Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vedetele de la Munchen au fost marii industriași din industria de armament/ Discuții intense despre achizițiile comune în UE

imccs.org
conferinta de securitate de la munchen

Cei mai căutați pe coridoarele și sălile laterale ale Conferinței de Securitate de la München din acest an nu au fost șefii de guvern sau miniștrii de Externe și Apărare ai marilor puteri, ci directorii generali ai marilor consorții de arme. În procesul accelerat de reînarmare globală pe care l-a precipitat invazia Ucrainei, țările se luptă pentru prioritate în contracte pentru un sector care nu poate face față. Și cei mai mari cumpărători au oportunități de piață mai bune.

Înaltul Comisar al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a cerut să se accelereze și să se mărească ajutorul militar, argumentând că "acest război este o mare provocare existențială pentru securitatea noastră". "Trebuie să facem mai mult și mai repede", a spus el, menționând în continuare două provocări pe termen mediu: creșterea capacității industriei de arme din Europa și o mai mare abordare a sudului planetei.

De asemenea, Borrell a fost în favoarea propunerii Estoniei de achiziții europene comune de muniție de 155 mm, care în viitor ar putea evolua în achiziții comune de arme, așa cum s-a întâmplat în trecut cu vaccinurile, și care a făcut obiectul discuțiilor de duminică dintre oficialii europeni.

Prim-ministrul estonian Kaja Kallas și-a exprimat îngrijorarea cu privire la lacunele din producția europeană de muniție. Industria de apărare nu și-a crescut încă suficient producția, în ciuda faptului că există o "cerere clară". El a criticat că, deși scopul în cadrul NATO este ca forțele armate ale membrilor săi să aibă suficiente provizii de muniție pentru un conflict de cel puțin o lună, majoritatea au stocuri doar pentru câteva zile. Și că armele trimise în Ucraina vor fi inutile fără muniția necesară. "Unele țări încă mai cred că pot aștepta și că amenințarea va dispărea, iar Rusia mizează pe acest lucru. Kremlinul speculează că europenii se vor sătura de propriul sprijin", a diagnosticat el .

Discursul său a primit aprobarea, nu numai de la Borrell, ci și de la guverne, precum cel suedez și german. "Întrebarea nu este dacă NATO sau UE, ci necesitatea unei Europe mai puternice pentru o NATO mai puternică", a punctat ministrul german al Apărării, Boris Pistorius.

Anumite bariere ideologice par să fi căzut și ele, potrivit declarațiilor de la München ale președintelui Partidului Social Democrat German (SPD), Lars Klingbeil, care a sugerat că problema nu ar trebui să mai fie tratată doar de statele naționale, ci la un nivel european, cu criterii de interoperabilitate, strategii comune și standarde comune, astfel încât armamentul diferitelor țări europene să "ar trebui să conlucreze".

"A sosit momentul să creștem producția de muniție standardizată de care Ucraina are o nevoie disperată", a mai spus von der Leyen la München. "Ne-am putea gândi, de exemplu, la acorduri avansate de cumpărare care oferă industriei de apărare posibilitatea de a investi acum în linii de producție mai rapide și mai capabile". Însă responsabilii de industria de armament prezenți la München au răspuns că nu vor fi suficiente comenzile mari, dar că va fi necesară eliminarea anumitor obstacole.

Armin Papperberg, directorul de la Rheinmetall, o companie germană de arme, a expus dificultățile sectorului de a obține finanțare bancară din cauza taxonomiei europene și a pretins recunoașterea dreptului "sustenabil" pentru această industrie, căruia Borrell i-a răspuns dându-i dreptate. "Așa este", a spus el, "noi, europenii, trebuie să schimbăm modul în care vedem industria de apărare".

Sectorul armamentului european și-a exprimat, de asemenea, plângeri că se fac achiziții mari din SUA, mai degrabă decât de la producătorii de pe continent, cum ar fi cele 35 de noi avioane de luptă F35 comandate de Germania de la Lockheed Martin, în loc să cumpere Eurofigther, și a susținut participarea statului. Rheinmetall cere statului german să investească 700 de milioane într-o fabrică de producție de praf de pușcă, de exemplu.

Nu este ca şi când contractele de arme nu au fost discutate în edițiile anterioare ale Conferinței, dar cu siguranță discuţiile nu au fost la fel de intense. Ucraina a readus această industrie în prim plan, într-un climat de tensiune crescândă. După prima sa întâlnire față în față cu ministrul chinez Wang Yi, secretarul de stat al SUA a avertizat cu privire la "probleme grave" și a anunțat că China ia în considerare să furnizeze Rusiei arme în războiul său împotriva Ucrainei. "Îngrijorarea pe care o avem acum, pe baza informațiilor disponibile, este că se gândesc să ofere sprijin letal", a spus Antony Blinken, "totul, de la muniție la arme", după ce Biden l-a avertizat pe Xi Jinping în martie să aibă grijă să nu încalce această linie.

La Conferinţa de la München s-a constatat care sunt mișcările tectonice din geopolitica globală și s-a avansat ideea că perspectiva ar putea fi mult mai urâtă la următoarea ediție a Conferinței de Securitate, în 2024.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.