Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Ciutacu: 'Pe mine, evreu, deja mă irită la maxim băgarea-n seamă și victimizarea vârfurilor veșnicului institut Elie Wiesel'

victor_ciutacu_01_1963313712

Jurnalistul Victor Ciutacu critică ceea ce numește victimizarea principalei organizații se ocupă de studierea holocaustului din România. El însuși cu origini evreiești, realizatorul România TV reacționează astfel la scandalul stârnit de declarațiile liderilor AUR cu privire la studierea istoriei evreilor în școlile din România.

„Introducerea disciplinei şcolare "Istoria Evreilor. Holocaustul", laolaltă cu dezbaterea publică pe tema asta, este o tâmpenie grandioasă. O nouă încercare penibilă a autorităților noastre, în frunte cu inadecvatul ăla înalt care gândește la fel lent precum vorbește, de a se pune bine cu evreimea mondială și punct. Da, Holocaustul e o perioadă neagră a istoriei universale (nu un episod minor, cum a gafat Claudiu Târziu) și trebuie studiat în școli. La Istorie, materie care există de când lumea în toate programele școlare. Nu trebuie inventată o materie suplimentară pentru asta. După logica asta strâmbă, mă întreb când o să apară ca materie de sine stătătoare și Istoria Egiptenilor. Sau a...completați voi pe linia punctată.

Pe mine, băiat născut dintr-o mamă pe care înainte de căsătorie o chema Gurwitz, provenită dintr-o familie de rabini trecută prin pogromuri, deci evreu după regulile acestei religii, deja mă irită la maxim băgarea-n seamă și victimizarea vârfurilor veșnicului institut "Elie Wiesel". România, țară care (oricât ar nega naționaliștii de pripas evidența) a persecutat și a trimis la moarte evrei, și-a plătit după 1989 cu vârf și îndesat "amenda". Sigur, n-ai cum să aduci înapoi morții de la groapă, iar durerea familiilor (câte mai trăiesc) nu poate fi ștearsă, dar autoculpabilizarea asta devenită politică de stat e grețoasă. N-am văzut atâtea străbateri publice în marea Germanie, autoarea de facto a politicilor de decimare în masă a evreilor. Iar nemții zău că ar avea de ce să-și pună cenușă-n cap încă vreo câteva secole de-acum încolo...

Îl apreciez pe David Saranga, mi se pare că-și face exemplar treaba ca ambasador, dar, dacă s-ar putea opri un pic din exercițiile de PR și autoadmirație, i-aș putea spune, în particular, unde greșesc ai lui. Și de ce, dacă își vor perpetua tipul ăsta de atitudine dominatoare, nu vor fi niciodată iubiți. Temuți, da, respectați, poate, îndrăgiți, din păcate, niciodată”, scrie Victor Ciutacu pe Facebook.

Ambasadorul Israelului la Bucureşti David Saranga a precizat că este condamnabilă „atitudinea şi afirmaţiile jignitoare ale unor lideri politici care au considerat potrivit să califice genocidul din timpul Holocaustului drept o «temă minoră» de abordat în sistemul educaţional din România”.

Reacţia vine după ce Alianţa pentru Unirea Românilor i-a solicitat, luni, ministrului Educaţiei Sorin Cîmpeanu includerea Limbii române, a Istoriei şi a Limbii engleze printre disciplinele la care se organizează olimpiade. În comunicatul de presă, AUR atrage atenţia că, în ultimii ani, a putut fi constatată „o acţiune sistematică de subminare a calităţii învăţământului din România prin ridicarea la rangul de «materii» a unor teme minore sau care pot face obiectul unor simple lecţii în cadrul materiilor existente (ex. educaţie sexuală, istoria Holocaustului, etc.), în paralel cu reducerea importanţei acordate materiilor fundamentale pentru formarea noilor generaţii: ştiinţele exacte, Limba şi literatura română, Istoria naţională”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.