Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | AUR răspunde la acuzația că ține cu rușii: 'Puneți pe tavă OMV-ului gazele din Marea Neagră, cu toate că știți foarte bine despre frăția OMV-Lukoil'

Alianța pentru Unirea Românilor
AUR Alianta pentru Unirea Romanilor

Acuzați că ar face jocurile Rusiei prin opoziția la legea offshore, reprezentanții AUR acuză coaliția de guvernare că dă pe tavă OMV gazele din Marea Neagră, deși compania austriacă are legături cu rușii. Deputatul AUR Georgel Badiu susține că partidul pe care îl reprezintă dorește, de fapt, eliminarea capitalului rusesc din România.

„Spunea un exponent al PNL, din postura de ministru, că liberalizarea pieției de energie va duce la scăderea prețurilor. Rezultatul îl vedem. Parlamentari români întorși cu cheița de mafie, precum jucătoriile de proastă calitate fabricate pe vapor. Asta este realitatea. Nimănui nu-i mai pasă de România.

Nu ne opunem exploatării gazelor, cu condiția ca această exploatare să fie făcută în interesul românilor. Aveați modele de legi de acest gen în alte țări. De ce nu le-ați copiat? Legea actuală nu este ceea ce trebuie, știți foarte bine, dar nu vă puteți opune pentru că șefii partidelor dvs. au primit acest ordin. Cum puteți pretinde să votăm o lege care oferă pe tavă resursele de gaz ale României unor entități străine? Nu aveți bani? Ba aveți, că ați dat un miliard de dolari americani pentru know-how și Romgaz are tot ce îi trebuie ca să exploateze acel perimetru în Marea Neagră.

Puneți pe tavă OMV-ului gazele din Marea Neagră, cu toate că știți foarte bine despre frăția OMV-Lukoil. Ne acuzați pe noi de filorusism? Păi nu vă e un pic rușine? Cine este omul rușilor - noi că vrem să scoatem tot capitalul rusesc din țară sau voi că faceți tranzații cu ei? Le-ați luat comisioane, ați luat spăgi, ați vândut fabricile din România oligarhilor ruși, ați lăsat zeci de mii de oameni fără locuri de muncă, v-ați umplut buzunarele și acum cu tupeu veniți să acuzați pe alții că se opun unei legi care duce România direct în faliment”, a afirmat Bariu în plenul Camerei Deputaților, la dezbaterea finală asupra proiectului legii offshore.

CONTEXT

Comisiile de buget, finanţe şi pentru industrii din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil, marţi, proiectului legii offshore. Majoritatea parlamentarilor prezenţi au votat "pentru" raport favorabil. Au fost şi patru voturi "împotrivă", ale reprezentanţilor AUR.

Legea stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de exploatare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Potrivit unui amendament adoptat de deputaţi, la propunerea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre localizate pe uscat (onshore), ANRM stabileşte ori, după caz, actualizează lista perimetrelor petroliere onshore de adâncime şi a zăcămintelor.

Proiectul defineşte, conform unui alt amendament, acordul petrolier referitor la perimetre petroliere onshore de adâncime ca fiind actul juridic încheiat între ANRM şi una sau mai multe persoane juridice române sau străine, în vederea acordării concesiunii petroliere într-un perimetru petrolier localizat pe uscat, potrivit prevederilor Legii 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Un alt amendament face referire la redevenţe, contribuţii, taxe şi impozite, tarife, aplicabile specific sau în mod disproporţionat sectorului petrolier: "În acest sens, impozitele, taxele şi contribuţiile, tarifele aplicabile specific sau în mod disproporţionat sectorului petrolier, cuprind: impozitele, taxele şi contribuţiile, tarifele aplicabile unui număr limitat de sectoare de activitate, cum ar fi sectorul energetic sau sectorul extractiv sau cele aplicabile unui număr limitat de operatori economici, definiţi pe baza unor criterii limitative, cum ar fi cifra de afaceri sau nivelul profilului".

Titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime şi/ sau titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau perimetre petroliere onshore de adâncime, aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare, mai prevede un alt amendament.

Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare. Modelul şi conţinutul declaraţiei privind impozitul asupra veniturilor suplimentare se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.