Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Agenţi federali trimişi de Donald Trump l-au atacat cu gaze lacrimogene pe primarul democrat al Portlandului

Primarul democrat al oraşului Portland, Ted Wheeler, a fost stropit cu gaze lacrimogene în timp ce se ducea să se întâlnească cu manifestanţi care protestau faţă de violenţele poliţiei şi de desfăşurarea unor agenţi federali ordonată de către preşedintele republican Donald Trump în oraşe conduse de democraţi, relatează AFP.

Democratul Ted Wheeler, care purta ochelari şi o mască de protecţie, a fost escortat miercuri seara departe de mulţime, din mijlocul unui nor de gaze lacrimogene, arată imagini AFP.

Citește și: PSD a răbufnit! Președintele, direct vizat: 5 întrebări pentru președintele Iohannis și PNL

”Nu am să mint, înţeapă. Este dificil să respiri”, a declarat el pentru The New York Times (NYT). ”Şi pot să spun cinstit, nu am văzut nimic care să justifice această” folosire a gazelor lacrimogene, a adăugat el, denunţând o ”reacţie disproporţionată a agenţilor federali” şi un ”război urban”.

Poliţia din oraş a anunţat că manifestanţi au tras cu rachete de semnalizare şi au aruncat cu cocteiluri Molotov în sediul unui tribnal federal, provocând un mic incendiu, scrie news.ro.

Citește și: Alte două orașe, la un pas de a intra în carantină: Va fi crunt! Va fi dezastru economic

Wheeler este criticat, la rândul său, de numeroşi manifestanţi de la Portland, din cauză că poliţia a folosit adesea gaze lacrimogene, în trecut, pentru a dispersa manifestaţii, până când un judecător a ordonat o limitare a acestei practici.

Mii de manifestanţi au defilat din nou, miercuri seara, în acest mare oraş din Oregon.

Citește și: E oficial! ‘Prima Casă’ devine ‘Noua Casă’! Ce locuinţe pot fi cumpărate şi care sunt criteriile de eligibilitate

Mişcarea a început, la fel ca în alte părţi ale Statelor Unite, dup moartea afroamericanului George Floyd, la sfârşitul lui mai, asfixiat cu genunchiul de către un poliţist alb.

Protestele s-au amplificat după sosirea poliţiştilor federali la Portland.

Citește și: PSD a răbufnit! Președintele, direct vizat: 5 întrebări pentru președintele Iohannis și PNL

Numeroase înregistrări video publicate pe reţele de socializare surprind aceşti agenţi federali, purtând uniformă paramilitară şi fără ecuson de identificare, folosind vehicule banalizate pentru a aresta manifestanţi, ceea ce alimentează imensa furie populară.

Donald Trump, care îşi face campanie pe tema reimpunerii ”ordinii”, a anunţat miercuri că suplimentează numărul agenţilor federali la Chicago şi în alte oraşe, în urma unei amplificări a infracţionalităţii şi atacurilor armate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.