Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Jill Biden, de față cu Carmen Iohannis, către mamele ucrainene refugiate la Bucureşti: 'Cred că voi sunteţi cele uimitoare'

Inquam Photos/ Octav Ganea
Jill Biden Carmen Iohannis

Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii, care sâmbătă după amiază, împreună cu Carmen Iohannis, s-a întâlnit cu mai multe mame şi cu copii refugiaţi din Ucraina, le-a spus acestora că ele, mamele, sunt „cele uimitoare”.

În cadrul întâlnirii la care a participat alături de Carmen Iohannis, Jill Biden a discutat cu copii care sunt refugiaţi în România şi care continuă şcoala la Bucureşti, cu profesoare refugiate din Ucraina, ascultând de asemenea poveştile şi mărturiile mai multor femei care s-au refugiat din Ucraina şi se află pe teritoriul României de câteva săptămâni.

Citește și: Declarația lui Jill Biden face înconjurul mapamondului: 'Poporul român e extraordinar, oamenii primesc atât de mulţi refugiaţi în case şi le oferă inimile lor'

"Cred că voi sunteţi cele uimitoare. Nu-i aşa? V-am spus acest lucru la prânz, cât de uimitoare sunteţi!", li s-a adresat Jill Biden mamelor din Ucraina.

Una dintre acestea, care a pus la punct un sistem care le permite copiilor ucraineni să continue şcoala atât timp cât se află în România, a povestit că a pus bazele acestui proiect după ce a mers în Gara de Nord din Bucureşti şi a început să strige, oferindu-şi serviciile de cadru didactic. Femeia a sus că un voluntar i-a dat numărul de telefon al ministrului Educaţiei, care a ajutat-o în acest sens.

Citește și: VIDEO Chiar e o DOAMNĂ: Ce a postat Jill Biden pe Twitter, din România

Femeia a precizat că există o listă de 900 de copii veniţi în România din Ucraina care îşi doresc să înveţe, aceştia dorind să nu plece departe de ţara lor şi să se întoarcă în Ucraina atunci când războiul se va termina.

O altă ucraineancă, ajunsă în România din Harkov, a povestit viaţa pe care a dus-o în zilele în care s-a adăpostit într-un subsol la începutul războiului şi temerile legate de sănătatea familiei, dar mai ales a copilului său.

Citește și: FOTO I-a dat lecții: Cum s-a îmbrăcat Carmen Iohannis la întâlnirea cu Jill Biden - Klaus Iohannis a fost martor

Discuţiile s-au axat în principal pe nevoia copiilor din ţara vecină României de a învăţa în limba ucraineană.

Una dintre profesoare a explicat că la Şcoala Gimnazială "Uruguay" a fost amenajat un spaţiu educaţional pentru copii ucraineni, în cadrul unui proiect mai amplu, destinat să ofere şi sprijin financiar, cazare şi îngrijiri medicale mamelor.

"Proiectul meu a venit din cauza fricii. Mă gândeam doar cum să îmi salvez copilul. Mulţumim poporului român pentru că a fost alături de noi, ne-au ajutat atât de mult. Au făcut atât de mult voluntariat, că nici România nu se aştepta că pot fi atât de primitori. Am văzut aceşti copii care sunt într-un spaţiu sigur. Am venit aici pe 1 martie şi nimeni nu auzise de acest proiect educaţional. Oamenii aveau alte griji. M-am dus la Ambasada Ucrainei şi nu au avut timp pentru mine. M-am dus la Gara de Nord şi am început să strig: 'Eu sunt o profesoară şi pot să mă ocup de educaţia copiilor'. Era o maşină care aştepta un tren şi lumea mi-a spus: 'Nu mai speriaţi oamenii!'. Cineva mi-a spus că primarul organizează un spaţiu pentru copii, dotat cu ce trebuie. Voluntarii mi-au dat numărul ministrului Educaţiei şi l-am sunat: 'Ne puteţi ajuta cu nişte clase pentru copii?'. Apoi ni s-a spus că ne pot da nişte clase pentru copii. Vreau să mulţumesc poporului român pentru ce a făcut pentru noi", a povestit o altă profesoară ucraineană.

O altă femeie din Ucraina a declarat că a fost şocată în mod pozitiv de comportamentul şi primirea de care ea şi copiii săi au avut parte în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.