mai accelerată creştere de salarii din 2008 încoace, mai arată statisticile oficiale.

“Pentru piaţa muncii, anul 2016 a fost un an de maturizare pe fondul crizei de personal. Mai mult ca niciodată, România a simţit concurenţa angajatorilor din ţările europene dezvoltate. De aceea consider că majorarea salariilor medii a fost un mic pas către normalizarea pieţei în context european, tendinţă care se va prelungi şi în 2017”, a spus Florin Godean, country manager al furnizorului de soluţii privind forţa de muncă Adecco România.

Numărul de angajaţi din economie a ajuns la finalul lunii septembrie la 4,74 milioane de persoane, cu aproape 170.000 mai mare faţă de cel de la începutul anului, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.

Cele mai multe noi angajări au fost făcute în industria prelucrătoare (unde numărul de angajaţi a crescut cu peste 30.000), în sectorul serviciilor administrative şi suport (Ă29.000 de joburi), hoteluri şi restaurante (Ă22.000 de joburi) şi construcţii (Ă 20.000 de joburi noi).  Fabricile, în special cele din industria producătoare de componente auto din vestul ţării şi din regiunea Transilvaniei, s-au confruntat cu mari probleme în recrutarea muncitorilor din cauza migraţiei externe a populaţiei. De aceea, nevoia de oameni pentru finalizarea comenzilor companiilor venite de la clienţii din străinătate au determinat directorii de resurse umane să majoreze semnificativ salariile, astfel că un producător de cablaje din vestul ţării a crescut cu aproape 50% salariile muncitorilor necalificaţi, iar în cazul unei alte fabrici campania de atragere a candidaţilor de la concurenţă se făcea prin acordarea unui bonus de câteva sute de lei la angajare.

“Anul viitor, piaţa va continua să se alinieze realităţii economice europene şi vor performa acele companii care vor reuşi să îşi păstreze angajaţii motivaţi. Cererea de personal va fi în continuare ridicată şi să sperăm că se vor crea premisele revenirii românilor plecaţi la muncă în străinătate”, a mai spus Florin Godean de la Adecco.

RFI:

Cu ocazia împlinirii a zece ani de la aderarea României şi Bulgariei la UE, ziarul Le Monde publică în paginile sale economice o lungă anchetă consacrată celor două state est-europene. Reiese că « România şi Bulgaria converg încet spre nivelul de viaţă al celorlalţi europeni ».

« România tocmai are un nou premier în persoana lui Sorin Grindeanu. Bulgaria tocmai şi-a ales un preşedinte pro-rus. Si totuşi, nici la Bucureşti, nici la Sofia, lumea n-are chef de celebrări festive. Domină acolo mai degrabă un realism decepţionant » scrie Le Monde. Citând diverşi specialişti economici, ziarul francez constată că « bilanţul economic al ultimului deceniu este pozitiv dar contrastat. Convergenţa cu celelalte state membre ale Uniunii europene a început dar drumul este încă lung ».

Dacă este să ne luăm doar după indicatori, cele două economii sunt mai solide decât erau acum zece ani. In 2016 de exemplu, România va înregistra o creştere a PIBului de 5,2%, cea mai puternică din toate cele 28 de state UE. Si Bulgaria cu cele 3 procente ale ei, nu e foarte departe. In 2015, în România, PIBul anual a ajuns la 7.100 de euro faţă de doar 6.200 în 2007.

« In plus » precizează un alt analist ziaristului de la Le Monde, « industriile locale s-au integrat unor linii de producţie europene. Astfel, profitând de o mână de lucru ieftină, în România s-au instalat o serie de constructori auto : Renault în primul rând dar şi Ford sau Volkswagen. In fine, finanţele publice ale celor două state sunt sănătoase, ambele afişează o datorie mai mică de 40% din PIB ».

« Si totuşi, în ciuda acestor progrese, cele două ţări rămân cele mai sărace din Uniunea europeană. Diferenţele de venituri între oraşe şi sate sunt mai departe enorme. După criza din 2008, creşterile economice ale celor două state au degringolat iar şomajul a explodat. Bucureştiul şi Sofia au aplicat atunci măsuri de austeritate cu gust amar pentru populaţie. Dureroasa pagină este însă astăzi întoarsă ; creşterea economică a revenit, graţie consumului şi fondurilor structurale europene dar şi a unei politici de relansare în România unde guvernul social-democrat a promis că va mări în 2017 salariul minim pe economie ».

« Va fi însă nevoie de decenii de acum încolo până ce România şi Bulgaria vor ajunge la standardele europene în materie de nivel de viaţă. Dar şi în materie de infrastructuri şi instituţii. In România spre exemplu, scandalurile de corupţie ocupă în mod regulat primele pagini ale presei chiar dacă de la o vreme combaterea flagelului s-a intensificat. In fine, pe lângă instabilitatea politică cronică de care suferă, România şi Bulgaria înregistrează un îngrijorător declin demografic. Mai toţi tinerii cu diplome emigrează spre Vest, o fugă a creierelor care penalizează dezvoltarea firmelor. Păcat pentru că cele două economii au un poteţial important » conchide Le Monde citând un specialist al regiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.