Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO + FOTO Unirea Principatelor a fost sărbătorită și la Soroca, în biserică: 'Cea mai mare pandemie este lipsa de memorie'

Mica Unire a fost sărbătorită la Parohia Ortodoxă Română „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Soroca printr-un program intitulat Vecernia Unirii, cu rugăciuni, cântece și lecții de istorie. „Cea mai mare pandemie este lipsa de memorie”, a spus unul din participanți, care a subliniat că românii nu trebuie să uite cine sunt și cum s-a făcut Unirea.

Evenimentul a început cu o vecernie oficiată de părintele Sorin Huluță-Saftiuc, apoi a continuat cu rememorarea evenimentelor istorice din 1859.

Au vorbit Olga Gherghelejiu, președinta Consiliul Unirii din Soroca, Iurie Tănase, vicepreședintele raionului și alți participanți.

Artiștii Victor Buruiană, Anatol Rudei, Nicolae Jelescu și Viorel Burlacu au interpretat melodii și au recitat poezii despre unitatea de neam a românilor.

Muzicianul Viorel Burlacu a amintit că Soroca a fost printre primele teritorii românești care s-au unit cu Țara Mamă în 1918.

„Are o însemnătate deosebită Soroca pentru Unire. Chiar dacă noi suntem românii din afara țării, uitându-ne în memorie, poate învățăm și noi să facem Unirea”, a spus artistul, amintind că nici în 1859 nu a fost ușor de făcut.

„Cea mai mare pandemie este lipsa de memorie. Noi suferim de acest lucru”, a mai spus el.

Preotul Sorin Huluță-Saftiuc a venit în 2010 de la Onești, județul Bacău, ca să slujească la Soroca. În 2012 a ctitorit, cu sprijin de la comunitatea locală și de la Guvernul României, un lăcaș de cult în stil maramureșean cu capacitatea de aproximativ 100 de persoane.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.