DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO - Adrian Oros, la moțiunea împotriva sa: 'Domnilor de la PSD, aţi călărit agricultura României timp de 22 de ani'

adrian oros

Camera Deputaţilor a început, luni după-amiază, dezbaterea moţiunii simple a PSD intitulată „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător: ministrul Adrian-Nechita OROS!”. Votul va fi dat într-un plen miercuri.

Vezi și: Guvernul Cîțu pregătește o lege anti-defăimare politică la televiziunile de știri

Adrian Oros a afirmat, în plen, că PSD a călărit agricultura României timp de 22 de ani şi a distrus-o, iar acum se aşteaptă ca el să facă minuni în domeniu, după doar un an şi jumătate de guvernare.

Liderul AUR George Simion a anunţat că reprezentanţii partidului vor protesta în Piaţa Universităţii împotriva restricţiilor luate de Guvern care nu vor avea ca efect scăderea numărului de infectări.

În schimb, deputatul PSD Daniel Suciu i-a transmis ministrului Agriculturii că este convins că „în ciuda suferinţelor, protestelor, toţi fermierii apreciază că sunteţi asortat cu mască şi batistuţă, dar batistuţa călcată în patru colţuri nu este despre agricultură şi despre ţăranii români”.

George Simion: E penibil

„Nu cred că e nicio problemă în afară de această moţiune şi acest ministru care vrea să distrugă micul producător, zootehnia din România care are un client pus politic care dă bani la partid la ANSVSA. E penibil ce se întâmplă în Parlament. Din 27 februarie deputaţii noştri nu au mai putut depune nicio interpelare, dar ce pârghii parlamentare avem noi dacă o interpelare nu se poate depune. Da, o să mergem în stradă pentru că nu ne lăsaţi alte opţiuni la îndemână. Ne împingeţi în afara Parlamentului şi nu este bine. Pentru domnul ministru al Agriculturii ce pot să zic – că e de porc, ori că se limitează la 5, ori la 6 pentru gospodăriile rurale pentru micul producător nu e normal. O scroafă face 5-6 purceluşi. Ce să facă, pentru că încalcă legea? Vă spunem că suntem de partea românilor şi aseară, în multe oraşe din ţară, românii au ieşit în stradă pentru că nu suportă restricţiile din starea de alertă. Din ce în ce mai mulţi o să iasă în stradă. Acolo ne ducem şi noi să protestăm în stradă, în faţa Pieţei Universităţii din Bucureşti, în faţa prefecturilor şi pentru că voi sunteţi adevăraţii extremişti. Asta a făcut rău în România felul în care aţi condus antidemocratic de pe aceste bănci România. Românii care nu sunt de acord cu aceste restricţii care nu vor împiedica creşterea cazurilor de coronavirus. Ne ducem în Piaţa Universităţii, pentru că altă cale nu este. Vă aşteptăm acolo”, a afirmat George Simion, în plenul de luni.

PSD: Minciuna si aroganta

Deputatul PSD Daniel Suciu i-a transmis ministrului Adrian Oros că este mincinos şi arogant.

„Domnule ministru Oros era cât pe ce să încep prin a vă lăuda ce asortat sunteţi. Sunt convins că în ciuda suferinţelor, protestelor, toţi fermierii apreciază că sunteţi asortat cu mască şi batistuţă, dar batistuţa călcată în patru colţuri nu este despre agricultură şi despre ţăranii români. Oricâte refulări aţi avea nu domnului Chesnoiu trebuie să îi răspundeţi, ci fermierilor care vă pichetează. Doar că nu faceţi acest lucru şi aţi minţit domnule ministru. Vorba bunicii mele din Ardeal - Hai să merem nicăierea şi să vorovim nimica. Exact acesta e mandatul dumneavoastră. Nu sunteţi nici primul ministru liberal care a minţit şi minte şi sunt convins că nu veţi fi nici ultimul. Domnule ministru, aţi minţit vreo 80.000 de fermieri că le daţi despăguburi pentru secetat de anul trecut. Aţi minţit că veţi da subvenţia la motorină pe semestrul 3 şi 4. Nu aţi făcut-o. Nu doar că ar putea să vi se lipească această etichetă de dvs, dar mai sunteţi şi arogant. Cei care sunt în faţa ministerului dvs nu sunt nici colindători, nici cerşetori, sunt ţărani pe care i-aţi minţit”, a explicat Suciu.

