Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Donald Trump a fost HUIDUIT de manifestanţi, în cursul unei vizite la sinagoga din Pittsburgh: 'Minciunile lui ucid'

twitter.com
Donald Trump

Donald Trump a fost huiduit de manifestanţi, care-l acuză că intensifică ura şi care s-au opus vizitei sale la Pittsburgh, unde un atacator antisemit a ucis 11 credincioşi, relatează AFP, informează News.ro.

„Minciunile lui Trump ucid”, au acuzat peste 1.500 de persoane, de toate vârstele şi confesiunile, care l-au îndemnat pe locatarul Casei Albe să renunţe la distribele sale incendiare, într-o manifestaţie fără precedent în acest context tragic.

Donald Trump a efectuat marţi o vizită la Pittsburgh, însoţit de Prima Doamnă Melania, fiica sa Ivanka - convertită la iudaism - şi ginerele său Jared Kushner - care purta o kippa.

Citește și: Bucăți din avionul prăbușit în Indonezia, găsite de anchetatori: 'Este un obiect destul de mare' - VIDEO

În sinagoga îndoliată Tree of Life (”Copacul vieţii”), în care se putau auzi manifestanţi scandând ”Morţii contează”, Donald Trump a aprins câte o lumânare pentru fiecare dintre cele 11 victime ale atacului antisemit - cel mai sângeros comis vreodată în Statele Unite.

Încă de sâmbătă, locatarul Casei Albe a condamnat cu putere masacrul şi a îndemnat la eradicarea ”otrăvii atisemitismului”. Însă mai multe voci i-au reproşat că dezlănţuie extrema dreaptă prin discursurile sale inflamate.

O organizatoare a manifestaţiei i-a transmis mesajul ”violenţa de sâmbătă este o consecinţă directă a influenţei dumneavoastră, domnule preşedinte Trump, nu sunteţi binevenit la Pittsburgh atât timp cât nu renunţaţi la naţionalismul alb”.

Citește și: Explozie în RUSIA, lângă un birou al Serviciului federal de securitate: O persoană a murit și alte trei sunt rănite

„Eu nu pot să ştiu ce gândeşte preşedintele (...), dar îi ştiu cuvintele”, a declarat unul dintre manifestanţi, Gabriel McMorland, în vârstă de 36 de ani. Iar ”ele se aliniază atât de mult cuvintelor teroriştilor naţionalişti albi şi teoriilor complotului rasist de dreapta”, a adăugat el.

Primarul democrat al oraşului Pittsburgh, Bill Peduto, l-a sfătuit, la rândul său, pe preşedintele american să-şi amâne vizita, pentru a lăsa familiilor victimelor timp să-şi îngroape morţii.

Însă Trump, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Executivului, Sarah Sanders, a vrut să vină ”să dea dovadă de respect în numele întregii ţări”. ”Preşedintele a fost emoţionat” de vizita sa, a adăugat ea.

„DOUĂ FIINŢE MINUNATE”

Oraşul Pittsburgh a început marţi să-şi ia adio de la victime.

Uniţi în moarte, la fel cum erau în viaţă, fraţii Cecil şi David Rosenthal, în vârstă de 59 şi, respectiv, 54 de ani, au fost înmormântaţi împreună, la trei zile dup ce au fost ucişi prin împuşcare de Robert Bowers.

Sute de persoane le-au urmărit funeraliile, în sinagoga Rodef Shalom, la aproximativ cinci minute cu maşina de locul crimei.

Citește și: Avocata lui Liviu Dragnea îl nimicește pe Tudorel Toader: 'Lașitatea și duplicitatea s-au făcut evidente'

”A fost tragic, trist şi un superb omagiu a două fiinţe minunante, iubitoare şi nevinovate”, a declarat pentru AFP preotul catolic Paul Taylor la finalul ceremoniei, la care presa nu a avut acces.

Cei doi fraţi locuiau împreună, într-un azil de bătrâni cu deficienţe intelectuale. La fel ca ei, cea mai mare parte a victimelor lui Robert Bowers erau persoane vulnerabile. Cea mai în vârstă, Rose Mallinger, avea 97 de ani.

Potrivit presei locale, funeraliile medicului Jerry Rabinowitz, în vâstă de 66 de ani, şi ale lui Daniel Stein, în vârstă de 71 de ani, au avut loc tot marţi, în cea mai strictă intimitate.

„TRIST ŞI FURIOS”

Ucigaşul lor, Robert Bowers, în vârstă de 46 de ani, care a rănit de asemenea şase persoane, a fost arestat în urma unor schimburi de focuri cu poliţişti. Inculpat de 29 de capete de acuzare, el riscă pedeapsa cu moartea.

”Voiam doar să omor evrei”, a declarat el după ce a fost arestat, acuzând evreii că sunt vinovaţi de un ”genocid” al albilor, potrivit unei retorici scumpe extremei drepte.

În opinia criticilor lui Donald Trump, acest tip de discurs s-a banalizat de la instalarea sa la preşedinţie.

Citește și: Caz REVOLTĂTOR la un centru de plasament: 11 angajați au fost reținuți

El poartă o politică în mod clar pro-israeliană, însă magnatul în domeniul imobiliar a părut să-i menajeze uneori pe adepţii supremaţiei albe. Iar el atacă în mod frecvent personalităţi evreieşti precum George Soros, folosind termeni ai extremei drepte.

Venită să aducă un omagiu fraţilor Rosenthal împreună cu soţul său, Joanna Izenson a declarat AFP că este în acelaşi timp ”tristă şi furioasă”. ”A existat mereu antisemitism, însă nu am avut mereu un preşedinte care să nu facă nimic împotriva” acestuia, a reporşat ea.

În pofida îndemnurilor de a se potoli, Trump nu şi-a schimbat tonul, cu câteva zile înaintea alegerilor legislative de la jumătate de mandat, cruciale în preşedinţia sa. Luni, el a evocat o ”invazie” a migranţilor sau publicaţii de presă „inamice ale poporului”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.