Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Bătaie de joc la adresa Belarusului, în Letonia

Weltspiegel
scandal protest riga

Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă (IIHF) a protestat, marţi, în zadar, împotriva deciziei primăriei din Riga de a înlocui drapelul oficial al statului Belarus cu cel folosit de opozanţii regimului aflat la conducere, în timpul actualei ediţii a Campionatului Mondial, care are loc în Letonia, informează AFP.

Cu o zi înainte, Belarus a ordonat expulzarea ambasadorului leton şi a întregului personal al ambasadei de la Minsk, acuzând Riga de schimbarea acestor steaguri, decizie la care Letonia a răspuns cu o măsură identică, scrie News.ro.

Într-un comunicat, IIHF şi-a exprimat dezacordul faţă de "măsurile luate cu o zi înainte de către primarul din Riga şi de ministrul leton de Externe de a folosi drapelul unei ţări care participă la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă din 2021 ca mesaj politic".

Potrivit federaţiei internaţionale, "acţiunile guvernului din Belarus sunt diferite de cele ale jucătorilor care concurează sub drapelul din Belarus la acest turneu”.

În cazul unui răspuns negativ din partea primăriei, IIHF i-a cerut primarului din Riga să "retragă urgent" drapelul IIHF, precum şi pe cel al Campionatului Mondial, reamintind că este vorba despre "o organizaţie sportivă apolitică”.

"Am făcut alegerile mele şi vom proceda la retragerea drapelelor IIHF", a răspuns primarul Martins Stakis pe Facebook. "Nu putem uita că la doar câteva sute de kilometri distanţă un avion al UE este deturnat, oameni sunt torturaţi şi ucişi", a spus Stakis.

Primăria a pus în aplicare aceste decizii a doua zi după ce Belarus a interceptat un avion de linie şi a arestat un jurnalist al opoziţiei, aflat la bord.

Primarul a acuzat regimul din Belarus că "a comis crime şi s-a comportat ca un bandit la nivel naţional şi internaţional”. Stakis a asigurat că drapelele Belarusului sunt încă "prezente", dar că acestea sunt "steagurile alb-roşu-alb ale Belarusului liber", în locul celor roşii-verzi, pe care le considera "steagurile Lukaşenko".

Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, care a început, vineri, la Riga, ultimul eveniment important pentru acest sport înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din 2022, urma să fie găzduit iniţial în comun de Riga şi Minsk.

Turneul are loc în cele din urmă doar în Letonia, în urma represiunii în forţă a regimului autoritar al lui Alexander Lukaşenko asupra protestelor în masă după controversata sa realegere din august 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.