Oros: V-ați făcut de râs

„O moţiune simplă este un execiţiu democratic de drept al Opoziţiei care cheamă în faţa Parlamentului un ministru pentru a da seamă, dar să îl puneţi pe domnul Chesnoiu să citească moţiunea, domnule Ciolacu e grav – miliţianul care a distrus Agenţia pentru Finanţare a Investiţiilor Rurale luni de zile? V-aţi făcut din nou de râs. Cu siguranţă oamenii, fermierii au înţeles demult că PSD minte, învrăjbeşte, dezinformează şi manipulează. Vă reamintesc domnilor de la PSD că aţi călărit agricultura României timp de 22 de ani, distrugând aproape tot. Acum, precum lupii îmbrăcaţi în blană de oaie, pentru că tot vă place subiectul, vorbiţi despre problemele agriculturii acumulate în ultimii 30 de ani, agricultură pe care PSD a pus-o pe butuci şi aşteaptă ca noi, ca eu, să facem minuni într-un an şi jumătate, an de criză sanitară, lovit de fenomene meteo nefavorabile”, a declarat Adrian Oros, în plenul de luni al Camerei.

El a mai spus că din cauza modului bolnăvicios în care PSD a păstorit Agricultura, România pierde anual, timp de 10 ani, un miliarde de euro.

„Politicile agrare promovate în timpul PSD au condus la două rezultate notabile: în an de creştere economică şi ani cu condiţii meteo favorabile aţi ajuns la contraperformanţa ca, începând din 2015, ţara această să intre într-un deficit al balanţei comerciale, iar în 2019 aţi adus-o la 1,3 miliarde euro. Comisia Europeană în 2019, în mod ruşinos, a solicitat reevaluarea raportărilor pentru că aţi dat date falsificate într-un mod grosolan şi implicit au scăzut preţul la bursă şi veniturile fermierilor români, afectând totodată şi credibilitatea României faţă de partenerii europeni. Asta este ce aţi făcut dumneavoastră, domnilor. Din cauza modului bolnăvicios în care aţi păstorit agricultura România pierde anual, timp de 10 ani, un miliard de euro”, a adăugat ministrul Agriculturii.

Ce scrie în moțiune

PSD îi reproşează ministrului Agriculturii că după 17 luni de guvernare nu a învăţat nimic, iar agricultura traversează cea mai neagră perioadă, lucru care nu a fost cauzat doar de pandemie şi secetă, ci în special de incompetenţa lui Adrian Oros.

„Domnilor guvernanţi, ţara are nevoie de hrană, iar fermierii au nevoie de susţinere în momente de criză! Şi fermierii sunt tot privaţi şi plătitori de taxe la bugetul de stat, buget pe care l-aţi măcelărit doar pentru interesele dumneavoastră de grup! Fermierii îşi strigă disperarea în stradă, sunt executaţi de bănci şi furnizorii de in-puturi, cu banii din subvenţii şi-au plătit arendele, iar acum nu au bani să înfiinţeze culturile noi de primăvară. Unii dintre ei, pentru a trece iarna şi a pune hrană pe masa copiilor, au început să-şi vândă animalele, utilajele agricole sau chiar şi pământul!

S-a ajuns aici pentru că, aşa cum ne arată realitatea momentului, ministrul Adrian OROS nu are experienţa şi priceperea necesară pentru a gestiona multiplele probleme ale agriculturii româneşti. A recunoscut-o chiar dumnealui încă de la începutul mandatului atunci când ne-a anunţat cu stupoare că dânsul «învaţă problemele agriculturii la minister!!!» Iată că după 17 luni de guvernare, nu aţi învăţat nimic, domnule OROS! Agricultura românească condusă de dumneavoastră, traversează cea mai neagră perioadă, iar acest lucru nu a fost cauzat numai de pandemie sau secetă, ci mai ales de incompetenţa, amatorismul şi mitomania de care daţi dovadă. Cu alte cuvinte, este prea mare pălăria Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru capul dumneavoastră, domnule Adrian OROS! Şi nu o spunem noi, ci o spun în cor fermierii români”, arată PSD în textul moţiunii simple.

