Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Documentar despre viața părintelui Dometie Manolache. Arhimandritul propus spre canonizare excela în virtutea milosteniei

alba24
parintele dometie

TRINITAS TV a realizat un film documentar despre Arhim. Dometie Manolache, duhovnicul Mănăstirii Râmeț, propus spre canonizare în anul 2025. Documentarul a fost difuzat în premieră sâmbătă, 9 octombrie, dar este disponibil și în online pe contul de YouTube al Televiziunii Patriarhiei Române, potrivit basilica.ro.

Filmul a fost realizat de producătorul Răzvan Clipici, care a strâns mărturii despre viaţa jertfelnică a părintelui Dometie.

„Milostenia îl caracteriza în mod deplin pe părintele Dometie Manolache. Există o mulțime de mărturii în acest sens, oameni care vorbesc despre faptul că părintele, ori de câte ori întâlnea un om care nu avea pantofi în picioare sau o haină, întotdeauna le scotea de pe dânsul şi le oferea celui care nu avea. Există şi episoade din viaţa părintelui din care aflăm despre persoane care nu aveau încălţări în perioada de iarnă şi părintele renunţa la propriile sale încălţări mergând cu picioarele goale pe zăpadă şi le oferea celor care aveau nevoie.”

„Prin acest film dorim să arătăm valoarea duhovnicească a vieţii părintelui Dometie, vieţile pe care le-a schimbat părintele Dometie în activitatea sa destul de scurtă, pentru că la nici 50 de ani a trecut la Domnul datorită jertfelniciei sale”, a declarat Răzvan Clipici.

Părintele Dometie Manolache

S-a născut în data de 15 octombrie 1924, în satul Mărculeşti, jud. Buzău.

A absolvit Seminarul Teologic din Buzău în 1945, ca şef de promoţie, şi Institutul Teologic din Bucureşti în 1949.

În anul 1972 s-a înscris la cursurile de doctorat la Institutul Teologic din Bucureşti, pe care le-a încheiat cu media 10.

În data de 14 septembrie 1949 a intrat în monahism la Mănăstirea Prislop avându-l naş de călugărie pe părintele Serafim Popescu. În data de 6 august, în acelaşi an, a fost hirotonit diacon, pe 7 august preot, iar în anul 1950 a fost numit stareț al Mănăstirii Prislop.

Din 1952 până în 1957 a activat ca director de studii și profesor la școlile monahale ale Mănăstirilor: Ciolanu, Rătești și Barbu.

A slujit o perioadă la Catedrala episcopală din Buzău. În 1958 a ajuns la Mănăstirea Piatra Fântânele, ca duhovnic, și paroh al localității Dornișoara, iar în 1959 a fost numit stareț al Mănăstirii Dragomirești, în același an fiind mutat la Râmeț.

Părintele Dometie s-a ocupat de restaurarea bisericii vechi şi a ajutat la înfiinţarea muzeului mănăstirii.

A murit în data de 6 iulie 1975, la 51 de ani.

Părintele Dumitru Stăniloae spunea despre părintele Dometie că a fost „un erou al credinţei, un suflet de mare sfinţenie şi puritate”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.