Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - După ce milioane de pui de o zi au fost uciși în incubatoare, șeful ANSVSA se apără: 'Acea măsură se impunea'

Un importator de pui a încălcat prevederile legale şi a furnizat pui contaminaţi cu virusul gripei aviare la ferma, care deţinea 180.000 de păsări, generând un focar. Trei noi focare de gripă aviară au fost depistate în judeţul Mureş în gospodării ale populaţiei din localităţile Sântana, Cozma şi Grebenişu de Câmpie, în urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate din exploataţia comercială din Ungheni.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a decis eutanasierea păsărilor din focar și a delimitat o zonă de protecție pe o rază de 3 kilometri și o zonă de supraveghere pe o rază de 10 kilometri, conform regulamentului european aplicabil în astfel de cazuri. Doar că autorităţile (Comitetul Național pentru Situații de Urgență şi ANSVA) au mers mai departe şi au decis interzicerea comerţului cu păsări vii din întreaga țară, timp de 30 de zile. Decizia CNSU, AICI! Decizia interzicerii comercializării păsărilor vii a avut consecinţe dramatice. În perioada februarie-mai, peste 40 de milioane de pui de o zi, producţie internă, au fost livraţi către gospodării şi către ferme. Acestora li se adaugă aproximativ 50 de milioane de pui de o zi de import. Într-o adresă către ANSVSA (documentul AICI), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România avertizează că în urma interzicea comercializării, puii aduși din import și destinați vânzării prin magazine autorizate se vând acum în spații improvizate, neautorizate, fără ca această actuvitate să poată fi controlată de ANSVSA. Mai mult, o parte din puii care se vindeau în magazinele autorizate se vând acum în stradă, existând informații că a înflorit comerțul cu pui de o zi necontrolat.

Staţiile de incubare din România se află într-o situaţia dificilă, fiind obligate să se debaraseze de puii de o zi care au eclozat după decizia CNSU şi ANSVSA. Deşi focarele sunt în judeţul Mureş, comerţul cu păsări a fost intezis în toată ţara. Potrivit ghidului oficial al ANSVSA, puii trebuiau omorâţi, iar metoda obligatorie este gazarea. Imagini cumplite cu gazarea a sute de mii de pui au intrat în posesia STIRIPESURSE.RO. Păsările sunt băgate în saci de plastic, legaţi la gură, în care se introduce un amestec gazos care îi omoară în câteva secunde. Înregistrarea VIDEO poate fi văzută AICI!

Președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a precizat că decizia de interzicere a comercializării puilor de o zi a fost greșit înțeleasă.

„Am convocat Centrul Național de Combatere a Bolilor în data de 7 mai pentru situația excepțională în care se afla sectorul avicol, și anume apariția unor focare multiple de gripă aviară în anul 2021. Nu am interzis niciodată comercializarea puilor de o zi, cum greșit s-a înțeles. A fost suspendată pentru 30 de zile doar comercializarea prin intermediul acelor intermediari. Puii de o zi nu mai puteau fi vânduți prin intermediul mijlocitorilor și intermediarilor. În schimb, toate fermele comerciale, orice formă organizată autorizată sanitare-veterinar, putea să comercializeze în această perioadă, pentru că era sub control”, a declarat Chioveanu în cadrul Expo-conferinței Internaționale Meat Milk 2021, potrivit AGRO-TV.RO.

Potrivit președintelui ANSVSA, au existat intermediari care eu vândut păsări în 37 de județe, fără să aibă atestată starea lor de sănătate. În acest context, autoritățile au fost nevoite să intervină cu măsuri dure, până când au făcut trasabilitatea tuturor păsărilor comercializate și au stins focarele de gripă aviară depistate. „Aveam foarte multe focare în foarte multe țări europene: Polonia, Ungaria, Cehia, Germania, Franța. Și atunci am introdus un control la vamă, un control în sistemul TRACES și un control la destinație. Ce s-a întâmplat de fapt: foarte mulți intermediari aduceau pui de o zi prin intermediul unor unități autorizate, stații de incubație, în loc să respecte legislația, să-i țină 21 de zile și apoi să fie comercializați. Acea măsură se impunea pentru că aveam o listă de distribuție de 37 de județe în care acești intermediari au răspândit păsări fără să aibă atestată starea de sănătate. În momentul în care am avut liniște epidemiologică, am făcut trasabilitatea tuturor păsărilor, tuturor focarelor, n-am mai avut focare succesive, le-am închis pe cele 6 care au apărut în cele două județe, și apoi am dat o altă decizie prin care am suplimentat măsurile din 7 mai. Am reușit ca, împreună cu industria, să nu avem cazul Poloniei sau a altor state membre, unde evoluează sute de focare, iar statul plătește despăgubiri de sute de milioane de euro”, a mai subliniat președintele ANSVSA, Robert Chioveanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.