DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Viața Episcopului Dositei Herăscu, cel care a readus la Suceava moaștele Sfântului Ioan cel Nou

Doxologia.ro
sfantul ioan cel nou

Presa suceveană amintește că vineri, 22 ianuarie, se împlinesc 232 de ani de la moartea celui care a readus în oraș moaștele Sfântului Ioan cel Nou: Episcopul Dositei Herăscu, potrivit basilica.ro.

Profil biografic

Citește și: Valeriu Gheorghiță: Nu cred că anul viitor vom mai avea o altă campanie de vaccinare

S-a născut în jurul anului 1710, în familia unor boieri de rang mic din nordul Moldovei.

A fost primul Episcop de Bucovina. Inițial Episcop de Rădăuți, a continuat să păstorească episcopia Rădăuților și după anul 1775, când Imperiul Habsburgic a anexat partea de nord a Moldovei, ulterior denumind-o „Bucovina”.

1783: După mutarea reședinței episcopiei de Rădăuți la Cernăuți, Dositei Herescu a primit titlul de „episcop exempt al Bucovinei” (exempt = care nu este supus unei obligații).

În același an, a reușit să obțină aprobarea împăratului Iosif al II-lea al Austriei pentru readucerea moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou la mănăstirea din Suceava.

Apărarea drepturilor și tradițiilor românești a fost o prioritate în activitatea sa. A făcut demersuri pentru o școală clericală în Cernăuți.

1786: începe reorganizarea Eparhiei Bucovinei, plasată sub jurisdicția Mitropoliei ortodoxe sârbe din Carloviț.

A ctitorit biserici precum cele de lemn la Vadul Vlădicii, lângă Rădăuți (1773), „Sf. Treime” din satul Mahala de lângă Cernăuți (1774 – alături de fratele său, boierul Ilie Herăscu) și la Vicovu de Jos (1777), precum și edificarea clopotniței bisericii episcopale „Sf. Nicolae” din Rădăuți (1781).

Episcopul Dositei Herescu a plecat la cele veșnice în data de 22 ianuarie 1789, fiind înmormântat în Cimitirul Horecea din Cernăuți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.