Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Verdict în cazul hackerului din spatele Football Leaks - Portughezul care a aruncat în aer fotbalul european a fost condamnat

usnews
rui pinto

Hackerul aflat la originea Football Leaks, portughezul Rui Pinto, arestat în 2019 în Ungaria şi judecat de mai mult timp la Lisabona, a fost condamnat luni la patru ani de închisoare cu suspendare, pentru opt infracţiuni informatice şi tentativă de extorcare împotriva fondului de investiţii Doyen Sports, scrie AFP.

"În esenţă, faptele descrise (în rechizitoriu) au fost dovedite", a declarat preşedintele tribunalului din Lisabona, Margarida Alves, conform agerpres.

Rui Pinto a răspuns la 89 de acte de hacking informatic, care au variat de la încălcarea corespondenţei până la furtul de date, comis împotriva clubului Sporting Lisabona, a fondului de investiţii Doyen Sports, a Federaţiei portugheze de fotbal, a unei mari firme de avocatură şi chiar a procurorilor portughezi.

El a fost judecat şi pentru tentativă de extorcare, infracţiune pasibilă de o pedeapsă între doi şi zece ani de închisoare. Potrivit acuzării, portughezul a vrut să-l şantajeze pe şeful Doyen Sports, compatriotul său Nelio Lucas, cerând între 500.000 şi un milion de euro pentru a nu mai publica documente compromiţătoare.

Atât inculpat, cât şi martor protejat care cooperează cu poliţia din ţara sa, portughezul în vârstă de 34 de ani se prezenta ca un avertizor de integritate care acţionează în interes public, dar a recunoscut în timpul procesului său că a obţinut ilegal milioane de documente pe care a început să le posteze direct pe internet la sfârşitul anului 2015.

Consecințe în fotbalul european

După ce au fost încredinţate unui consorţiu de mass-media de investigaţii europene, aceste informaţii nemaipomenite au scos la lumină practici îndoielnice care implică jucători vedete, cluburi şi agenţi, ducând la revizuiri fiscale şi anchete juridice în mai multe ţări.

De la publicarea salariilor lui Lionel Messi sau Neymar până la o acuzaţie de viol la adresa lui Cristiano Ronaldo, trecând prin strategiile de ocolire a fair-play-ului financiar de către Manchester City sau selecţia pe bază etnică la Paris Saint-Germain, lumea fotbalului a fost profund zguduită prin această scurgere gigantică de informaţii.

Arestat în ianuarie 2019 în Ungaria, unde locuia, apoi extrădat în ţara sa, Rui Pinto a petrecut mai bine de un an în arest preventiv înainte de a accepta să coopereze cu autorităţile în alte cazuri, permiţându-le accesul la datele criptate pe care le avea în posesia lui.

Autorităţile franceze au solicitat de asemenea colaborarea portughezului, care se află şi în spatele Luanda Leaks, o anchetă publicată în ianuarie 2020, în care femeia de afaceri angoleză Isabel dos Santos - fiica fostului preşedinte Jose Eduardo dos Santos care a condus Angola din 1979 până în 2017 - este acuzată că a strâns o avere imensă în mod fraudulos.

La sfârşitul procesului său, el a recunoscut că a obţinut informaţii confidenţiale recurgând la intruziuni informatice "ilegitime" cu "un grup de prieteni" pe care a refuzat să-i identifice.

Rui Pinto a regretat, de asemenea, comportamentul său faţă de Doyen Sports şi Nelio Lucas, descriindu-l drept "o uriaşă prostie care a permis criticilor să minimalizeze meritele Football Leaks" şi asigurând că nu a intenţionat niciodată să meargă la capăt cu şantajul său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.