Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Mulţimi uriaşe de oameni au protestat împotriva perspectivei unui regim militar, în Sudan

aljazeera.com
Khartoum sudan

Mulţimi uriaşe de oameni au mărşăluit joi în capitala sudaneză Khartoum şi în alte oraşe în ample manifestaţii împotriva regimului militar, relatează Reuters şi AFP.

Armata împarte puterea cu civilii în cadrul unei autorităţi de tranziţie, după îndepărtarea de la putere a preşedintelui Omar Al-Bashir în 2019, în urma unei revolte populare, după trei decenii la putere. O coaliţie de grupuri rebele şi formaţiuni politice s-au aliniat cu armata, care acuză partidele civile de management defectuos şi monopolizarea puterii şi încearcă să dizolve Cabinetul. Liderii civili consideră în schimb că acest lucru ar echivala cu o lovitură de stat şi afirmă că armata vizează instalarea unui guvern pe care să-l poată controla.

Protestul de joi a avut loc la aniversarea revoluţiei din octombrie 1964 din Sudan şi a fost precedat de câteva zile de proteste mai limitate. Jurnaliştii Reuters au estimat joi numărul participanţilor la câteva sute de mii, adică cea mai amplă manifestaţie din perioada recentă, potrivit Agerpres.ro.

În oraşul Omdurman, protestatarii au fost întâmpinaţi cu gaze lacrimogene pentru a fi împiedicaţi să treacă podul care duce în centrul capitalei Khartoum. Protestatarii au ars cauciucuri şi au fluturat steaguri sudaneze, unii cerându-i generalului Abdel Fattah Al-Burhan, care conduce Consiliul Suveran militaro-civil însărcinat cu tranziţia, să predea conducerea civililor, iar alţii cerând înlăturarea sa.

"Această ţară este a noastră şi guvernul nostru este civil", au scandat, între altele, manifestanţii, a consemnat Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.