Social-democraţii îi reproşează lui Adrian Oros că în campania electorală a susţinut că plăteşte despăgubirile către fermieri, însă nu au fost alocaţi banii necesari, ministrul Agriculturii votând împotriva acestui amendament pentru asigurarea sumelor necesare.

„În plină campanie electorală, anul trecut, nu a existat ieşire publică, la care domnule OROS, să nu le promiteţi fermierilor că aceste sume vor fi cuprinse în Legea Bugetului de Stat şi decontate integral. Ba mai mult, chiar după depunerea pentru a 3-a oară a jurământului de credinţă faţă de ţară şi fermierii ei, le-aţi dat asigurări că plătiţi restul de 10% din despăgubirile pentru culturile de toamnă din 2019 şi pe cele aferente culturilor de primăvară din 2020. Pentru ca mai zilele trecute, mai exact pe 18 martie 2021, să îi anunţaţi sec că nu veţi plăti despăgubirile promise pentru că nu v-au fost alocaţi banii necesari în buget şi «nu aduceţi bani de acasă pentru a vă ţine de promisiuni».

Domnule OROS, nu v-a cerut nici un fermier să aduceţi bani de acasă, deşi din formularea dumneavoastră înţelegem că aţi fi avut suma necesară, ci doar să fi alocat sumele din buget pentru acest lucru. Dar cum să aveţi banii în buget când chiar dumneavoastră, ministrul Agriculturii, aţi votat împotriva amendamentului de alocare a fondurilor necesare pentru plata despăgubirilor? Da, veţi rămâne în istoria agriculturii ţării, ca singurul ministru care a votat împotriva fermierilor români!”, conform sursei citate.

PSD îi mai aminteşte ministrului Oros că toate programele pentru îmbunătăţirea sectorului de irigaţii în România au fost elaborate înaintea mandatului său şi anume:

„- Programul naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii a fost aprobat prin Legea 269/2015, cu o alocare totală multianuală de 1,015 miliarde euro pentru perioada 2016-2020.

- Programul ”Apa gratuită până la punctele de livrare” a fost aprobat prin Legea 133/2017, completată de Legea 130/2018.

- Programul de investiţii ”Canal magistral Siret–Bărăgan Etapa I“ cuprinzând canalul pe zona acumularea Călimăneşti – Râmna, în lungime de 51,5 km, a fost aprobată prin OUG 4/15.02.2019 preluarea acestui obiectiv de investiţii de către ANIF, pentru efectuarea lucrărilor prevăzute în etapa I. În 2018 fusese realizată o primă investiţie în staţia SRP5 Haret din Amenajarea Complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu, care asigură nivel de apă pentru irigaţii în această amenajare, prin preluarea apei direct din Canalul Siret-Bărăgan, fiind amplasată la Km 5+200”.

PSD îi mai cere ministrului Agriculturii să legifereze pentru fermierii români, nu pentru cei străini.

Social-democraţii îi mai acuză pe Adrian Oros că prin modificarea legii care vizează vânzarea terenurilor agricole în extravilan vrea să vândă bucată cu bucată terenul rămas în proprietatea românilor.

„Vreţi să legiferaţi, din nou, vânzarea bucată cu bucată a terenului rămas în proprietatea noastră a românilor, prin propunerea legislativă de modificarea şi completare a Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole din extravilan. Această nouă propunere legislativă a dumneavoastră şi a useriştilor plusişti, care instituie o nouă ordine de preempţiune, precum şi o nouă procedură la cumpărarea terenurilor agricole, dezavantajând fermierii români, constituie un act de trădare naţională şi exprimă un grad îngrijorător de degradare morală a actualei Monstruoase Coaliţii care ne guvernează ţara. Vă atenţionăm domnilor guvernanţi, că prin golirea de conţinut a legii vânzării terenurilor agricole, veţi da frâu liber, din nou, speculei cu terenurile agricole”, potrivit sursei menţionate.

Aceasta este a treia moţiune simplă iniţiată de PSD, după moţiunile la adresa ministrului Economiei şi Sănătăţii, ambele respinse de Parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.