Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Victor Rebengiuc, atac la conducerea țării: 'Mergem pe un drum greşit'

LANSARE - MANUAL DE ISTORIE

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă un interviu oferit de marele actor Victor Rebengiuc pe tema situației politice interne și a efectelor sale asupra evoluției României.

Digi24:

Victor Rebengiuc - un mare actor, iubit si respectat de români, spune că ţara merge pe un drum greşit şi riscă să rămână copilul sărac al Uniunii Europene, care nu ezită să estimeze că el însuşi face parte din statul paralel. Paralel cu conducerea statului.
(...) Reporter: Ce părere aveţi despre ce se întâmplă pe scena politică?
Victor Rebengiuc: N-am o părere bună deloc.
Reporter: Despre deciziile care se iau pentru tineri?
Victor Rebengiuc: Părerea mea e că mergem pe un drum greşit şi nu e bine. Pentru tineri se face ceva? Nu se face nimic. Există investiţii, se deschid fabrici, şantiere, posibilităţi, locuri de muncă noi în care tinerii să se angajeze să câştige un ban să îşi poată întemeia o familie? Nu există nimic, nicio grijă! Se măresc salariile. Din ce?! Moromete spunea: De unde să vă dau eu mai mult dacă atâta e?
Reporter: Ce vă deranjează cel mai mult şi în Bucureşti, şi în societatea în care trăim?
Victor Rebengiuc: Mă deranjează...gândirea asta. E un drum greşit pe care mergem. Avem nişte conducători care nu ne conduc spre ceea ce ar trebui să ne conducă. E ceva...eu fac parte din statul paralel. Sunt paralel cu conducerea statului. Nu vreau, nu mă impresionează deloc, nu înţeleg ce vor ei. Văd că vrem să ne rupem de UE. Vrem altceva, n-are rost să vorbim despre lucrurile astea pentru că mă enervez şi am spectacol diseară. (Mai multe detalii AICI)

Libertatea:

