Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veşminte de la începuturile lumii sunt prezentate în expoziţia 'Sariul întâlneşte ia' de la ARCUB

arcub.ro
Sariul întâlneşte ia

Veşminte de ceremonie, obiecte vestimentare de colecţie, ţesute manual, brodate sau imprimate după metode antice sunt prezentate în expoziţia „Sariul întâlneşte Ia” de la ARCUB. Expoziţia organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB, sub auspiciile Ambasadei Indiei în România este curatoriată de Iulia Gorneanu şi poate fi vizitată la Hanul Gabroveni - Sala Arcelor, în perioada 8-20 iunie.

„Sariul întâlneşte Ia” este o expoziţie-unicat ce prezintă un dialog vizual între unul dintre cele mai recognoscibile simboluri ale culturii indiende - Sariul şi o piesă iconică a culturii româneşti - Ia. Atât sariul cât şi cămaşa românească, ia, sunt piese de artă tradiţională vie, ce poartă ca valoare intrinsecă istoria unei memorii colective, geniul artizanilor, amintirea femeilor care le-au creat, purtat şi transmis. Sunt piese vestimentare cu o mare încărcătură emoţională ce evocă trăiri nostalgice, frânturi de istorie personală transmise de la o generaţie la alta, ca parte a trusoului de nuntă sau oferite în momente semnificative din viaţă, potrivit News.ro.

Exponatele sunt obiecte de colecţie curatoriate de colecţionara de artă şi promotoare a culturii tradiţionale româneşti Iulia Gorneanu atât din colecţia sa personală de ii, cât şi din colecţia de sariuri a designerului Anamaria Lazăr.

„Un veşmânt de la începuturile lumii, sariul este expresia fragilităţii feminine, a graţiei şi eleganţei. Considerat cea mai veche îmbrăcăminte necusută, sariul ilustrează bogata diversitate a artei textile indiene, implicând tehnici elaborate de vopsire, imprimare, ţesere manuală”, spune Anamaria Lazăr, colecţionar.

„Cămaşa cu altiţă, denumită generic ie, încifrează în ornamentică semne-simbol venite din neolitic, dezvăluind date despre starea social-statutară, vârsta, apartenenţa la o anumită comunitate, prestigiul, legătura cu lumea nevăzută a femeii care o poartă. Cămaşa cu altiţă, ia, a spart hotarul satelor, devenind veşmânt aulic, apoi a depăşit graniţele ţării, ajungând să fie purtată de celebrităţi din toată lumea”, a declarat Iulia Gorneanu, curator şi colecţionar.

Expoziţia poate fi vizitată în perioada 8-20 iunie, zilnic, între orele 12.00-20.00 la ARCUB, Hanul Gabroveni - Sala Arcelor, de la parterul Centrului cultural. În zilele de 12 şi 13 iunie expoziţia este închisă.

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro şi bilet.ro sau de la casa de bilete ARCUB (Str. Lipscani, nr.84-90).

Preţ: 25 lei (Categoria I). Elevii, studenţii şi pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile/talonul de pensie pot achiziţiona bilete la preţul de 15 lei (Categoria II).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.