Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Veteranul general maior Radu Theodoru 'Piloții au apărat cerul acesta pe care nu se vede nimic. Nu are memorie. Noi avem memorie'

Legacy Flight Training
Avion Mic

Veteranul generalul maior Radu Theodoru, erou al aerului, în vârstă de 96 de ani, rememorează cu nostalgie amintirile pe care aviația i le-a lăsat moștenire și spune că piloții români mereu au apărat cerul, adăugând că aceștia sunt cei mai buni „de pe mapamond”, potrivit Mediafax.

Generalul maior Radu Theodoru este un erou român al aerului, aflat acum la vârsta de 96 de ani.

Prezent la ceremonia dedicată Zilei Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, Theodoru a precizat, că de-a lungul vremii, eroii români ai aerului „au doborât tot ce a intrat în colimatorul unui pilot român care și-a apărat cerul acesta pe care nu se vede nimic. Nu are memorie. Noi avem memorie”.

Generalul Maior Radu Theodoru a menționat că românii trebuie să fie mândri de forțele aviației militare din Armata României, întrucât este, în primul rând o „obligație morală”.

Citește și: ALERTĂ - A erupt vulcanul Etna / VIDEO

„E o obligație de structură a românității să fim mândri de aviație pentru că avem priorități pe scară mondială. Nu uitați, Traian Vuia este primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul și s-a desprins de la pâmânt, din istoria umanității, nu din istoria românilor”, spune veteranul de război.

Generalul Maior Radu Theodoru a amintit, de asemenea, și performanța lui Aurel Vlaicu, care a câștigat un premiu international la Aspern, în Austria.

„Pe atunci când aviația abia se născuse. Aviatorii noștri sunt unii dintre cei mai buni piloți de pe mapamond. Noi avem niște priorități absolute în materie de aviație”.

Veteranul de război a precizat că eroismul aviatorilor români dovedit în momentele limită ale istoriei este unul ce nu a cunoscut și nu cunoaște bariere sau granițe.

Citește și: Superstiții de Sfântul Ilie: tradițiile și obiceiurile din popor

„Comandorul Bănciulescu, fără ambele picioare a pilotat în continuare și și-a făcut datoria la aripi. Nu este singurul”, spune Generalul Maior Radu Theodoru.

Totodată, veteranul a menționat și de momentele celor două Războaie Mondiale, în care trupele aeriene românești au dovedit eroism în lupta cu marile puteri, în ciuda inferiorității numerice „absolute”: „Ne-am bătut cu cele mai puternice aviații ale mapamondului. Erau deosebit de mulți, chiar dacă nu erau deosebit de buni, dar erau la o proporție de 1,50-1,60 față de ai noștri”, spune Generalul Maior Radu Theodoru, precizând că în lupta cu anglo-americanii, proporția cu care trupele aeriene române s-au luptat a fost de 1 la 40.

„Domnul general Dobran a doborât 11 (avioane, n.r) , e caracteristic. A doborât ruși, a doborât americani, a doborât nemți. Au doborât tot ce a intrat în colimatorul unui pilot roman care și-a apărat cerul acesta pe care nu se vede nimic, nu are memorie. Noi avem memorie”, menționează acesta.

Generalul Maior Radu Theodoru a mai spus că Ziua Aviației este „simbolul acestei uriașe jertfe, pe care noi, aviatorii, am făcut-o în decursul istoriei”.

Întrebat care ar fi unul dintre cele mai puternice momente pe care le-a trăit de-a lungul întregii sale cariere aviatice, veteranul Radu Theodoru a făcut trimitere la o întâmplare dureroasă, pe care și astăzi o rememorează cu aceeași ochi limpezi și plini de regret, ca cei care au privit neputincioși acum zeci de ani.

Citește și: Transfer cu scandal pentru Ianis Hagi: 'Regele' spune că belgienii de la Genk trebuie să plătească despăgubiri

„Aerodromul Vințu de Jos, imediat după 23 august. Se întrerupseseră legăturile cu corpul aerian care era la Sibiu și a trebuit să trimitem un avion, eram elev sergent, trebuia să trimitem un avion să ne aducă ordine. În avion erau un locotenent, fiul unui general, comandantul garnizoanei Alba-Iulia și un adjutant șef, Ion Popovici adus de pe front să se odihnească în școala militară. Venind, la aterizare, îi surprinde o celulă de avioane Messerschmitt 109, germane”, spune Generalul Maior Radu Theodoru.

Veteranul de război spune că și astăzi își amintește numele piloților germani care au incendiat avionul în care se aflau un locotenent, fiul unui general, comandantul garnizoanei Alba-Iulia și adjutantul șef, Ion Popovici.

„Îl incendiază, acesta era un avion de școală, neînarmat. Îl incendiază și îl rănește pe locotenent la picioare, o rafală intră în picioare. Avionul ia foc. Vine la aterizare o mare de flăcări. (...) Aterizează, adjutantul era neatins, sare din avion. Era tată a doi copii. Sare din avion și se îndepărtează de rugul acela uriaș. Din carlingă auzim și noi, fugim cu niște aparate cu extinctoare și auzim: „Popovici, pe mine cui mă lași?” Era locotenentul. (...) Popovici, tată a doi copii se oprește, se întoarce, intră în rugul ală de foc, îl scoate pe locotenent, cad amândoi în flăcări, îi stingem, mă rog, mor amândoi la spital. Camaraderie de arme, vă dați seama?”, povestește sursa citată.

„Când te duci la Alba-Iulia, în Cimitirul Eroilor, primul rând, pe dreapta, primul de pe flancul drept este adjutantul șef Popovici. Pune-i o lumânare”, îndeamnă generalul maior Radu Theodoru.

În anul 2009, veteranul de război a fost înaintat în gradul de general de flotilă aeriană în retragere. Veteranul de război povestește cum primei sale mari iubiri, aviația, îi fac concurență, de zeci de ani, altele: scrisul și pasiunea pentru literatură.

„În spatele meu am un raft de bibliotecă de cărți. Eu nu sunt nici în rezervă, nici în pensie - sunt activ. Nu ofițer activ, sunt activ la manuscris. Am 70 de cărți scrise”, explică acesta.

De asemenea, Radu Theodoru este și membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, distins cu Premiul Academiei Române, dar și cetățean de onoare al comunelor Miroslovești- Iași, Călugăreni și Comana- Giurgiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.