Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO + FOTO ÎPS Casian: 'Îndrăznim mai mult la sfinți pentru că o parte din ei sunt solidari cu viața noastră trupească'

„Această paşnică mărturie a miilor de pelerini nu ar fi cu putinţă dacă Dumnezeu nu ar fi ales nişte luminători ca nişte stele de pe pământ. Aşa cum stelele pe bolta cerească sunt materie incandescentă pe care noi în întuneric o vedem luminând, aşa sunt sfinţii pe pământ”, a afirmat, joi, Arhiepiscopul Casian în Catedrala Patriarhală, cu referire la pelerinii Sfântului Dimitrie 2022.

„Sfinţii sunt părţi din steaua polară a lui Dumnezeu care ne arată nordul, ni-L arată pe Dumnezeu. Sfinţii ni-L arată pe Domnul Hristos şi spun: Mergi la El, El te ascultă, odihneşte, primeşte, El vrea să locuiască în inima ta, El vrea să te facă purtător de darurile lui Dumnezeu”, a spus ierarhul la Slujba Privegherii oficiată în cinstea Sfântului Ierarh Iachint, Mitropolitul Țării Românești.

Arhiepiscopul Dunării de Jos a vorbit în cuvântul său despre sfinţi, sfintele lor moaşte şi puterea acestora.

„Când poverile greșelilor și păcatelor noastre ne încovoaie şi sufleteşte şi de multe ori trupeşte, când păcatele trec din bolile sufletului și în bolile biologice ale trupului, simțim nevoia de ajutor. Ajutorul, evident, este întâi de la Domnul, dar de foarte multe ori ajutorul este mult mai aproape de noi prin cei ce fac tot timpul voia lui Dumnezeu: sfinții. De aceea, sfinţii, pentru că au trăit în lume și au învins răul prin puterea rugăciunii, prin pocăință multă, post și mai ales fapte bune, pentru oricine, în tot timpul şi în tot locul, sunt luminătorii noștri spre Domnul Hristos. Îndrăznim mai mult la sfinți pentru că o parte din ei sunt solidari cu viața noastră trupească. Ne atingem, în trup fiind, de trupurile purtătoare de har, lumină și putere dumnezeiască, de moaștele sfinților.

Cum spune Sfântul Nicolae Cabasila în secolul al XIV‑lea, avem posibilitatea să ne atingem sfios de Domnul Hristos prin sfintele moaște. De aceea, sfintele moaşte Îl poartă pe Mântuitorul și puterea harului Duhului Sfânt și multe harisme de vindecări sufletești și trupești și așa se explică de ce și acum, în a patra zi a pelerinajului Sfântului Dimitrie 2022, centura de aur a rugătorilor răbdători, a oamenilor răbdători într‑o lume grăbită. Toţi ne grăbim”, a spus ierarhul de la Galați.

IPS Casian a precizat că în aceste zile de pelerinaj, „pe Colina Patriarhiei este o altă lume: tăcută, smerită și rugătoare”.

„Când fiecare pelerin aduce lui Dumnezeu prin sfinţi darul cel mai mare în răbdare, în rugăciune, acela pelerin este un om care se despovărează. Timpul pe care îl petrece împreună cu alți creștini este o revenire la sursa normalității, a răbdării, a simțului măsurii și a vederii interioare. În viteză nu ne vedem, însă atunci când stăm puțin pe loc și tăcem, călătorește spre noi Domnul Care ne spune: Veniţi la Mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi Eu vă voi odihni pe voi (Matei 11:28)”, a adăugat ÎPS Casian.

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie, Ocrotitorul Bucureştilor, continuă şi vineri, 28 octombrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.