Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Klaus Iohannis a decorat mai multe personalități din Germania: legături importante cu România

klaus iohannis cotroceni

Klaus Iohannis a decorat mai multe personalități din Germania. Este vorba despre prof. dr. dr. h. c. Bernd Fabritius, prof. dr. h. c. Hans-Peter Niedermeier, dr. h. c. Barbara Stamm, prof. dr. med. Wolfgang Schramm, prof. dr. med. Wolfgang Schramm și Uwe-Volker Fabritius

Domnul prof. dr. dr. h. c. Bernd Fabritius - Decorat cu Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer.

  • Originar din Agnita, Sibiu, a fost Însărcinat al Guvernului Federal german pentru imigranți de origine germană și minorități naționale, membru în Bundestag și președinte al Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania. S-a remarcat prin numeroase proiecte politice, economice și culturale româno-germane și s-a implicat în sprijinirea parcursului european al României, din pozițiile deținute în îndelungata sa carieră politică în Bavaria și la nivel federal. De asemenea a susținut comunitatea românească din Germania și a promovat investiții germane în România.

Domnul prof. dr. h. c. Hans-Peter Niedermeier - decorat cu Ordinul Național ”Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

  • Fost Președinte al Fundației Hanns Seidel, este un promotor dedicat al relațiilor româno-germane, prin îndelungata activitate în domeniul educațional, politic și de cercetare socială și în programe academice și de promovare științifică și culturală în colaborare cu universități și instituții românești. În calitatea sa de director al Institutului pentru Promovarea Tinerelor talente (1991-2020) a alocat numeroase burse post-universitare de studiu tinerilor români (10-20 anual), prin care s-au creat numeroase conexiuni și oportunități de cooperare româno-germană.

Doamna dr. h. c. Barbara Stamm - Decorată cu Ordinul ”Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” în grad de Mare Ofițer.

  • Fost Președinte al Parlamentului Bavariei (2008-2018), a promovat dialogul politic româno-german la nivelul landului Bavaria și a avut o contribuție deosebită la ajutorarea copiilor din românia. Încă din 1990 s-a implicat în proiectele sociale și umanitare în România, iar în 1991 a avut inițiativa de a crea Asociația „Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V.” (Ajutorul bavarez pentru copii din România), activă în beneficiul copiilor și tinerilor instituționalizați din România. Asociația a fondat În 2002, împreună cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, „Fundația Bavaria-România pentru asistență socială”, unde doamna Stamm a fost co-președinte.

Domnul prof. dr. med. Wolfgang Schramm - Decorat cu Ordinul ”Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” în grad de Comandor

  • Medic internist, specializat în hematologie, a fost activ în cadrul Institutului Robert Koch de la Berlin și membru în Consiliul de administrație al „Asociației Ajutorul bavarez pentru copii din România”. Timp de 30 de ani a susținut proiecte de tratament pentru copii bolnavi de diabet sau hemofilie din România, a facilitat accesul acestora la tratamente de specialitate și a promovat activ cooperarea cu România în domeniul său de activitate.

Domnul Uwe-Volker Fabritius - Decorat cu Ordinul ”Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” în grad de Ofițer.

  • Originar din Agnita, Sibiu, este responsabil pentru România al Ministerului pentru Familie, Muncă și Afaceri Sociale al landului Bavaria, poziție din care s-a implicat în mod deosebit în susținerea cooperării româno-bavareze, inclusiv prin realizarea de numeroase contacte între autoritățile regionale și locale din cele două țări și promovarea identității și imaginii României în Germania. În același s-a implicat în inițiative umanitare, ca membru al „Asociației Ajutorul bavarez pentru copii din România” și al „Asociației pentru asistență socială Bavaria-România”, sprijinind proiecte pentru copii cu dizabilități din România.

Discursul lui Klaus Iohannis:

„Domnule profesor doctor Bernd Fabritius,

Doamnă doctor honoris causa Barbara Stamm,

Domnule profesor doctor Wolfgang Schramm,

Domnule Uwe-Volker Fabritius,

Stimați invitați,

Bine ați venit la Palatul Cotroceni!

Mă bucur că ne întâlnim astăzi pentru a onora activitatea dumneavoastră bogată și îndelungată în beneficiul cooperării româno-germane.