Primăriile și consiliile județene au ”tocat” 29,3 miliarde de lei în perioada 2005-2017, bani primiți de la Ministerul Dezvoltării, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, dar și de la Guvern, prin Fondul de Rezervă, sumele fiind alocate pe criterii vagi, fără a exista un control exact al cheltuielilor sau al investițiilor realizate, potrivit unui raport realizat de Expert Forum.
Mai mult, autoritățile locale au primit anul trecut mai multe ”pomeni” din partea Guvernului, de la celebra ordonanță prin care se puteau lua credite de angajament în valoare totală de 30 de miliarde de lei, bani inexistenți, până la majorările masive de salarii în administrație, însă acest lucru nu a ferit foarte multe primării să rămână fără bani până la finele anului 2017.
Organizația non-guvernamentală a denumit acest lucru drept ”guvernarea de tip bazar”, iar modelul este numit ”sultanism”.
Datele centralizate de către aceasta arată că între 2005 și 2017 au fost plătite 23,9 miliarde de lei prin Ministerul Dezvoltării, în vreme ce alți 5,4 miliarde de lei au ajuns la autoritățile locale prin Fondul de Rezervă și Fondul de Intervenție.
Ministerul Dezvoltării, pușculița de partid
Una dintre ”pușculițele” de partid o constituie Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), gestionat de Ministerul Dezvoltării.
Anul trecut a început a doua etapă a PNDL, prin care au fost selectate mii de proiecte.
”Prin O.U.G. nr. 6/2017 Guvernul a pus bazele celei de-a doua etape a PNDL, care ar trebui să acopere finanțarea pentru 9.500 de obiective de investiții noi, din care 2.500 de creşe şi grădiniţe şi 2.000 de unităţi de învăţământ preuniversitar. Trebuie menționat că cele 30 de miliarde nu sunt fonduri reale, existente în buget pentru toți cei patru ani, ci sunt alocări maxime pe care le poate primi o primărie sau un consiliu județean. Cu alte cuvinte, dacă nu mai sunt bani în anii următori, un proiect poate să nu mai primească fonduri. Pe de altă parte, pentru a termina o investiție începută, un primar se poate împrumuta, ceea ce conduce la creșterea datoriei publice.
Prima etapă a proiectului ar fi avut alocată o sumă totală de 19 miliarde de lei, pentru 5.862 de proiecte, din care 4.442 sunt încă în curs de execuție în perioada 2015-2019. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Investitorii nu sunt speriaţi de discursurile premierului Viktor Orban şi construiesc fabrici lângă autostrăzi şi sunt ajutate cu subvenţii generoase chiar de guvern.
În doar câteva zile patru multi­naţionale au anunţat proiecte impor­tante de sute de milioane de euro pen­tru industria maghiară. Vor fi create astfel câteva sute de locuri de muncă.
Ungaria este un magnet pentru producători industriali străini cu toate că în ţările de origine ale unora dintre ei guvernul maghiar este criticat pentru nerespectarea principiilor UE şi pentru retorica sa anti-imigraţie, cu toate că această economie est-europeană se confruntă cu o penurie de forţă de muncă, iar salariile cresc accelerat.
În pofida discursului antiimigraţie al guvernului Orban, unii oficiali maghiari au spus că o soluţie pentru alimentarea pieţei muncii sunt muncitorii străini. În 2015 circa 65.000 de muncitori străini lucrau în Ungaria. Cei mai mulţi, 34.000, au venit din România. Ministrul economiei Mihaly Varga a declarat în toamna anului trecut că se aşteaptă ca 50.000 de muncitori străini să ocupe locurile de muncă vacante. Noi surse de forţă de muncă ieftină pentru statele UE din Europa de Est au devenit Ucraina şi Moldova.  Analiştii spun că în acest context, dacă nu-şi schimbă modelul economic, bazat acum pe forţa de muncă ieftină, Ungaria riscă să devină necompetitivă.
Miercuri, presa maghiară a anunţat că compania germană din industria auto Continental va construi o fabrică de 100 de milioane de euro în Ungaria pentru a-şi extinde operaţiunile de electronice pentru maşini. Noua facilitate va fi construită la Debrecen şi va furniza pentru pieţele europene senzori şi sisteme de control al transmisiei, scrie Portfolio.hu. Continental are şase fabrici, o reprezentanţă pentru vânzarea de anvelope şi un centru logistic în Ungaria. De asemenea, compania a decis recent să deschidă un centru de inteligenţă artificială la Budapesta. Investiţia de la Debrecen va crea 450 de locuri de muncă. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

La mai puțin de o săptămână după ce a recomandat începerea unei anchete pentru corupție, fraudă și abuz de încredere, acum, o nouă anchetă vizează o tentativă de corupție a unui magistrat iar o alta favorizarea unui gigant al telecomunicațiilor. Cercetările ajung tot mai aproape de premierul israelian. La putere de 12 ani, Benyamin Netanyahu nu a fost pus sub urmărire, oficial, în niciuna din cele 6 anchete care l-au vizat direct sau indirect.
Premierul israelian este confruntat cu viitoare audieri ale unor apropiați care ar putea avea un efect devastator și ar putea amenința lunga sa domnie, scrie France Presse. În opt zile, poliția a recomandat inculparea sa în două dosare de corupție, a reținut șapte persoane, dintre care doi apropiați colaboratori și a deschis o anchetă pentru tentativă de subordonare a unui judecător în schimbul opririi unor investigații.
Una dintre persoanele interpelate marți, fostul director general al ministerului Comunicațiilor este unul dintre rarii oameni de încredere ai lui Benyamin Netanyahu.
Se numește Shlomo Filber și ar fi negociat cu anchetatorii un acord de cooperare în schimbul unui statut de martor protejat ceea ce îi garantează că nu va ajunge în închisoare. Întrebat de France Presse, un purtător de cuvânt al poliției a refuzat să confirme informația.
Autorul unei recente cărți publicate despre premierul israelian, Ben Caspit, declară pentru France Presse că « Shlomo Filber este cel mai apropiat agent însărcinat cu operațiuni oculte, pe care Netanyahu l-a avut de  decenii: s-a aflat mereu în umbră, a fost loial, performant, secret și animat de convingeri. Bibi, așa cum este numit de prieteni Netanyahu, conta mereu pe acesta. Până acum », explică expertul. (Mai multe detalii AICI)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.