Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Întâmplare memorabilă în timpul vizitei lui Ceaușescu la Palatul Buckingham: Regina Elisabeta s-a ascuns într-un tufiș pentru a scăpa de dictatorul român

ceausescu regina angliei

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a ascuns în spatele unui tufiş, în 1978, în grădinile palatului regal pentru a evita o conversaţie cu fostul dictator român Nicolae Ceauşescu, aflat în vizită de stat în Marea Britanie, relatează Daily Mail.

Regina a fost deranjată de decizia Guvernului de a-l invita pe dictatorul român într-o vizită de stat în 1978.

Citește și: Video | Istoria impresionantă a Castelului Balmoral, locul în care Regina Elisabeta a II-a a murit

Regina a fost nevoită, de-a lungul anilor, să tolereze mai mulţi oficiali dezagreabili, între care şi fostul dictator român Nicolae Ceauşescu, potrivit Mediafax.

"Este un slujitor al statului, ca şi noi, şi nu are iluzii privind contrariul", a declarat fostul ministru britanic de Externe, Sir Malcolm Rifkind.

Cu toate acestea, ea a fost clar deranjată de decizia Guvernului de a-l invita pe dictatorul român într-o vizită de stat în 1978, astfel că a făcut tot posibilul pentru a evita să îl întâlnească pe acesta mai mult decât era necesar.

Citește și: Averea colosală lăsată în urmă de Regina Elizabeth a II-a: în 70 de ani a adunat valori inestimabile

În timp ce îşi plimba câinii în grădinile palatului, regina i-a văzut pe Ceauşescu şi pe soţia acestuia, Elena, îndreptându-se spre ea. Aşa cum le-a povestit ulterior unor oaspeţi invitaţi la masă, ea a decis că cel mai bine este să se ascundă în spatele unui tufiş decât să susţină o conversaţie politicoasă cu cei doi.

Aceste dezvăluiri apar într-o carte, intitulată Our Queen şi scrisă de Robert Hardman, din care cotidianul britanic a publicat mai multe fragmente.

Într-un material intitulat ”The royal guests from hell”, Daily Mail, dezvăluie o serie de momente stânjenitoare sau amuzante care fac obiectul documentarului ”Inside The Crown: Secrets Of The Royals”, care va fi difuzat de ITV în a doua parte a lunii ianuarie.

Citește și: Moartea reginei Elisabeta ar putea însemna și sfârșitul influenței marelui Imperiu Britanic: schimbări majore în toată lumea

Jurnalistul Robert Hardman a investigat documentele păstrate de Arhivele Naţionale din Kew pentru noua serie de documentare descoperind mai multe detalii amuzante în scrisorile celor care s-au aflat în apropierea figurilor regale.

Jurnalistul a descoperit în corespondenţa regală şi noi aspecte legate vizita întreprinsă de Nicolae Ceauşescu la Buckingam Palace, în 1978. Documentele arată cât de stânjenitor a fost momentul în care Reginei i s-a cerut să îl întâmpine pe Ceauşescu pentru a asigura încheierea unui acord comercial.

”În arhivă se găseşte o scrisoare redactată de ministrul de externe britanic din acel moment, David Owen care îl întreabă pe secretarul său personal, «Cine a acceptat vizita aceasta? Eu? Dacă eu am fost, îmi pare rău». Am vorbit mult cu David care îşi aminteşte că în mijlocul vizitei şi-a dat seama de ceea ce se petrecea şi că se gândea «Ce dracu se întâmplă? E vina mea?»”, a dezvăluit jurnalistul. Se pare că Regina nu a fost prea mulţumită de vizita lui Ceauşescu. ”Mi s-a spus că Regina l-a găsit pe Ceauşescu atât de neplăcut încât atunci când îşi plimba câinii şi l-a văzut pe acesta alături de soţie în grădinile palatului s-a ascuns. E singura dată când Regina s-a ascuns în propria grădină!”, a comentat Hardman.

Regina Elisabeta a II-a a murit joi la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia. Charles Philip Arthur George, născut la 14 noiembrie 1948, a devenit oficial în după-amiaza zilei de joi, 8 septembrie, noul rege al Marii Britanii și a altor 14 ținuturi din Commonwealth, după moartea mamei sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.