Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viața după Tudose: Ce pot face decidenții politici

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Liviu Dragnea PSD

Faptul că PSD a abandonat doi premieri în numai un an este cu siguranță o situație excepțională. Înseamnă asta că vom avea politice excepționale în continuare? Va putea Klaus Iohannis să ia măsuri tipice mai degrabă fostului Președinte Băsescu? Va vrea PSD să re-editeze suspendarea din 2012?

PSD este nevoit să joace în continuare cu suspendarea pe masă

De fiecare dată când au ocazia apar voci ale simpatizanților opoziției care spune, că, uite, de data asta PSD nu îl mai poate suspenda pe președinte. Motivele sunt de obicei neclare și par să țină mai degrabă de lipsa de imaginație a comentatorilor decât de orice altceva.

Adevărul este că dacă PSD și-ar reuza suspendarea președintelui, atunci nu ar exista nici un mod de a-l obliga pe Iohannis să numească premierul dorit de PSD. Dacă Iohannis este lăsat de capul său, el ar putea să trimită PSD în Opoziție. Și abia atunci ar apărea o problemă de rușine pentru cel mai puternic partid al țării.

Asta nu înseamnă nicidecum că PSD are vreun motiv să grăbească suspendarea. Interesul partidului este să amenințe și să obțină supunerea președintelui Iohannis, nu să meargă până la capăt cu scandalul.

Iohannis are cea mai mare libertate de mișcare de când a fost ales Parlamentul

Pe de altă parte și președintele are pârghii constituționale și chiar politice să reziste, cel puțin o vreme. În mod tradițional, se consideră că partidele sunt reprezentate de liderii prezenți la consultări. Dar dl Iohannis, după două mandate ratate de premier, ar putea decide că nu mai crede în reprezentativitatea liderilor PSD. O asemenea decizie, repet, ar avea sens atât constituțional cât și politic.

Opțiunile care se deschid dacă președintele își proclamă neîncrederea sunt destul de largi. O soluție prudentă este să consulte Parlamentul pentru a verifica forța presupusei coaliții majoritare. Nu există un procedeu formal pentru asta dar se pot găsii soluții (de exemplu o moțiune simplă).

Varianta cea mai agresivă este să refuze el primele propuneri PSD, cerând pe cineva mai ascultat în partid sau chiar să vină cu propunerea sa proprie.

Putem gândi și opțiuni exotice, cum ar fi aceea ca dl Iohannis să ceară un Congres Extraordinar al PSD. Dar asta pare puțin prea ciudat chiar și pentru politica românească.

În final...

... dacă PSD și ALDE își mențin unitatea, președintele va trebui cel mai probabil să cedeze. Dacă insistă să se opună PSD dincolo de un anumit punct, riscă să fie primul președinte suspendat cu acordul CCR. Iar asta nu va ajuta la următoarele alegeri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.