Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Cel puţin 60 de persoane au murit în explozia unui camion-cisternă în Haiti

Twitter
explizie haiti

Cel puţin 60 de persoane au murit în explozia unui camion-cisternă marţi dimineaţă în Haiti, nou bilanţ al unei tragedii care s-a soldat de asemenea cu numeroşi răniţi în stare critică, relatează AFP.

Drama s-a produs în Cap-Haitien, al doilea oraş ca mărime din această ţară din Caraibe lovită dur de crize securitare şi economice, dar şi de catastrofe naturale.

Potrivit lui Patrick Almonor, viceprimarul din Cap-Haitien, şoferul camionului-cisternă ar fi încercat să evite o coliziune cu o motocicletă taxi, pierzând astfel controlul vehiculului care s-a răsturnat.

Citește și: FOTO-VIDEO | 50 de morți în Haiti, după ce o autocisternă care transporta benzină a explodat: 'Suntem depăşiţi de situaţie'

Localnicii din zonă s-au grăbit apoi spre camion, în pofida avertismentelor şoferului, pentru a aduna carburantul, de care Haiti duce lipsă în mod cronic, iar când s-a produs explozia mulţi dintre ei au fost ucişi.

"Bilanţul a crescut. Am înregistrat acum 60 de morţi", a explicat viceprimarul. "Căutările continuă", a precizat el.

Prim-ministrul haitian Ariel Henry a anunţat pe Twitter trei zile de doliu naţional "în memoria victimelor acestei tragedii care îndoliază întreaga naţiune haitiană".

"Circa douăzeci" de locuinţe din jurul locului exploziei au luat foc după deflagraţie, potrivit viceprimarului Almonor, suscitând temeri privind un bilanţ mai ridicat.

"Nu suntem încă în măsură să furnizăm detalii privind numărul de victime din interiorul caselor", a precizat el. Identificarea victimelor riscă să dureze, "din cauza arsurilor suferite", a mai precizat viceprimarul.

Pentru moment, serviciile de sănătate, depăşite, încearcă să facă faţă afluxului de pacienţi care necesită îngrijiri urgente.

"Nu avem mijloacele de a prelua numeroasele persoane cu arsuri grave. Mă tem că nu vom putea să-i salvăm pe toţi", a declarat pentru AFP o infirmieră din cadrul spitalului Justinien, unde au fost transportaţi mulţi răniţi.

"Oamenii sunt arşi pe mai mult 60% din suprafaţa corpului", a precizat dr. Calhil Turenne, care susţine că spitalul său a înregistrat 40 de persoane rănite grav şi două persoane decedate.

În contextul acestei urgenţe, prim-ministrul a anunţat şi instalarea de spitale de campanie "pentru a furniza îngrijirile necesare victimelor acestei teribile explozii", relatează Agerpres.ro.

Haiti, ţară săracă din Caraibe, se confruntă cu o puternică penurie de carburanţi din cauza faptului că bandele controlează o parte a circuitului de aprovizionare.

În ultimele luni, bandele armate şi-au sporit mult controlul asupra Port-au-Prince, controlând axele rutiere care duc la cele trei terminale petroliere ale ţării.

Peste zece vehicule de transport de carburant au fost deturnate de bande care au cerut răscumpărări mari pentru eliberarea şoferilor.

Acest lucru provoacă o puternică nemulţumire în rândul populaţiei, Haiti fiind luni teatrul manifestaţiilor împotriva creşterii preţului la benzină.

Din luna octombrie, reţelele de telecomunicaţii şi mass-media şi-au redus drastic activităţile în întreaga ţară, întrucât nu au putut găsi carburantul necesar pentru generatoarele termice care alimentează antenele.

Această criză energetică afectează, de asemenea, funcţionarea puţinelor structuri spitaliceşti din ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.