Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Vicepreşedintele Parlamentului European LOVEȘTE în Comisia Europeană pentru acuzațiile la adresa României: 'Dacă cineva apasă mai tare, obține ce vrea'

comisia europeana

Vicepreşedintele Parlamentului European, Ioan Mircea Paşcu, a declarat, după Comitetul Executiv Naţional al PSD, că nu îşi dă seama raţiunea pentru care Comisia Europeană a transmis scrisoarea în care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea legilor justiţiei din România, subliniind că este nevoie de un dialog pentru o informare corectă a ambelor părţi.

"Fiind acolo, cam ştiu cum funcţionează lucrurile, aşa că dacă cineva apasă mai tare pe acceleraţie, obţine un rezultat potrivit (...) Nu-mi dau seama care au fost raţiunile pentru care au scris această scrisoare. Cert este însă că dialogul cu Comisia Europeană trebuie să continue tocmai pentru a exista o informare corectă din toate părţile. (...) După părerea mea, în faza în care a venit această scrisoare, nu mai poate să întoarcă lucrurile la loc. Un parlament serios nu-şi retrage dezbaterile şi lucrurile gata aprobate. Asta de principiu. Şi lucrurile astea cred că îl ştiu şi ei", a declarat Paşcu.

Citește și: Surpriză de proporții! Ce cântăreți au câștigat cei mai mulți bani în 2017? Fuego egalul lui Smiley

Potrivit acestuia, situaţia României este totală diferită faţă de a Poloniei, aici fiind vorba despre corectarea unor articole dintr-o legislaţie, conform solicitării Curţii Constituţionale.

"Nu neg că fiecare consideră că importanţa pe care o dă el problemei respective e cea mai mare. E vorba de Comisia Europeană, suntem membri în Uniunea Europeană, dar asta nu înseamnă că nu se poate discuta cu Comisia Europeană, nu se pot lămuri anumite lucruri. De pildă, nimeni nu reuşeşte să răspundă la întrebarea: care sunt acele articole pe care ar trebui să le schimbăm, că nu mai păstrează independenţa justiţiei? Nimeni! Nimeni nu poate să dea un răspuns la această chestiune. E o problemă generală independenţa justiţiei, dar concret pe articolele alea... Pentru că legislaţia aceasta corectează nişte articole, nu introduce legi noi. Ori, lucrul acesta e firesc şi fiecare parlament din lume are dreptul să-l facă", a mai afirmat eurodeputatul Ioan Mircea Paşcu.

Citește și: Fostul sponsor al Simonei Halep, Adidas, reacția după meciul pierdut la Australian Open

Comisia Europeană a transmis, miercuri, că este îngrijorată în legătură cu evoluţiile recente din România şi cere Parlamentului de la Bucureşti să reconsidere modificările din justiţie.

"Urmărim cu îngrijorare evoluţiile recente din România. Independenţa sistemului judiciar românesc şi capacitatea sa de a combate în mod eficace corupţia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Românii puternice în cadrul Uniunii Europene", se arată într-o declaraţie comună a preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi a prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, publicată pe site-ul Comisiei.

Citește și: INCREDIBIL! Unde lucra bărbatul care și-a înjunghiat fosta soție într-o grădiniță

"O condiţie esenţială pentru a putea renunţa treptat la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este ca progresele realizate până acum în cadrul acestuia să fie ireversibile", se atrage atenţia în declaraţie.

Comisia Europeană atrage de asemenea atenţia că, "potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiţiei reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părţilor interesate din sistemul judiciar şi ale altor părţi interesate au ocazia să fie exprimate şi sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale".

Citește și: Carla’s Dreams a creat un scandal monstru într-un oraș important din România! Suma uriașă pe care a cerut-o pentru un concert

"Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acţiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei şi să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia îşi reafirmă disponibilitatea de a coopera şi de a sprijini autorităţile române în acest proces", se adaugă în declaraţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.