Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Venitul minim garantat - pe Iohannis îl lasă rece, dar ministrul Oprea îi dă replica: `E o modalitate să evităm sărăcia`

stiripesurse.ro
Radu-Ștefan Oprea

„Universal Basic Income” (asigurarea unui venit minim garantat pentru toți cetățenii, fără vreun contraserviciu) este un concept care preocupă tot mai multă lume, dar în România nu e cunoscut nici chiar la nivelul președintelui țării. Dovada: la o conferință cu studenții români din străinătate, Klaus Iohannis a declarat că respectivul concept „excede” preocupările sale concrete, refuzând astfel să-și exprime poziția față de acest trend. Observând această (lipsă de) reacție, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu-Ștefan Oprea, a replicat că „Universal Basic Income” nu este nicidecum o idee de neluat în seamă, apreciind că aceasta ar putea fi chiar „o modalitate să evităm sărăcia”.

„Societatea evoluează spre digitalizare. Astăzi vorbim despre industria 4.0, despre inteligență artificială, roboți, automobile independente. Însă (…) nu toți oamenii vor putea urmări cu rapiditate aceste transformări, unii își vor pierde locurile de muncă, și atunci este normal să căutăm modalități prin care să evităm sărăcia”, a menționat Radu-Ștefan Oprea pe pagina sa de Facebook, răspunzând astfel indiferenței prezidențiale față de tema venitului minim garantat.

Textual, Klaus Iohannis declarase, întrebat fiind de o studentă: „Poate găsim pe un specialist în domeniu care ne lămurește. (n.n.- Universal Basic Income) excede sfera preocupărilor mele concrete”.

Replica ministrului Radu-Ștefan Oprea n-a întârziat: „Îi spun dlui Iohannis că acesta este un subiect din ce în ce mai discutat în lume, inclusiv la nivel european. Este vorba de stabilirea unui venit minim garantat la nivel mondial. Această discuție a dobândit consistență în contextul schimbărilor în societate datorate dezvoltării inteligenței artificiale și a potențialei înlocuiri a oamenilor de către mașini. Nevoia unui venit minim garantat apare ca o necesitate pentru a putea asigura traiul decent pentru toți locuitorii planetei”.

Președintele „nu este preocupat de traiul oamenilor, de ridicarea nivelului acestuia” și „ignoră categorii sociale invizibile pentru domnia-sa”, a adăugat Oprea, precizând că pe el „îl revoltă” această lipsă de empatie.

„Neînțelegerea profundă a nevoilor reale ale cetățenilor români provine și din această negare a existenței sărăciei pentru că excede procupărilor sale concrete. Da, dle Președinte, și cei care au nevoie de ajutoare sociale sau de venitul minim garantat sunt cetățeni cu drepturi egale, exact ca și cei care au „reușit” în viață adunând sașe case în condiții mai mult decât dubioase”, a menționat ministrul Comerțului.

Radu-Ștefan Oprea a taxat această atitudine de indiferență prezidențială și în registrul politic: „Acum înțeleg mai bine criticile președintelui referitoare la politicile publice ale PSD de creștere a salariului minim pe economie, a pensiilor sau a ajutorului social. Înțeleg că nu îi pasă, că nu simte nimic, că aceste teme „exced preocupările concrete” ale Domniei Sale. Domnia Sa e bine, traiul la Cotroceni e bun, vacanțele pe măsură. Despre ceilalți nu îi pasă. Aceștia au avut probabil doar ghinion”.

Această dispută ministru-președinte are loc într-un context internațional în care „Universal Basic Income” sau un venit minim garantat (o sumă de bani egală pentru fiecare cetățean, indiferent de câștigurile sale, care să acopere un minim necesar existenței) este din ce în ce mai intens promovat ca soluție de eradicare a sărăciei. Spre exemplu, vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus - la Next Generation Internet Summit - că „este inevitabil să începem a ne gândi la lucruri precum venitul minim garantat, pentru că nu avem dreptul să lăsăm pe nimeni în urmă”. Un alt exemplu este al senatorului democrat american Bernie Sanders, care susține că în SUA este necesar ca toată lumea să aibă garantat un standard minim de existență. Iar în UE există deja exemplul Finlandei, care au început astfel de programe pilot. De acest subiect este preocupat, în fine, și marii lideri din mediul de afaceri global. Bill Gates susține, bunăoară, că „lumea nu este pregătită încă pentru venitul minim garantat, dar va fi în curând”, iar Elon Musk admite că acest venit „va fi la un moment dat necesar”.

„Cred că orice politician responsabil trebuie să gândească în acești termeni. Preocuparea pentru destinul celor aflați în precaritate sau în condiții dezavantajoase trebuie să fie o prioritate”, a concluzionat ministrul Radu-Ștefan Oprea, ca o aluzie la indiferența de care a dat dovadă președintele și candidatul la președinție Klaus Iohannis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.