Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreședintele Comisiei Iordache răspunde acuzațiilor: 'Nu există amendamente cu dedicaţie la Codurile penale'

marton arpad

Deputatul UDMR Marton Arpad, vicepreşedinte al Comisiei Iordache, a susţinut miercuri la RFI că nu există amendamente cu dedicaţie la Codurile penale, iar îngrijorările privind modificarea legislaţiei penale nu sunt justificate. 

Deputatul UDMR nu este de acord cu opinia celor care susţin că există amendamente cu dedicaţie la Codurile penale iar altele ar îngreuna anchetele. 

"Dacă este ceva cu dedicaţie şi pentru mine de neexplicat, ca să zic aşa, este faptul că iniţiativa legislativă nu încearcă să găsească o formulă pentru abuzul în funcţie, ceea ce este declarat a fi neconstituţional. Deci, dacă este ceva cu dedicaţie este tocmai, adică se poate spune că este cu dedicaţie a neraportării acestui proiect de lege la un element care este considerat a fi neconstituţional. În rest, nu ştiu care ar fi acele elemente care sunt şi pe cine vizează, nu cunosc eu chiar atât de în detaliu fiecare caz penal, încât să-mi dau seama care ar fi articolul cu dedicaţie", a declarat Marton Arpad la RFI, potrivit agerpres.ro.

CNCD, decizie de ultimă oră în cazul lui Kovesi. Șefa DNA scapă de acuzații pentru sintagma 'festivalul penalilor'


De asemenea, vicepreşedintele Comisiei Iordache consideră că nu sunt justificate nici îngrijorările Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO), exprimate într-un raport dat publicităţii recent, şi nici cele ale ambasadorului SUA, Hans Klemm, referitoare la modificările aduse legilor Justiţiei. 

"Vă spun sincer, nu văd de ce ar fi justificate. Înainte de acest raport al GRECO a fost o întâlnire a delegaţiei cu reprezentanţii comisiei noastre. Ei au avut nişte îngrijorări, noi le-am arătat că aşa ceva nu există în proiectul de lege. Cu toate acestea, a apărut în raport. Aşa că ce să vă spun...? Dacă cineva este îngrijorat pentru ceva ce nu există, ce să spun?', a afirmat Marton Arpad. 

În legătură cu faptul că Opoziţia a acuzat depunerea unor amendamente "peste noapte" la Codurile penale, parlamentarul UDMR a susţinut că acestea vin din partea instanţelor, a procurorilor sau a asociaţiilor profesionale. 

"Amendamentele depuse peste noapte vin din partea instanţelor, judecătorilor, procurorilor, asociaţiilor acestora, CSM-ului. Deci, şi pentru mine a fost noutate, pentru că ei au lucrat pe marginea celor trei iniţiative legislative în structurile lor şi acum câteva zile şi-au definitivat. De exemplu, Ministerul Public a venit doar pe partea generală a Codului penal, urmând să vină săptămâna viitoare cu amendamente pe partea specială", a mai spus Marton Arpad. 

Despre acuzaţiile privind amendamentele depuse 'peste noapte' de partidele aflate în arcul guvernamental, deputatul UDMR a precizat că nu a urmărit acest aspect, dar crede că "ar fi cam exagerat" să se spună că dezbaterile din comisie au loc pe repede înainte, aşa cum susţine Opoziţia. 

"Vă spun sincer că n-am urmărit în acest sens. La Codul penal sunt circa 85 de pagini de material. În mod evident, n-aveam cum să parcurgem tot materialul. Urmează să fie dezbătută legea articol cu articol. Deocamdată, suntem la o dezbatere teoretică pe articole, că încă nu s-a dat niciun vot (...). Trebuie să vă spun că în conformitate cu prevederea constituţională, în cazul oricărei decizii a CCR, în 45 de zile trebuie Parlamentul să modifice legea. Deci, 45 pentru două Camere. Ar fi cam exagerat să se spună că este o acţiune prea rapidă, din moment ce sunt articole considerate a fi neconstituţionale de ani de zile", a mai afirmat Marton Arpad la RFI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.