Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veste proastă pentru consumatorii de cafea: Preţul ar putea să explodeze

cafea zahar

Consumatorii de cafea vor primi o mare lovitură. Preţul cafelei e pe cale să explodeze şi nimic nu mai poate opri această tendinţă.  Prețul cafelei ar putea crește din cauza problemelor meteorologice din Asia și America de Sud care afectează recoltele. Vietnamul ar putea avea cele mai slabe recolte de cafea din ultimii ani, iar în India cantitatea de boabe culese ar putea fi cea mai mică din ultimele două decenii.

Citeşte şi: Alertă alimentară din partea autorităţilor: Ce legume sunt periculoase şi pline de pesticide

Atât Vietnam cât și India produc boabe robusta, folosite în principal pentru cafelele solubile. Preţul recoltelor neprelucrate a crescut puternic în ultima lună, iar această scumpire s-ar putea vedea şi în preţul cafelei arabica. Într-un an normal, boabele robusta reprezintă aproximativ o treime din recolta mondială de cafea. Anul acesta însă ponderea acestui si ar putea fi mai mică din cauza condiţiilor meteo provocate de fenomenul El Nino. Potrivit Bloomberg, în Vietnam, ţara cu cele mai mari plantaţii de cafea robusta, fermierii aşteaptă cele mai mici recolte din ultimii patru ani. Culturile de cafea sunt afectate de cea mai gravă secetă care a lovit Vietnamul în ultimele trei decenii. Probleme cu vremea sunt sunt şi în India, care aşteaptă cea mai slabă recoltă de boabe robusta din ultimii 19 ani. Aceste prognoze au făcut ca preţul acestui sortiment să sară pe bursa de la Londra cu nu mai puţin de 130 de dolari pe tonă în mai puţin de o lună şi jumătate.

Citeşte şi: Traian Băsescu îl ridiculizează pe șeful DNA: 'Asta căutau spionii despre Laura Codruţa Kovesi'

Cafeaua nu este singura cultură ale cărei preţuri sunt afectate în această perioadă de capriciile vremii. În Madagascar preţul vaniliei a ajuns la 220 de dolari pe kilogram, cu 160 de dolari mai mult decât în urmă cu doi ani. În această ţară este produsă 80% din vanilia vândută la nivel mondial. Şi boabele de cacao produse în mai multe ţări au ajuns la cel mai înalt preţ din ultimii aproape 3 ani, dar, în ultimele zile au început să scadă, anunţă Digi 24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.