Relația cu Germania este una specială pentru România, cu valențe strategice, definită de o colaborare politică dinamică și fructuoasă și de o cooperare economică substanțială. Această relație se bazează, de asemenea, pe legături sociale și culturale puternice, cu o veche tradiție.

În contextul provocărilor multiple ale ultimilor ani, începând cu pandemia de COVID-19 și continuând cu războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, am apreciat cu toții faptul că relația româno-germană și-a menținut soliditatea, iar parteneriatul nostru a continuat să se dezvolte.

Un exemplu elocvent în acest sens îl reprezintă dinamismul dialogului bilateral din anul în curs, și am în vedere vizita în România a Președintelui Frank-Walter Steinmeier, întrevederea pe care am avut-o cu Cancelarul Olaf Scholz la Bruxelles, vizita pe care am efectuat-o la Hof, în Bavaria, precum și alte întâlniri ministeriale derulate la Berlin și la București.

În acest cadru dinamic al relațiilor noastre, distincțiile oferite astăzi dumneavoastră reprezintă o recunoaștere a dedicării și a perseverenței cu care v-ați implicat în dezvoltarea relațiilor politice, economice, sociale și culturale româno-germane.

Stimate domnule Bernd Fabritius, Președinte al Federației Germane a Expulzaților și Președinte onorific al Asociației Sașilor Transilvăneni din Germania, ați ocupat, între aprilie 2018 şi aprilie 2022, funcția de Însărcinat al Guvernului federal pentru imigranți de origine germană și minorități naționale.

V-ați remarcat prin implicarea în numeroase proiecte politice, economice și culturale.

Subliniez, de asemenea, modul în care ați sprijinit parcursul european al României și ați promovat relațiile politice și economice româno-germane în cadrul îndelungatei dumneavoastră cariere în instituțiile Landului Bavaria, precum și în cele de la nivel federal, inclusiv ca membru în Bundestag.

Stimată doamnă Barbara Stamm, v-ați remarcat prin susținerea activă, inclusiv din poziția de Președinte al Parlamentului Bavariei, a relațiilor româno-germane și ați promovat activ dialogul nostru politic la nivelul landului Bavaria.

Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” recunoaște şi răsplătește implicarea dumneavoastră, începând din anul 1990, în proiectele sociale și umanitare desfășurate în România.

Reamintesc tuturor că, la inițiativa dumneavoastră, doamnă Stamm, a fost fondată, în 1991, Asociația „Bayerische Kinderhilfe Rumänien e.V.”, cu activitate în beneficiul copiilor şi al tinerilor instituționalizați din România.

În 2002, Asociația a fondat, împreună cu Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Fundația Bavaria-România pentru asistență socială, unde dumneavoastră, doamnă Stamm, ați fost copreședintă.

Stimate domnule Wolfgang Schramm, ca medic reputat, susțineți de 30 de ani proiecte de tratament pentru copiii bolnavi de diabet sau hemofilie din România.

Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social” vă este conferit pentru implicarea activă în tratamentul copiilor din România prin intermediul Asociației „Bavarian Children's Aid România”.

Sunt sigur că toți cei cărora le-ați aliniat suferința nu vă vor uita şi sper că vor urma exemplul dumneavoastră de dedicare şi profesionalism.

Stimate domnule Uwe-Volker Fabritius, v-ați implicat în mod deosebit în susținerea cooperării României cu autoritățile landului Bavaria, atât în cadrul activității pe care o desfășurați la Ministerul pentru Familie, Muncă și Afaceri Sociale al landului Bavaria, unde sunteți responsabil pentru susținerea acordată României de către autoritățile bavareze, cât și prin contactele avute cu reprezentanții comunității de români din Germania.

Ca membru în consiliile de administrație ale asociațiilor „Ajutor bavarez pentru copiii din România” și „Bavaria-România pentru Asistență Socială în România”, ați susținut activ proiecte sociale pentru copiii și persoanele cu dizabilități din România, v-ați remarcat printr-o activitate susținută de promovare a imaginii României în Germania, precum și în dezvoltarea relațiilor bilaterale româno-germane.

Doamnelor și domnilor,

Vă mulțumesc tuturor pentru efortul dumneavoastră personal, pentru implicarea și angajamentul social de care ați dat dovadă!

Vă felicit și vă doresc multă sănătate!”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.