Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VeDem Just și auzim culori - Fumigenele ONG-ului lui Danileț la Ministerul Educației

Asociația Voci pentru Democrația și Justiție - VeDem Just, fondată de judecătorul Cristi Danileț, intervine în scandalul de plagiat care vizează teza de doctorat a ministrului afacerilor interne, Lucian Bode. Pe lângă o sesizare a parchetului, pentru un presupus fals în declarații, VeDem Just anunță că a cerut Ministerului Educațiai retragerea titlului de doctor în acest caz.

1. Art. 170 alin. (1) din Legea educației prevede: „În cazul nerespectării standardelor de calitate sau de etică profesională, Ministerul Educației, pe baza unui raport extern de evaluare întocmite de (...) Consiliul de etică și management universitar poate lua următoarele măsuri, alternativ sau simultan: a) retragerea calității de conducător de doctorat; b) retragerea titlului de doctor (...).

2. Date fiind concluziile din Hotărârea nr. 1/2023 a Comisiei de Etică a UBB, Ministerul Educației trebuie să analizeze acest caz și să decidă în consecință.

3. În lipsa unei informații publice cu privire la vreo sesizare ministerială din oficiu, VeDem Just va depune la Ministerul Educației luni, pe data de 16 ianuarie 2023, cerere pentru retragerea calității de conducător de doctorat a lui Adrian Ivan și retragerea titlului de doctor al lui Lucian Bode”, anunța duminică VeDem Just, printr-un comunicat semnat de președintele asociației, jurist Lucian Checheriță.

Ce nu precizează VeDem Just - și o aasociație formată din juriști de bună seamă că nu poate omite o asemenea „nuanță” - este că textul legal invocat este influențat de Decizia Curții Constituționale nr. 364 din 8 iunie 2022.  Curtea aminte că, potrivit propriei jurisprudențe (Decizia nr. 624 din 26 octombrie 2016), titlul de doctor este un act cu caracter administrativ, iar „diploma de doctor ca înscris certificator al titlului nu poate fi altceva decât tot un act cu caracter administrativ”.

Tot Curtea constată că desființarea diplomei de doctor, un act cu caracter administrativ, „se realizează prin revocare atunci când aceasta nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte, iar prin anulare atunci când aceasta a intrat în circuitul civil și a produs efecte”. Indiferent de denumirea lor, actele administrative, odată intrate în circuitul civil, nu se mai pot fi revocate de instituția emitentă, ci doar anulate de instanța judecătorească.

Curtea precizează  expressis verbis, chiar și pentru nejuriști, că „este exclusă competența autorității publice emitente de a retrage titlul de doctor care a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice, această competență revenind instanței judecătorești, sesizate în condițiile legii generale în materie, respectiv Legea nr.554/2004”. „În acest caz, retragerea îmbracă forma anulării actului, caz în care instanța va verifica numai legalitatea parcurgerii procedurii de conferire/ atribuire a titlului de doctor și de emitere a diplomei de doctor, fără a avea competența de a evalua ea însăși calitatea lucrării, nivelul științific al acesteia sau caracterul științific al activității deținătorului titlului de doctor”, arată Curtea.

În considerentele deciziei amintite anterior, Curtea mai arată că,„ după cum nici instanța judecătorească nu are competența de a statua cu privire la fondul științific al tezei de doctorat elaborate, nici autoritatea emitentă nu are competența de a reaprecia fondul științific al acesteia. Astfel, anularea sau revocarea, după caz, a titlului de doctor/ diplomei de doctor nu poate fi realizată pentru aceste aspecte, ci doar pentru aspecte ce țin de legalitatea desfășurării procedurii de conferire/ atribuire, cu respectarea termenelor prevăzute de lege pentru anularea/ revocarea acestora, precum și a condițiilor de legalitate în vigoare la momentul acordării lor. Altfel s-ar ajunge la arbitrar și la o insecuritate juridică permanentă în privința deținerii titlului de doctor”.

În fine, chiar dacă autoritatea emitentă poate aprecia motivele de retrage a titlului de doctor, aprecieze care este supusă controlului judecătoresc, în acest caz concret Ministerul Educației nu poate acționa până la soluționarea acțiunii în justiție deschise de Lucian Bode împotriva Comisiei de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.